Chiball

Chiball on alunperin kehitetty Australiassa, mistä se on levinnyt jo 23 eri maahan. Chiball perustuu mm. joogaan, pilates -tekniikkaan ja perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen.

chiball

Chiball - rentoutusta keholle ja mielelle

Chiballing perusideana on mm. saada mieli irtautumaan ajatuksista, jolloin voidaan saada kokemus mielen ja kehon saumattomasta yhteistyöstä. Tällöin voivat unohdetut liikeradat löytyä uudelleen tai uusia liikeratoja puolestaan oppia vaivattomasti.

Erona joogaan ja Pilates -tekniikkaan on se, että kynnys tunnille osallistumiseen on erittäin pieni. Liikkeet on jokaisen omaksuttavissa heti ensimmäisestä tunnista alkaen, joten laji sopii monen ikäisille - sekä miehille että naisille.

Päätin mennä kokeilemaan Chiballia viikon päätteeksi. Tunnin alussa ohjaaja pyysi meitä valitsemaan itsellemme pienen pallon, johon puhallettiin ilmaa sen verran, että pallo jäi pehmeäksi ja joustavaksi.

Ohjaaja kertoi palloja olevan neljää eri väriä ja jokaisella värillä olevansa oma merkityksensä ja tuoksunsa. Violetin ja vihreän pallon tarkoituksena on rentouttaa. Violetin pallon laventelin tuoksu tuo levollisen ja rauhallisen olon ja vapauttaa ahdistuneisuutta kun taas vihreän pallon pelargonian tuoksu auttaa harjoittelijaa tuntemaan olonsa vakaaksi ja turvalliseksi.

Keltainen ja oranssi pallo puolestaan tuovat energiaa. Keltaisen pallon sitruunaruohon tuoksu tuo itseluottamusta ja parantaa keskittymiskykyä ja oranssin pallon appelsiinin tuoksu auttaa suhtautumaan elämään positiivisesti ja ilmaisemaan iloa ja rohkeutta.

Itse päädyin valitsemaan rentoutusta tuovan violetin pallon. Ohjaaja pyysi ottamaan tukevan haara-asennon, jossa jalat olivat hieman koukussa. Tämän jälkeen pallo tuotiin vatsan päälle pitäen siitä kaksin käsin kiinni ja ohjaaja pyysi keskittymään hengitykseen. Chiballissa juuri hengitysharjoitusten ja rentoutumisen tarkoituksena on saada mieli kokonaan irti ajatuksista.

Pikkuhiljaa lähdimme lämmittelemään lihaksia rauhallisen etno-musiikin tahdissa vieden palloa edestä taakse tai vasemmalta oikealle ja toisinpäin - pitäen katsetta samalla pallossa.

Liikeradat olivat hyvin laajoja ja itse liikkeet kauniita ja eritoten hitaita. Liikkeillä oli myös nimet, joista muistan ensimmäisen kerran jälkeen ainoastaan liikkeen nimeltä Tuuli.

Lämmittelyosuuden jälkeen alkoi hieman reippaampi meno, mutta kuitenkin täysin erilainen kuin normaalilla aerobic-tunnilla. Vaikka myös jaloilla tehtiin askellusta, oli pallolla kuitenkin pääosa. Palloa vietiin jalkojen välistä vasemmasta kädestä oikeaan isoin ja näyttävin liikkein. Välillä pallo kävi niin ylhäällä kuin suinkin sain sen nostettua ja välillä se taas hipaisi lattiaa.

Jossain vaiheessa ohjaaja johdatteli meidät täydellisen vaaka-asennon etsimiseenkin, mutta ajantajuni meni niin täydellisesti ensimmäisen 20 minuutin jälkeen, että en enää muista missä kohtaa tuntia tämä tapahtui.

Jos ei nyt tippuvia hikipisaroita niin mukavan lämmin olo kuitenkin tuli palloa liikutellessa. Sykkeen kohotuksen jälkeen alkoi Pilates-tekniikkaa mukaileva syväjumppaosuus. Tähän kuului muun muassa pallon liikuttelua reisiä ja sääriä pitkin aina isovarpaan kärkeen asti lattialla istuen.

Toinen venyttelyliike mikä jäi mieleen oli pallon liikuttaminen lattiaa pitkin tarkoituksena tehdä pallolla mahdollisimman iso kaari. Venyteltyä tuli ikäänkuin siinä sivussa, vaikka se olikin liikkeen perimmäinen tarkoitus. Keskityin vain pallon liikuttamiseen ja muu hoitui itsestään.

Suosittelen jokaiselle, joka lähtee kuntosalilta tai aerobic-tunnilta siinä uskossa, että kotona sitten venyttelen tv:n ääressä, mutta jostain syystä se kuitenkin jää tekemättä... Itse ainakin tulee harrastettua tätä.

Tunti loppui rentouttavaan asentoon, jossa saimme pitää palloa pään alla, pitää silmiä kiinni ja hengittää rauhallisesti. Ajantajun kadottamisen takia tunti tuntui loppuvan liian aikaisin. Tuntui, että olisi jaksanut "palloilla" kauemminkin, mutta ehkä se oli tarkoituskin. Energiaa riittäisi vielä muuhunkin ja tuntui, että energiaa oli tunnin aikana tullut jopa lisää. Mieli oli tyhjentynyt arkisista ajatuksista. Olo oli levännyt ja virkeä.

Tällä hetkellä Chiball -tunteja järjestävät mm. GoGo Liikuntakeskus (Tampere), Kuntokeskus Salus (Itäkeskus), liikuntakeskus Crossi (Hiekkaharju, Kannelmäki), liikuntakeskus Victoria, Matinkylä ja Saseka-talo, Vuosaari.

Jos haluat tietää enemmän Chi Ball -metodista, käy vierailemassa Chi Ball Scandinavian sivuilla http://www.chiballmethod.fi/