Seinäkiipeily

Seinäkiipeily on yksi kiipeilyn alalajeista, muita alalajeja ovat kalliokiipeily, jääkiipeily, vuoristovaellus ja vuorikiipeily. Seinäkiipeily on saavuttanut suurta suosiota Keski-Euroopassa ja laji on kasvussa myös Suomessa.

nainen seinäkiipeilemässä

Miten pääsee alkuun seinäkiipeilyssä?

Keho.net testasi seinäkiipeilyä Tapanilan Erän 8 metriä korkealla seinällä urheilutalolla. Ennen varsinaista kiipeilyä on kuitenkin suoritettava alkeiskurssi, jotta kiipeilijällä olisi riittävä tietämys välineistä ja turvallisesta toiminnasta seinällä. Alkeiskurssin jälkeen kiipeilyyn pääsee varsin nopeasti sisälle.

Kuten monessa muussakin lajissa, kehittyminen alussa on melko nopeaa, mutta taitojen kehittyessä kiipeily tarjoaa uusia haasteita. Seinäkiipeilyssä varusteet koostuvat valjaista, kiipeilykengistä sekä varmistusvälineistä, jotka kaikki on mahdollista vuokrata. Käsien pitoa parannetaan magnesiumilla, jota säilytetään valjailla roikkuvassa "mankkapussissa".

Köydet ovat reittikohtaisesti valmiiksi kiinnitettyinä kattoon, ennen kiipeilyä on kuitenkin tarkistettava solmujen pitävyys. Itse seinällä eri tasoisia reittejä on riittävä määrä ja vaikeustasoa saa vaihdeltua otteiden värin mukaan. Aluksi kannattaa kuitenkin hakea tekniikkaa ja tasapainoa kaikkia otteita hyödyntämällä.

Adrenaliinia

Ensimmäiset nousut ovat todella jännittäviä, sillä oma suorituskyky ja ennen kaikkea venymiskyky ovat vielä tuntemattomia käsitteitä. Kiipeilyn aikana huomaa kuinka voimat käsistä alkavat pikkuhiljaa kadota ja niitä jalkojakin olisi hyvä käyttää ylös pääsemiseksi. Mikäli helppoja otteita ei ole käden ulottuvilla, voi joutua turvautumaan riskialttiiseen hyppyyn tai adrenaliinia pursuavaan kurkotukseen.

Onneksi putoaminen ei kuitenkaan ole vaarallista, sillä oma kiipeilykaveri on alhaalla valppaana ja pitää varmistusköyden sopivan kireällä. Omia rajojaan voi venyttää myös yrittämällä uudestaan siitä kohdasta missä raja tuli vastaan, levättyään hetken köyden varassa. Alkujännityksen karistamisen jälkeen hermostuneisuus alkaa häviämään ja kiipeily tuntuu varmemmalta. Reilun tunnin kiipeilyn jälkeen käsissä ja puristusvoimassa huomaa kiivenneensä.

Seinäkiipeily on tehokasta harjoittelua

Seinäkiipeily sopii kaiken ikäisille ja yhtälailla naisille kuin miehillekin. Kiipeily on erinomainen laji oman kehon hallinnan ja voiman kehittämiseen. Yläruumiin lihaksille kiipeily on erinomaista harjoittelua, joskin seinällä pääsee ylöspäin myös jalkoja käyttämällä. Mikäli siis haluat uuden jännittävän harrastuksen vaikkapa kuntosaliharjoittelun lisäksi, on kiipeily erinomainen vaihtoehto. Eikä sillä penkkipunnerrustuloksella ei ole mitään merkitystä seinäkiipeilyssä, voima-paino suhde on merkittävä tekijä. Keho.net suosittelee!

Lisätietoja kiipeilystä löydät osoitteesta:
www.climbing.fi