Luistelu

Artikkeli esittele suomen luisteluliiton lajit: pikaluistelu, rullaluistelu, short track -luistelu, maratonluistelu ja retkiluistelun.

pikaluistelija luistelee radalla

Pikaluistelu

Pikaluistelua harrastetaan Suomessa lähes koko maassa. Useimmilla paikkakunnilla Helsingistä Rovaniemelle on luistinratoja. Parhaat mahdollisuudet pikaluistelun harrastamiseen on tekojääratapaikkakunnilla Seinäjoella, Helsingissä ja Jyväskylässä. 

Pikaluistelu ei katso ikää, vaan sitä voi harrastaa heti kun nilkat kestävät ja jatkaa mahdollisen kilpailu-uran jälkeen vielä veteraanisarjoissa. Seurat järjestävät jäsenilleen valmennustoimintaa, johon kuuluu muun muassa perusluistelukouluja ja pikaluistelukouluja.

Kilpailutoiminta alkaa 11-vuotiaista lähtien. Joillakin paikkakunnilla on sarjoja jopa nuoremmillekin. Luisteluliitolla on oma nuorten valmennusryhmä, jolla on leiri- ja kilpailutoimintaa kotimaassa ja ulkomailla. Aikuisten sarjoissa on luisteluryhmiä aloittelijasta aktiiviharrastajaan, ylimpänä Suomen maajoukkue, jonka parhaat jäsenet pääsevät edustamaan maatamme EM-, MM- ja olympiakisoissa. Kaikille ikäluokille järjestetään omat SM-kilpailunsa.

Radat ja matkat

Nuorimmat luistelijat luistelevat 250 metrin pituisella radalla. Vähän vanhemmat ja aikuiset käyttävät 400 metrin vakiorataa tai 333 1/3 -rataa. Kilpailumatkat ovat nuorilla 300 metristä 3 000 metriin ja aikuisilla 500 metristä 10000 metriin.

Pikaluistelukilpailussa radalla luistelee kaksi luistelijaa kerrallaan. Pitkät matkat voidaan luistella ajan säästämiseksi myös niin sanottuina kvartettilähtönä, jolloin radalla on neljä luistelijaa kerrallaan.

Naisten kilpailumatkat ovat 500 m, 3000 m, 1500 m, ja 5000 m ja miesten 500 m, 5000 m, 1500 m ja 10 000 m. Yleisluistelijoiden kilpailuissa matkat luistellaan edellä mainitussa järjestyksessä ja lopputulokseen lasketaan neljän matkan yhteispisteet. Pisteet ovat kunkin matkan 500 metrin keskiaika, eli 500 metrillä aika on suoraan matkan pisteet ja esim. 1000 metrillä aika jaettuna kahdella ovat matkan pisteet.

Kilpailut ovat kaksi- tai kolmipäiväiset. Sprintterit luistelevat 500 ja 1000 metrin matkat. Molemmat matkat luistellaan kahteen kertaan ja kilpailut ovat kaksipäiväiset yhteispistekilpailut, joissa matkojen pisteet lasketaan yhteen.

MM-, EM- ja SM-kilpailut yhteispistekilpailuja

Yhteispistekilpailujen lisäksi järjestetään matkakohtaisia kilpailuja. Olympiakisoissa luistellaan vain matkakohtaisista sijoituksista. Vuosittain järjestetään myös matkakohtaiset MM-kilpailut. Uusimpana lajina pikaluistelussa on joukkuekilpailu, jossa joukkueessa luistelee 3 tai 4 luistelijaa samanaikaisesti radalla. Aika otetaan joukkueen kolmantena maaliin tulevasta luistelijasta.

Klaps-luistin

Pikaluistelijat käyttävät ns. klaps-luistinta. Luistimessa terä on kiinnitetty kenkään yhdestä pisteestä akselin välityksellä. Jousi palauttaa terän kiinni kenkään puristuksen jälkeen. Klaps-luistimella jalan ojennus ja liikelaajuus ovat suurempia kuin perinteisellä luistimella ja luistelu on kokonaisuudessaan dynaamisempaa. Juniorit käyttävät vielä perinteistä, kiinteäteräistä pikaluistinta ja lapsille on erilaisia harjoituspikaluistimia. Lisätietoja luistimista saa Esa Puolakalta, puh. (09) 728 1401, 050 5173 958 tai esa.puolakka@esasport.fi.

Kestävyyslaji

Pikaluistelu on pohjimmiltaan kestävyyslaji, koska lyhyinkin kilpailusuoritus kestää n. 36 sekuntia. Pikaluistelussa suuntaus on erikoistuminen tietyille matkoille. 500 metriä hallitsevat voimakkaat ja räjähtävät tyypit. 1000 ja 1500 metriä hallitsevat enemmän kestävyysominaisuuksia omaavat luistelijat. Näillä matkoilla voimaominaisuudet ovat myös erittäin ratkaisevassa asemassa. Pitkien matkojen luistelijat omaavat erittäin hyvän voimakestävyyspohjan sekä maksimaalisen hapenottokyvyn. Taidon ja nopeuden osuus pikaluistelussa on merkittävä, mutta luistelutekniikka on melko yksinkertainen. Taitoa on se, että pystyy optimaalisesti hyödyntämään hankitut fyysiset ominaisuudet. Vauhtia lisäävä voimantuotto lyhyillä matkoilla ja suorituksen taloudellisuus pitkillä matkoilla ovat tärkeitä seikkoja. Luisteluasennon on oltava mahdollisimman aerodynaaminen.

Short track

Short track tunnetaan toiselta nimeltään lyhyen radan pikaluisteluna tai kaukalopikaluisteluna. Lajia kilpaillaan useimmiten jääkiekkokaukalossa 111 1/3 m pituisella radalla, mutta lajia voi harrastaa kaikilla jääalueilla, joihin rata mahtuu. Oleellisia eroja perinteiseen pikaluisteluun ovat radan lyhyys, kaarteiden jyrkkyys ja yhteislähtö.

Rata asettaa myös luistimille erityisvaatimuksia. Short track -luistimet eroavat pikaluistimista siinä, että terää on siirretty kengän pohjassa vasemmalle helpottamaan kaarreluistelua. Yhteislähtö tuo oman värinsä Short track-kilpailuun. Se vaatii luistelijalta erityisiä taktisia taitoja. Kilpailussa ratkaiseva tekijä ei ole aika, vaan maaliintulojärjestys. Kilpailutapahtuma on nopea, kiihkeä, värikäs ja jännittävä sekä usein dramaattinenkin, koska lyhyellä radalla ja tiukoissa kaarteissa ei aina voi välttyä suoralta kontaktilta. Tämä kaikki tekee Short track -kilpailusta erittäin yleisöystävällisen.

Harraste- ja nuorisolaji

Short track - luistelua voi hyvin harrastaa kaikilla luistinradoilla tai vaikkapa järven jäällä. Radan lyhyyden vuoksi se soveltuu myös pienille piha- ja puistoradoille. Normaalit hokkarit tai taitoluistimet sopivat hyvin lajin harrastamisen aloittamiseen. Luisteluliitto on järjestänyt jo vuosia koululaisille hokkarikisan, jossa ala-asteen oppilaat kilpailevat Short track -radalla ja Short track -säännöin hokkareilla tai taitoluistimilla.

Maratonluistelu

Maratonluistelu tarjoaa vaihtoehtoja kaikenikäisille luistelun harrastajille. Luisteluliitto järjestää vuosittain useita järvenjäällä ja tekojääradoilla tapahtuvia maraton- ja kuntoluistelutapahtumia. Näissä luistelumatkat vaihtelevat sarjasta riippuen 10-200 km. Luisteluliitto järjestää yhdessä jäsenseurojensa kanssa vuosittain useita maraton- ja kuntoluistelutapahtumia.

Luistelut tapahtuvat joko pikaluisteluradalla tai järvenjääradoilla. Matkat vaihtelevat 10-200 kilometriin ja mukana on aina fitness-sarja (kuntosarja), johon voivat osallistua luistelijat, jotka eivät halua kilpailla. Osa tapahtumista muodostaa vuotuisen maratonluistelun "cupin". Kaikki maratonluistelu- ja kuntoluistelutapahtumat ovat avoimia ja niihin voi osallistua, vaikka ei osallistuisikaan varsinaiseen cupiin.

Retkiluistelu

Retkiluistelu on Luisteluliiton uusin lajiryhmä. Sitä harrastetaan aina luonnonjäällä, niin merellä kuin järvilläkin. Laji on erittäin jää- ja lumiolosuhderiippuvainen ja siksi harrastajilla onkin puhelinpalvelu, josta saa päivittäin tietää, onko retkiä tiedossa, ja missä on lähtöpaikka. Retket suunnitellaan turvallisiksi ja niillä on aina kokenut vetäjä, joka tuntee kyseisen vesialueen virtaus- ja sulapaikat. Retkiluistelija tarvitsee erityiset retkiluistimet, jotka kiinnitetään jalkineeseen, sekä aina jäänaskalit. Ryhmällä on lisäksi mukanaan tarkasti määrätyt muut turvavälineet. Lue lisää retkiluistelusta suomen ladun sivuilta

Rullaluistelu

Rullaluistelun suosio on lisääntynyt Suomessa räjähdysmäisesti parin viime vuoden aikana. Rullaluistinten kysyntä onkin ollut suurempi kuin tarjonta ja kaduilla liikkuu kesäisin suuri määrä eri-ikäisiä luistelijoita.

Rullaluistelu ei ole ainoastaan lasten ja nuorten laji, vaan luistelukipinä iskee usein myös aikuisiin. Kesäisin järjestetään runsaasti paikallisia rullaluistelutapahtumia ja -kilpailuja ympäri maata.

Tulevina kesinä tapahtumia ja kilpailuja tulee olemaan entistäkin enemmän. Luisteluliiton ja sen jäsenseurojen järjestämistä rullaluistelutapahtumista saa lisätietoa Luisteluliiton rullaluistelu-sivuilta. Rullapikaluistelun SM-kilpailuja on järjestetty jo vuosikausia. Osallistujina on ollut pääasiassa pikaluistelijoita, joille rullaluistelu on samalla tehokas kesäharjoittelumuoto.

Arvokilpailut

Rullaluistelussa järjestetään vuosittain MM- ja EM-kilpailut. Virallisina pikaluistelulajeina ovat katukilpailuissa naisilla 300 metrin, 500 metrin, 3000 metrin, 5000 metrin pistekilpailut ja 10 000 m pudotuskilpailu. Miesten lajeina on 300 metrin, 500 metrin, 5000 metrin, 10 000 metrin pistekilpailut ja 20 000 metrin pudotuskilpailu. 300 metrin kilpailussa luistellaan yksin aikaa vastaan, muut kilpailut ovat yhteislähtökilpailuja, joissa on alku- ja välierät. Lisäksi miehille ja naisille on maratonkilpailut.