Fitness

Kilpailijan fysiikka pitää olla urheilullisen lihaksikas ja lihasten pitää erottua selvästi (rasvaprosentti alhaalla). Liian suurista lihaksista tuomarit sakottavat kilpailijaa pudottamalla sijoitusta. Tämä on fitnesskilpailu, ei kehonrakennuskilpailu.

fitness nainen treenatut vatsalihakset

Naisten fitnesskilpailu 

Asut - Fysiikkakierros

Kilpailun ensimmäisellä ja kolmannella kierroksella asuna käytetään kaksiosaisia bikineitä ja korkokenkiä. Bikinien väri ja tyyli ovat vapaasti kilpailijoiden päätettävissä. Bikinien, kuten vapaaohjelma-asun alaosan, pitää peittää vähintään puolet pakaroista. Narubikinien käyttö on kielletty.

Asut - Vapaaohjelma

Kilpailijat saavat pukeutua vapaaohjelmakierroksella oman valintansa mukaan, kuitenkin noudattaen hyvää makua. Vapaaohjelma-asun alaosan pitää peittää vähintään puolet pakaroista. Tennis-, aerobic- ja urheilujalkineita voidaan käyttää vapaaohjelmassa.

Fitness sarjat

Suomessa järjestettävissä fitnesskilpailuissa on vain yksi avoin pituusluokka. Kansainvälisissä kilpailuissa on kaksi pituusluokkaa:
a. Tasan ja alle 160 cm
b. Yli 160 cm

Nuorten sarja

Nuorten fitnesskilpailu on säännöiltään sama kuin yleisessä sarjassakin. Nuorten sarjassa kilpailevan on oltava yli 16 vuotta, mutta alle 21vuotta.

Tulokkaat

Tulokaskilpailijaksi luetaan kilpailija, joka ei aiemmin kilpaillut fitnesskilpailussa. Tulokaskilpailun jälkeen kilpailija joutuu kilpailemaan yleisessä sarjassa.

Alkukilpailun järjestelyt (ns. eliminaatiokierros)

Alkukilpailua käytetään niissä tapauksissa, kun kilpailijoita on yli 15 sarjassa. Päätöksen alkukilpailusta tekee kilpailun päätuomari. Alkukilpailun kulku on seuraava.

 1. Kilpailijat tuodaan lavalle numerojärjestyksessä, asunaan bikinit ja korkokengät.
 2. Päätuomari pyytää kilpailijoita tekemään neljä käännöstä oikealle.
 3. Päätuomari jakaa kilpailijat 3-5 kilpailijan ryhmiin, jotka tulevat numerojärjestyksessä tekemään neljä käännöstä.
 4. Tuomarit arvostelevat kilpailijan fysiikan kokonaisuuden, urheilullisuuden, mittasuhteiden ja lihasten tasasuhteisen kehityksen.
 5. Tuomari merkitsee sarakkeeseen "X", niiden kilpailijoiden kohdalle, jotka hän katsoo kuuluvan 15. parhaan joukkoon.
 6. "X"-merkinnät lasketaan yhteen ja 15 eniten merkintöjä saanutta kilpailijaa jatkaa kilpailua fysiikkakierroksella.

Ensimmäinen kierros - Fysiikka 

Fysiikkakierroksen kulku on seuraava:

 

 1. 15 parasta kilpailijaa tuodaan lavalle numerojärjestyksessä.
 2. Päätuomari ohjaa kilpailijoita tekemään neljä käännöstä oikealle, ensin kaikille 15. kilpailijalle yhdessä. Tämän jälkeen tuomarit aloittavat vertailevan arvostelun ja pyytävät päätuomaria tuomaan kilpailijoita 3-5 kilpailijan ryhmissä.
 3. Tuomarit ottavat huomioon arvostelussaan naisellisen urheilullisuuden, kehon kiinteyden, symmetrian, lihasten tasapuoleisen kehityksen ja kilpailijan kokonaisvaikutelman, johon luetaan mm. ihon virheettömyys, kauneus ja huoliteltu kokonaisuus.
 4. Tuomarit ottavat huomioon sen, että tämä ei ole kehonrakennuskilpailu. Kilpailijoilla pitää olla muodokkaat lihakset, mutta ei kokoa, erottuvuutta tai suonikkuutta kuten kehonrakentajilla. Kilpailijalla, jolla huomataan näitä ominaisuuksia, pudotetaan pisteissä alemmaksi.

Toinen kierros - Vapaaohjelma 

Vapaaohjelmakierroksen kulku on seuraava:
Kilpailijat tulevat yksitellen numerojärjestyksessä lavalle esittämään vapaaohjelmaansa valitsemansa musiikin säestyksellä. Ohjelman pituus on maksimissaan 120 sekuntia (2 minuuttia).

Vapaaohjelmassa pitää olla voimaa, notkeutta ja kestävyyttä ilmentäviä liikkeitä. Tuomarit arvostelevat vapaaohjelman tyylin, persoonallisuuden, urheilullisen hallinnan ja esiintymisen kokonaisvaikutelman mukaan. Ohjelma voi sisältää aerobicia, tanssia, voimisteluliikkeitä tai muita taitoja, joita kilpailijalla on. Mitään pakollisia liikkeitä tai liikesarjoja ei amatöörikilpailussa ole. Kilpailijan pitää ottaa huomioon myös esiintymisasu, joka myös arvostellaan osana kokonaisuutta. Lisävarusteiden käyttö on sallittu. Kilpailijan on ilmoitettava lisävarusteista ilmoittautumisen yhteydessä.

Kolmas kierros - Finaali 

Finaalin kulku on seuraava:
Kuusi parhainta kilpailijaa tulevat lavalle bikineissä ja korkokengissä. Kilpailijat tekevät päätuomarin pyynnöstä neljä käännöstä oikealle ja tuomarit arvostelevat heidän fysiikkansa kuten ensimmäisellä kierroksella.

Miesten fitnesskilpailu 

Asut 

Ensimmäisellä ja neljännellä kierroksella asuna yksiväriset uimahousut tai tightsit, jotka peittävät vähintään 2/3 pakaroista. Toisella ja kolmannella kierroksella asuna yksiväriset, mieluiten mustat, tightsit eli trikooshortsit ja urheilutossut.

Ensimmäinen kierros - Fysiikka

Fysiikkakierroksen kulku on seuraava:

 • Kilpailijat tuodaan lavalle numerojärjestyksessä.
 • Päätuomari ohjaa kilpailijoita tekemään neljä käännöstä oikealle, ensin kaikki kilpailijat yhdessä.
 • Mikäli kilpailijoita on enemmän kuin 15 on vuorossa poistokierros, jossa tuomarit valitsevat 15 kilpailijaa jatkamaan kilpailua. Tuomarit merkitsevät arvostelulistoihin niiden 15 kilpailijan kohdalle rastin.
 • Tämän jälkeen tuomarit aloittavat vertailevan arvostelun ja pyytävät päätuomaria tuomaan kilpailijoita 3-5 kilpailijan ryhmissä.

Yleistä: Tuomarit etsivät parhaiten muotoiltua kehoa, ottaen huomioon arvostelussaan kilpailijan rakenteen, sopusuhtaisuuden, symmetrian, lihasten muodot ja kilpailijan miehekkyyden. 


Toinen kierros - Notkeus ja koordinaatio

Kilpailijat tekevät 30 sekunnin aikana neljä pakollista liikettä seuraavassa järjestyksessä:

 • Kasakkahyppy, jossa hypätään ilmaan ja levitetään jalat ilmassa.
 • Sivuspagaati, jossa jalat ja jalkaterät suoristettava mahdollisimman suoriksi ja kädet sivuilla.
 • Yhden käden punnerrus. Kaksi toistoa molemmilla käsillä.
 • Pressi suorin jaloin. Kilpailija on käsiensä varassa ja suoristaa jalkansa ilmassa.
 • Yläpotkut. Kilpailija nostaa jalkojaan vuorotahtiin suorana ylös.
 • Kilpailijat tekevät liikkeet peräkkäin. Myös liikesarjasta toiseen vaihtaminen otetaan mukaan arvosteluun.

Kolmas kierros - Voima ja kestävyys

Kilpailun järjestäjä valitsee sopivat kuntolaitteet, joilla voidaan selvästi mitata kilpailijoiden paremmuus. Lavalla on tämän kierroksen aikana kaksi tuomaria, jotka laskevat kilpailijoiden tekemät toistot. Kilpailijalle huomautetaan heti välittömästi suorituksen aikana, mikäli hänen tekemänsä suoritus ei ole sääntöjen mukainen. Kilpailijan tekemiä sääntöjen vastaisia toistoja ei lasketa mukaan toistomäärään, vaikka kilpailija tekisikin paljon töitä suorituksessaan.

Vuonna 1999 kilpailussa käytetään seuraavia liikkeitä voiman ja kestävyyden mittaamiseen:

 • Leuanveto Kädet suorina alussa, noin levyinen 70 cm myötäote ja vedetään leuka selkeästi tangon tason yli.
 • Dippipunnerrus Aloitetaan kädet suorina, lasketaan kyynärpäät noin 90 asteen kulmaan ja suoristetaan kädet takaisin aloitusasentoon.
 • Soutu (Concept II) Soudussa mitataan kilpailijan aika 500 metrin suorituksessa.
 • Neljäs kierros - Finaali kuudelle parhaalle Kuusi parasta kilpailijaa tulevat lavalle ensimmäisen eli fysiikkakierroksen asussa ja tekevät ryhmänä neljä käännöstä oikealle. Tuomarit antavat vielä tästä pisteitä finalisteille.

Taustatietoa

IFBB 

International Federation of Body Builders (IFBB) perustettiin vuonna 1946. Sen perustajina olivat kanadalaiset veljekset Joe ja Ben Weider.
Tällä hetkellä IFBB on maailman kuudenneksi suurin urheilujärjestö ja sillä on 175 jäsenmaata. IFBB kuuluu maailman urheiluliittojen keskusjärjestöön (GAISF) ja se on myös hyväksytty Kansainvälisessä olympiakomiteassa (KOK) jäseneksi.
IFBB aloitti virallisesti fitnesstoimintansa vuonna 1995 ja se järjestää vuosittain lajin Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailuja. Sillä on myös oma ammattilaisjaostonsa (IFBB Pro Division), jonka arvostetuin kilpailu on Fitness Olympia. IFBB:n webbisvut löytyvät osoitteesta: www.ifbb.com

Suomen Fitnessliitto

Suomessa on fitnesskilpailuja järjestetty jo vuodesta 1992 lähtien. Vuodesta 1992 lähtien toiminut ja fitnesskilpailuja yksinoikeudella järjestänyt Ms. Fitness Finland ry. vaihtui vuoden 1999 lopulla Suomen Fitnessliitoksi, joka on IFBB:n alainen järjestö edeltäjänsä tapaan.
Suomen Fitnessliitto valitsee kilpailuihin tuomarit ja ylläpitää jäsenrekisteriä. Liiton tehtävä on myös valita edustajat EM- ja MM-kilpailuihin sekä päättää kilpailusäännöistä.
Liitto järjestää lisenssin lunastaneille vuoden aikana useita erilaisia leirejä ja seminaareja, joiden tarkoitus on antaa tietoa lajista ja opastaa kilpailijoita parempiin suorituksiin.
Suomen Fitnessliiton lisenssin voi lunastaa kuka tahansa fitnessistä kiinnostunut henkilö.