Footbag

Footbag on kouluissa, kaduilla, puistoissa ja rannoilla tavattava urheilulaji. Pelivälineenä on kooltaan hiukan golfpalloa suurempi footbag pallo, johon pelaajat saavat koskea ainoastaan käyttämällä jalkojaan.

musta-valkoinen footbag

Footbag on nopeasti saavuttanut U.S.A.:ssa suunnattoman suosion ja on siellä nyt suosituin jaloilla pelattava urheilulaji heti jalkapallon jälkeen. Nyt villitys on siirtynyt kovaa vauhtia Eurooppaan ja rantautui myös tänne Suomeen keväällä 1995 perustetun Suomen Footbag Liitto ry:n mukana.

footbag suomessa ja maailmalla

Vuosi vuodelta footbagin suosio on kasvanut ympäri maailmaa. Suomessakin rekisteröityneitä pelaajia on yli 3000 ja seurojakin noin 50. Footbag on ottanut haltuunsa koko maan Helsingistä Ivaloon.

Lajilla on vahvat perinteet Pohjois-Amerikassa, mistä löytyy tämänhetkiset lajin suurimmat nimet. Myös uudella mantereella on jo pistetty merkille Suomen nopea nousu maailman eliittiin.

footbag - rento ja hyvä meininki tärkeintä

Porukkaa footbagin pariin vetää lajin näyttävyyden lisäksi hyvä ilmapiiri. Footbagissa ei väännettä naama irveessä ja itketä häviämisen jälkeen. Häviäjät toteavat tappion jälkeen: "Takaisin työpöydän ääreen" ja lähtevät rinkiin potkimaan muiden kilpailijoiden kanssa.

Myöskin ringeissä voi nähdä pelaamisen hauskuuden. Pelaaja saa heti kavereidensa onnittelut, tehtyään jonkin itselleen uuden tempun tai pelaamalla pitkän satsin ilman pudotuksia. Myöskin leikkimieliset temppukisat ringissä nostavat tunnelmaa. Pelaajat pistävät parhaimpaansa kuin oikeassa kisassa, muiden kannustaessa ja saavat heti onnistuessaan heittää "femmat" muiden pelaajien kanssa.

Kaikki hymyilevät ja lähtevät hyvillä mielin kotiin, odottaen jo innolla seuraavan päivän pelejä. Footbag on huippu-urheilua sen vapautuneesta ilmapiiristä huolimatta. Pelaajat harjoittelevat täysillä tavoitteidensa mukaan. Jotkut enemmän tosissaan, toiset vähemmän. Footbagin olemus ei ole muuttunut 30:ssä vuodessa, vain temput ja pelaajat ovat kehittyneet.

Lajin ilmapiiriä kehutaan yleisössä ja nykyiset pelaajat pitävät huolen, ettei se tule muuttumaan yhtään. Liian moni laji on mennyt pilalle menestyksen mentyä pelaamisen hauskuuden edelle, tälle läjille ei käy niin.

Suomen Footbag Liitolla on yhdet Suomen parhaat seurasivut ja ne toimivat lajin pääinformaatiokanavana Suomessa. Sivuilta löytää kaiken tarvitsemasi tiedon Footbagistä, Suomen Footbag Liitto ry:n toiminnasta Footbag kuvia ja videoita, tietoa footbagin lajeista, ajankohtaisista tapahtumista ja listan Suomen footbag seuroista. Sivuilla voi myös tutustua Suomen maajoukkueen pelaajiin tai tilata footbagtuotteita postiennakolla. Sivuilta löytyy myös sähköinen liittymislomake, jolla voi liittyä Suomen Footbag Liiton jäseneksi.

kuinka päästä alkuun?

Alkuun pääsemiseksi ei pelaaja tarvitse mitään muuta kuin footbagin ja tasapintaiset kevyehköt lenkkarit, esim useat rullalautailu tai tenniskengät sopivat hyvin. Virallisia Pro 32 footbagejä myyvät Stockmann, Sokos, Intersportit ja muut hyvinvarustetut urheiluvälinekaupat. Itse harjoitteista uuden pelaajan tulee aloittaa aluksi opettelemalla footbagin peruspotkut.

peruspotkut

Pelaat sitten mitä tahansa footbagin lajia, on peruspotkujen haliinta välttämätöntä. Aloita tipauttamalla footbag kädestasi ja yritä potkaista se takaisen käteesi valitsemallasi peruspotkulla. Käy läpi kaikki peruspotkut ja kun footbag alkaa vihdoin palata käteesi, voit unohtaa kädellä koppaaamisen ja alkaaa tekemäään omaa ennätystäsi pitämällä footbagiä ilmassa käyttämalla ainoastaan jalkojasi. Muista käytää tasapuolisesti molempia jalkoja!

Sisäsyrjäpotku

Sisäsyrjäpotku on yleisimmin käytettävä ja tärkein potku pelattaessa footbagiä. Potku tapahtuu koukistamalla hiukan tukijalkaa tasapainon säilyttämiseksi ja potkaisemalla footbagiä toisen jalan sisäsyrjällä kääntäen nilkkaa siten, että footbag lentää mahdollisimman suoraan ylöspäin. Kosketus footbagiin tapahtuu noin polven kokeudella.

Ulkosyrjäpotku

Ulkosyrjäpotkua käytetään footbagin lentäessä hartioiden ulkopuolella. Edistyneemmät verkkofootbag pelaajat käyttävät tätä potkua paljon pelissään. Ulkosyrjäpotku tapahtuu nojaamalla vastakkaiseen suuntaan tasapainon yllä pitämiseksi ja potkaisemalla jalan ulosyrjällä footbag mahdollisimman tasaisesti ilmaan. Myös ulkosyrjäpotku tapahtuu noin polven korkeudella.

Varvaspotku

Varvaspotkua käytetään kun footbag karkaa kontrollista, eli kun ei ole mahdollista käyttää sisä- eikä ulkosyrjäpotkua. Potku tapahtuu koukistamalla nilkkaa ja nostamalla samanaikaisesti jalkaa siten, että footbag pomppaan pelaajan jalkapöydästä takaisin kontrolliin. Potku tapahtuu noin 20-30 cm:n korkeudella maanpinnasta

Polvipotku

Polvipotkua käytetään kun footbag lentää kohti pelajan vyötäröä niin lähellä, ettei ole mahdollista käytää sisäyrjäpotkua. Potku tapahtuu koukistamalla hiukan tukijalkaa ja potkaisemalla footbagiä jalan reiden etuosalla polvoen ollessa noin 90 asteen kulmassa. Polvipotkua ei saa käyttää pelatessa verkkofootbagiä.

footbagin kilpailulajit

Footbagin suosituimmat kilpailulajit ovat Freestyle ja Footbag Net eli verkkofootbag.

Freestyle

Footbag freestyle on tällä hetkellä suosituin footbagin lajeista. Lajin suureen suosioon on vaikuttanut se, että freestyleä voi pelata melkeinpä missä tahansa, paikasta riippumatta.

Tarkoituksena on pitää footbagiä ilmassa tehdä mitä vaikeampia erilaisia temppuja, jotka on rankattu eri tasoihin vaikeutensa mukaan. Freestyle-pelaajat kerääntyvät yleensä pieneen rinkiin pyrkien tekemään temppusarjoja kuoletellen, spinnaten, hyppien ja kuljettaen footbagiä jalkojen välistä ja niskan takaa tavalla, joka saa parhaatkin jalkapallon kikkailijat haukkomaan henkeään.

Kilpailuissa pelaajalla on määrätty aika jona hän esittää ohjelmansa yhdistettynä musiikkiin, paljon samalla tavalla kuten esimerkiksi rulla-tai lumilautailussa. Tuomaristo arvostelee kilpailijan suorituksen vaikeuden, monipuolisuuden, näyttävyyden, kontrollin ja kokonaisuuden mukaan. Freestylessä kilpaillaan joko soolona tai parittain.

verkkofootbag

Footbag net eli verkkofootbag on laji, jossa peli tapahtuu verkon yli joko kaksin- tai nelinpelinä. Säännöiltään verkkofootbag on hyvin paljon beach volleyn eli rantalentopallon kaltainen. Kenttä on kooltaan sulkapallokentän kokoinen ja myös verkko on sulkapalloverkon korkeudella. Passaus-isku- torjuntastrategia upeine pelastuksineen ja mahtavine ilmataisteluineen on hyvin samanlainen kuin lentopallossa, mutta kun tämä kaikki tehdään jaloilla erilaisin volttipotkuin ja jalanpohjatorjunnoin on tämä vauhdikas peli todella näyttävä ja jännittävä niin yleisöllekin kuin pelaajille.

suomen footbag liitto ry

Suomen Footbag Liitto ry. (SFL) on rekisteröity yhdistys jonka tarkoituksena on toimia virallisena footbagin kehityksen ja harrastamisen edistäjänä Suomessa. Liitto järjestää kilpailuja ja muita footbagin edistämiseen liittyviä tapahtumia.

Suomen Footbag Liitto valitsee myös vuosittain Suomen maajoukkueen lajin EM-ja MM-kilpailuihin. SFL:n tarkoituksena on myös toimia virallisena yhteytenä kansainvälisellä tasolla ja edistää footbagin harrastamista myös koko Euroopassa. Suomen Footbag Liitto valitsee myös vuosittain Suomen Footbag Maajoukkueen. Maajoukkueen pelaajat matkustavat edustamaan Suomea lajin EM- ja MM-kilpailuihin.

Suomen Maajoukkue on osallistunut vuosittain U.S.A:ssa tai Kanadassa järjestettäviin MM-kilpailuihin ja muihin arvoturnauksiin kuten EM-kilpailuihin vuodesta 1995. Maajoukkueen jäsenet edustavat Liittoa myös erilaisissa näytöksissa ja PR-tilaisuuksissa. Karsintakriteerinä on aikaisempi kansainvälinen menestys ja Liiton vuosittain järjestämät Footbagin Suomenmestaruuskilpailut ja muut kansalliset turnaukset.

Footbag kouluissa

Footbag on hyvin suosittu sosiaalinen harrastus kouluissa välitunneilla. Oppilaat muodostavat footbag-ringin, jossa syötellään ja kikkaillaan footbagia kaverilta toiselle erilaisilla temppupotkuilla. Taitojen karttuessa kiinnostus kasvaa ja oppilaat haluavat tietää enemmän lajista.

Nyt footbag on tulossa mukaan vaihtoehtoisena lajina liikuntatunneille. Oppilaat eivät tarvitse muita välineitä kun lenkkitossut ja koulujen on mahdollisuus tilata Suomen Footbag Liitosta opetuspaketti, jossa on mukana 10 footbag palloa, opetusvideo ja sääntökirja. Tällöin footbagejä voi lainata oppilaille myös välitunteja varten kun opetuspaketti ei ole liikuntatuntien käytössä.