Amerikkalainen jalkapallo

Amerikkalaisen jalkapallon historia Suomessa on kohtuullisen lyhyt. Varsinaista katsomokulttuuria ei penkkiurheilijoille ole vielä vakiintunut. Kokemattoman katsojan silmissä peli saattaa vaikuttaa varsin sekavalta, osittain jopa tylsältä.

amerikkalaisen jalkapallon pelaajia

Pallo maaliin heittäen tai juosten

Pelikenttä on 100 jaardia eli n. 90 metriä pitkä ja sen päädyissä on maalialueet. Pelin idea on kuljettaa pallo vastustajan maalialueelle. Palloa saa kantaa juoksemalla tai sitä voidaan heittää eteenpäin. Juoksemalla edetyt matkat ovat yleensä lyhyempiä, mutta heittopeleissä riski menettää pallo puolustajille on suurempi. Jos hyökkäävä joukkue onnistuu viemään pallon maalialueelle on seurauksena maali (touchdown, Tee Dee, TD). Puolustava joukkue pyrkii pysäyttämään hyökkäävän joukkueen.

Peli alkaa aloituspotkulla

Pelin alussa, tehdyn maalin ja puoliajan jälkeen suoritetaan aloituspotku. Aloittava joukkue potkaisee pallon mahdollisimman pitkälle vastustajan alueelle ja vastaanottava joukkue lähtee kantamaan palloa. Peli aloitetaan siitä, mihin potkaissut joukkue saa pysäytettyä pallonkantajan.

Neljä yritystä - kymmenen jaardia

Vastaanottanut joukkue ryhtyy hyökkäämään. Sillä on neljä yritystä edetä kymmenen jaardia (9 m) matka. Jollei se siinä onnistu, siirtyy hyökkäysvuoro puolustavalle joukkueelle. Jos se onnistuu kuljettamaan palloa vähintään vaaditut kymmenen jaardia on sillä jälleen uudet neljä yritystä. Edettävää matkaa mittaa kentän laidalla oleva ns. ketjujengi. Neljäs yritys on useimmiten puntti eli lentopotku. Käytännössä joukkue pyrkii saamaan vaadittavan kymmenen jaardin matkan täyteen kolmella yrityksellä. Jos jäljellä oleva matka on neljännellä yrityksellä pitkä, eikä joukkue halua ottaa riskejä, tekee se lentopotkun. Puntissa eli lentopotkussa hyökkäävä joukkue potkaisee pallon mahdollisimman pitkällä vastustajan alueelle. Hyökkäysvuoro siirtyy puolustajille mutta heidän kenttäasemansa on paljon huonompi.

Pisteitä monella tavalla

Maalista saa kuusi pistettä. Maalin jälkeen pelataan ylimääräinen pisteyritys, jossa onnistuneesta potkusta saa yhden pisteen ja pallon kuljettamisesta maalialueelle kaksi pistettä. Lähellä maalialuetta joukkue voi, jos varsinaisen maalin (touchdown) saaminen näyttää vaikealta, potkaista pallon "haarukkaan" eli maalitolppien välistä poikkiriman yli. Tällainen potkumaali on arvoltaan kolme pistettä. Myös puolustava joukkue voi tehdä pisteitä taklaamalla palloa kantavan hyökkääjän vastustajan maalialueella. Tästä seurauksena on kaksi pistettä (safety eli oma maali).

Keltainen liina kertoo virheistä

Pelaajien otteet on tarkoin rajattu. Hyökkääjät eivät saa pitää kiinni eivätkä estää puolustajia takaapäin. Puolustajilla on käsien käyttö vapaampaa, mutta esimerkiksi kasvosuojukseen ei saa tarttua. Säännöt rajoittavat mm. pelaajien liikkeitä ennen pallon peliin pistämistä. Sääntöjen vastaisissa tilanteissa tuomari heittää kentälle keltaisen liinan. Rangaistukset ovat ankaria erityisesti niissä tilanteissa, joissa pelaajien turvallisuus on vaarassa. Rangaistukset mitataan matkassa, virheen tehnyt joukkue joutuu perääntymään 5 - 15 jaardia.

Pelikello pysähtyy välillä

Tuomareiden tehtävä rangaistuksien jakamisen lisäksi on seurata pelikelloa. Peliaika muodostuu neljästä 12 minuutin neljänneksestä. Vaikka peliaika on periaatteessa juokseva, kello pysäytetään mm. pistesuorituksen ja epäonnistuneen heiton jälkeen. Käytännössä ottelu kestää noin kaksi tuntia. Joukkueella on mahdollisuus käyttää yhden puoliajan aikana kolme minuutin mittaista aikalisää. Aikalisillä on suuri merkitys pelikellon pysäyttäjinä tiukoissa otteluissa.

Erikoismiehet asialla

Joukkueessa voi olla jopa 40 pelaajaa, joista 11 on kentällä kerrallaan. Pelaajat ovat hyvin erikoistuneita, toiset kantavat palloa, toiset blokkaavat tilaa. Hyökkäyksen näkyvin pelaaja on yleensä pelinrakentaja, jonka kautta pallo yleensä kulkee. Puolustusjoukkueella on omat erikoismiehensä, ja potkupelejäkin varten on omat spesialistinsa. Pelaajat ovat harjoittaneet omia taitojaan ja yhteispeliä läpi talven. Ottelu on se hetki, jolloin taidot mitataan. Erikoismiesten ohella joukkueessa on myös erikoisnaisia eli cheerleadereita. Heidän kuvioitaan kannattaa seurata tarkasti kun kentällä ei tapahdu mitään.

Seuraa tulostaulua

Tulostaulusta voit seurata pelin kulua. Taululla näkyvät pisteiden lisäksi kunkin tilanteen kenttäasetelma, paljonko on edettäviin uusiin yrityssarjoihin sekä pelikello. Lisätietoja lajista (seurat jne) saat Suomen Amerikkalaisen Jalkapallo Liiton kotisivuilta Lähde: Wolverines Ry