Pyöräily

Pyöräilyssä suuret lihasryhmät tekevät työtä, jolloin sydän pumppaa lihaksiin happirikasta verta ja näin sekä sydän että verenkiertoelimistö vahvistuvat.

maantiepyöräilijä sininen taivas

Pyöräily on

 • ympäristöyställistä
 • edullista
 • monipuolista ja tehokasta liikuntaa
 • monille sopiva liikuntamuoto (rasitusta helppo säädellä)
 • retkeilymuoto, jossa varusteet kulkevat kätevästi mukana

Pyörän valinta

Pyörän valinnan ratkaisee käyttötarkoitus. Pitkille maantieretkille voi valita kapearenkaisen ja käyräsarvisen retkipyörän tai maastoretkipyörän. Maastopyörä voi olla erinomainen valinta päivittäiseen ajoon. Eniten sitä käytetäänkin teillä ja kaduilla, mutta varsinaisen eron huomaa maastossa, poluilla ja pehmeillä alustoilla.

Pyöräilyn terveysvaikutukset

Pyöräily on terveysliikuntaa parhaimmillaan. Maamme melko tasainen pinnanmuodostus soveltuu hyvin pyöräilyyn, kuitenkin monin paikoin kumpuileva maasto tuo sopivasti vaihtelua; ylämäet kohottavat pulssia ja alamäet antavat aikaa hengähtää.

Pyöräilyn etuna on, esim. juoksuun ja kävelyynkin verrattuna se, että siinä jalkojen nivelet eivät joudu tärähdyksille alttiiksi. Kun vielä muistaa verrytellä ja jumpata ennen ja jälkeen pyöräilyn ja myös tauoilla nousta pyörän selästä, voi olla varma siitä, että on harrastamassa terveysliikuntaa parhaasta päästä!

Säännöllinen ja sopivasti mitoitettu pyöräily kohottaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Pyöräilyssä jalkojen isot lihakset, kuten reisilihakset ja pohjelihakset vahvistuvat ja kiinteytyvät.

Pyöräilyn tehoa on helppo säännöstellä

Voi valita eri päivinä erilaisia reittejä tai ajaa samoja reittejä eri tempolla. Jos käytettävissäsi on vaihdepyörä, rasituksen säätämisen mahdollisuudet moninkertaistuvat; jo 3-7 vaihdetta avaa pyöräilyyn aivan uusia mahdollisuuksia säädellä rasitusta.

Oikean ajotekniikan avulla pyöräily on miellyttävää ja rasitus jakaantuu tasaisemmin. Valitettavan paljon näkee voimalla runttaajia, kun tiheämmin pyörittämällä pääsisi helpommalla ja jaksaisi pidemmälle, eivätkä jalat ja keuhkot "tilttaa" heti ensimmäisessä nousussa.

Noin 70 kierrosta minuutissa voisi olla sopiva, siis melko kevyellä välityksellä. Pyöräily on myös hyötyliikuntaa. Samalla se on ympäristöystävällinen liikkumismuoto. Pyöräily soveltuu ympärivuotiseksi liikkumismuodoksi, kunhan varusteet ovat asianmukaiset.

Pyöräilyssä voi helposti kokea vauhdin hurmaa; mutta myös turvallinen liikkuminen on tärkeä osa pyöräilyä. Ajamisessa on muistettava liikennesäännöt ja mahdolliset vaarapaikat olisi pyrittävä ennakoimaan, jotta vahinkoja ei sattuisi. Tärkein suojavaruste on luonnollisesti kypärä, jota ilman valistunut pyöräilijä ei lähde liikkeelle. Ollakseen terveellistä ja nautittavaa pyöräilijän on syytä pukeutua sään mukaan ja suojautua mahdolliselta tuulelta ja sateelta. Tärkeää on suojata myös silmät, auringonpaisteelta ja itikoilta ym. ötököiltä.

Tekniikka ajoasento ja satula

 • korkeus sopiva, kun kantapää ylettyy kurkottamatta alemmalle polkimelle
 • oikea asento on vaakasuora
 • paikka etu-takasuunnassa: Istu normaalisti satulassa, aseta polkimet vaakasuoraan asentoon, päkiä etummaiselle polkimelle. Polvilumpion etupinnalta pudotetun luotinarun tulee kulkea poljinakselin kautta, jos satula on oikealla paikallaan.

Ohjaustanko

 • korkeus yleensä sopiva, kun samassa tasossa satulan kanssa
 • etäisyys satulasta sopiva, kun ojennettu kyynärvarsi mahtuu reilusti satulan kärjen ja ohjaustangon väliin

​​Oikea polkemistekniikka

 • "pyörittäminen"
 • polkimiin kohdistuva voima pyritään pitämään kaikissa polkimen asennoissa mahdollisimman samana
 • vaihteilla säädetään rasitus niin, että oikeaa kierroslukua voidaan ylläpitää maastosta, tuulesta ja omista voimista riippumatta
 • voiman käyttö parhaimmillaan, kun polkimien pyöritysnopeus: 70-90 kierrosta minuutissa. Lihakset toimivat parhaiten, kun rasitus on nopeaa, mutta kevyttä.