Brasilialainen jujutsu

Brasilialainen jujutsu
Lähihistoriaa

Brasilialainen jujutsu on nykyään kamppailulajeja vakavasti harrastavien piirissä jo laajalti tunnettu ja tehokkaaksi tunnustettu kamppailu- ja itsepuolustuslaji. Brasilialainen jujutsu tuli suuremman yleisön tietoon 1993 ensimmäisten Yhdysvalloissa järjestettyjen Ultimate Fighting Championships (UFC) vapaaottelukilpailujen myötä, joissa lähes kaikki otteet olivat sallittuja (vale tudo). Brasilialainen Royce Gracie voitti kilpailut näytöstyyliin huolimatta vastustajia pienemmästä koostaan. Gracie kukisti vastustajansa nopeasti, tehokkaasti ja tarpeettomasti vahingoittamatta. Huomionarvoista oli myös Gracie suvun edustajien kunniantuntoinen ja herrasmiesmäinen käyttäytyminen, joka ei ole ollut mikään itsestäänselvyys vapaaottelijoiden ristiriitaisessa ja kiistellyssä maailmassa.

Eri kamppailulajien edustajat olivat tyrmistyneitä ja epäuskoisia - monet yhä edelleen. Kamppailulajien maailma ei ole ollut entisensä enää ensimmäisten UFC-kisojen jälkeen. Tilanteen teki entistä hämmästyttävämmäksi tietous, että Gracie-suvun parhaat edustajat ovat olleet vapaaotteluissa voittamattomia viime vuosiin saakka - käytännössä yli 70 vuotta!

Gracie suvun ja uusien brasilialaisten sukupolvien kehittämien tekniikoiden, strategioiden ja harjoittelumentelmien tultua laajempaan tietoon, on niitä pyritty opiskelemaan kaikkialla. On myös syntynyt uusia hybridilajeja ja koulukuntia, joissa on pyritty yhdistelemään eri kamppailulajien piirteitä ja erityisesti brasilialaisen jujutsun maassa käytettäviä tekniikoita. Mielenkiintoista on myös, kuinka vapaaottelut ovat nostaneet uuteen arvoon perinteisen painin todellisessa kamppailutilanteessa.

Harjoittelu

Brasilialainen jujutsu ja sen harjoittelu voidaan jo historiallisestikin jakaa kolmeen osaan: itsepuolustus, vapaaottelu ja urheilumuodot. Perustana oli itsepuolustus ja tekniikoiden toimivuus todennettiin vapaaotteluissa ja myöhemmin kehitettiin ilman lyöntejä ja potkuja oleva gi:n kanssa oteltava urheilumuoto. Nykyään monet jopa harjoittelevat pelkästään urheilumuotoa ja mukaan on tullut ilman gi:tä oteltava lukkopaini (Submission Wrestling).

Harjoituksissa on asuna tyypillisesti ns. gi (brasilialaisen jujutsun gi muistuttaa judoasua), mutta ilman gi:tä tehtävä harjoittelu (esim. t-paita, shortsit ja painitossut) on tärkeä osa toimintaa. Harjoittelun muodot - itsepuolustus, vapaaottelu ja urheilumuodot- painottuvat kunkin edistymisen ja mielenkiinnon pohjalta.

Huolimatta rajustakin historiasta ja ajoittain kovistakin harjoitteista, on brasilialainen jujutsu erittäin monipuolinen laji, jota voi harrastaa eri tavoittein ja hyvinkin turvallisesti. Tavoitteena voi olla monipuolinen liikunta hyvässä seurassa, realistinen itsepuolustustaito tai menestyminen kilpailu-uralla. Laji sopii junioreille ja aikuisille, miehille ja naisille: oma asenne ratkaisee. Brasilialainen kulttuuri sävyttää harjoituksia, jotka ovat tyypillisesti rennonpia kuin monissa budo-lajeissa. Tietty siisteys ja kurinalaisuus kuitenkin tarvitaan jo turvallisuussyistä.

BJJ Takadossa

Espoon Takado on ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen, suomalainen brasilialaisen jujutsun vakavan harjoittelun aloittaneita seuroja. Takodon bjj:n oppien perustana on ollut Gracie jiu-jitsu ja nykyään Alliance BJJ. Päävalmentajamme Alexandre Paiva on yksi brasilialaisen Alliance-järjestön perustajista. Alexandre Paiva on myös brasilailaisen jujutsun maalimanmestari (Mundials 1999) ja erityisen tunnettu teknisestä osaamisestaan. Alexandre Paiva on käynyt Suomessa pitämässä leirejä ja toiminut järjestämiemme bjj-kilpailujen tuomarina. On pidetty tärkeänä olla suorassa yhteydessä parhaisiin brasilialaisiin kouluttajiin ja ottelijoihin.

Takadon BJJ jaoston vetäjänä toimii Markku Juntunen, joka on Alexandre Paivan valtuuttama ohjaaja ja jolle myönnetty Suomen ensimmäinen ruskea vyöarvo. Takadoa on edustettu menestyksellisesti lajiin liittyviin kilpailuissa, bjj- ja lukkopainikilpailuissa, joissa Takado on ollut Suomen paras seura useissa SM-kilpailuissa. Seurassamme harjoittelevia on osallistunut myös vapaaotteluihin.

Vyöarvot ovat eräs edistymisen mitta, mutta brasilialaisessa jujutsussa tässä suhteessa vaaditaan erityistä kärsivällisyyttä. Laji on Takadossa säilyttänyt realistisuutensa ja vyöarvon saaminen edellyttää todellisia näyttöjä. Takadossa vyöarvoja ovat antaneet pitkälle edenneet brasilialaiset kouluttajat.

Lähde: Espoon Takado