Taekwondo

Taekwondo
Taekwon-Do

Taekwon-Do on korealainen kamppailulaji, jonka juuret ovat syvällä Aasian historiassa. Nykyisen muodon ja nimen lajille antoi suurmestari Choi Hong Hi, IX dan. Hän kehitti lajin vanhoista korealaisista ja japanilaisista taistelutavoista. Nimen Taekwon-Do suurmestari Choi antoi lajille huhtikuun 11. päivä vuonna 1955. Tätä päivää pidetäänkin Taekwon-Don syntymäpäivänä.Taekwon-Don eri osa-alueita ovat perustekniikat, liikesarjat, askelottelut, vapaaottelu, itsepuolustus ja murskaus, jotka muodostavat toisiaan täydentäen monipuolisen kamppailulajin.

Tekniikoiden toteuttamiseen käytetään tehokkaasti koko kroppaa. Erityisen vahvana pidetään Taekwon-Don potkutekniikkaa. Lajin nuoren iän etuna on uusimpien fysikaalisten tietojen hyväksikäyttö. Liikkeet ovat siten suoraviivaisia ja voimakkaita.


- harrastuksena -

Taekwon-Do on loistava laji peruskunnon ja koordinaation kehittämiseen sekä niiden ylläpitämiseen. Monipuolinen, koko vartaloa hyväksi käyttävä tekniikkavalikoima, sekä lajin eri osa-alueet pitävät huolen siitä,ettei yksikään lihasryhmä jää rasitusta vaille. Kehon lisäksi laji tarjoaa mielelle runsaasti tekemistä mm. tekniikoita ja taktiikoita pohdiskellessa. Myös lajin filosofinen pohja antanee monelle ajattelemisen aihetta.

Lajin perustajan, suurmestari Choi Hong Hin, mukaan laji soveltuu yhtähyvin nuorille kuin vanhoille, sekä naisille että miehille, sillä se on lajina ja harrastuksena juuri sellainen, kuin harjoittelija siitä itse tekee.

Joillekin Taekwon-Dosta muodostuu harrastuksen myötä elämäntapa.

- kilpailulajina -

Kilpailulajinakin Taekwon-Do tarjoaa jokaiselle jotakin. Niin katsojillekuin itse kilpailijoillekin. Kilpailumuotoja on neljä; ottelu, liikesarjat, voimamurskaus ja erikoistekniikkamurskaus. Yksilökilpailunlisäksi käydään myös joukkuekilpailuja. Ottelut käydään pisteotteluina kahden minuutin erissä. Ne ovat luonteeltaan nopeatempoisia ja potkuvoittoisia. Käsitekniikat ovat myös sallittuja ja suositeltavia.

Liikesarjat muodostuvat tarkkaan määritellyistä perustekniikoista. Onnistuneeseen suoritukseen vaikuttavat tekniikoiden puhtaus ja voima, liikkeiden rytmitys sekä liikesarjan esteettinen olemus.

Voimamurskauksessa rikotaan lautoja viidellä ennalta määrätyllätekniikalla. Rikottujen lautojen määrä ratkaisee.

Erikoistekniikkamurskauksessa rikotaan niin ikään lautoja viidellä ennalta määrätyllä tekniikalla. Tekniikat suoritetaan kuitenkin hypyllä ilmassa. Murskauskohde on tekniikasta riipuen noin 2,2-3 metrin korkeudessa.http://www.ITF-TaekwonDo.com

http://www.ITF-Finland.com