Perinteinen kiinalainen lääketiede (TCM)

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen juuret ovat kaukana, monen tuhannen vuoden takana. Vanhimmat löydetyt merkit ovat hautalöydöstä noin vuodelta 157 jKr. Tuolloin haudatun naisen vierestä löytyi hautaa avattaessa akupunktiokarttoja ja moksapuikot. Lääketieteen traditiota on vuosisatojen aikana kirjattu ylös ja oppipoikamenetelmällä siirretty eteenpäin. Hoitomuotoa on jatkuvasti kehitetty ja lisäksi etenkin viime vuosikymmenillä virinnyt voimakas tutkimustoiminta on pitänyt perinteisen kiinalaisen lääketieteen varteenotettavana hoitomuotona.

Taustaa

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen pohjana on ollut itämainen ihmiskuva, joka pitää ihmistä kokonaisuutena, johon kuuluu fyysisen ja psyykkisen puolen lisäksi energeettinen olemuspuoli, joka ylläpitää elämää ja vitaalisuutta. Tämän energian, yinin ja yangin, määrä, liikkuvuus ja tasapaino säätelevät ihmisen hyvinvointia. Samoin vaikuttavat nesteiden ja veren tila kehon tasapainoon.

Riittävä määrä oikein toimivaa energiaa on tasapainoisen elämän edellytys. Ihminen on jakamaton kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jokaisella sisäelimellä on oma energiakenttänsä, joka on yhteydessä muuhun kehoon energiakanavia eli meridiaaneja pitkin. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä diagnoosi tehdään kyselemällä, katselemalla, kuuntelemalla ja koskettamalla. Ranteissa olevia kuutta pulssiasemaa tunnustellaan ja usein katsotaan myös kieltä. Analyysiin kuulu tietysti myös tautierottelu, jotta saataisiin tietää, mistä oireet johtuvat.

Akupunktio

Akupunktio on ehkä tunnetuin perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Analyysin jälkeen valitaan hoitoon tarvittavat akupunktiopisteet, joita on sekä meridiaaneilla että niiden ulkopuolella olevat ekstrapisteet. Yleisin tapa on laittaa pisteeseen akupunktioneula. Neulat ovat ruostumatonta terästä ja nykyisin käytetään melkein pelkästään kertakäyttöneuloja.

Neulojen annetaan olla paikoillaan tarvittava aika, joka vaihtelee taudin mukaan. Hoitokertojen määrä vaihtelee, mutta useimmiten joutuu käymään ainakin muutaman kerran, jotta haluttu vaikutus saadaan. Akupunktiolla voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja. Eniten sitä käytetään erilaisissa lihasten kiputiloissa, migreenissä, erilaisissa toiminnallisissa vaivoissa, halvauksissa ym.

Neuloja voidaan myös laittaa rajatulle alueelle, esim. päähän tai korviin. Korva-akupunktiota ovat kehittäneet etenkin ranskalaiset ja korva-akupunktioon on kehitetty myös erilaisia nastoja, joita voidaan pistää korvalehtiin ja vaikka jättää paikoilleen pidemmäksikin ajaksi. Riippuvuutta aiheuttavien aineiden vierotushoidoissa on korva-akupunktiolla saatu hyviä tuloksia. Korva-akupunktiolla voidaan hoitaa samoja vaivoja kuin tavallisellakin akupunktiolla. Joissakin tilanteissa käytetään myös tulineulaa eli erikoisneula kuumennetaan ja tehdään nopea pisto, neulaa ei jätetä paikalleen.

Moksibustio

Moksibustiossa akupunktiopistettä lämmitetään sikarin muotoon tehdyllä yrttipuikolla, jonka kytevä pää tuodaan pisteen lähelle. Moksapuikko on tehty pujosta, mutta tässä muodossa pujon ei ole todettu aiheuttavan allergista reaktiota. Moksa sopii erittäin hyvin kylmävaivoihin ja siksi sitä käytetään paljon nuhakuumeaikoina. Myöskin energian vajaatiloissa moksa on hyvä hoitoväline.

Kuppaus

Kiinassa käytetään kahta eri tyyppistä kuppausta. Kuivakuppauksessa eli alipainehieronnassa lasinen kuppauskuppi laitetaan valitulle alueelle tekemällä tyhjiö kupin sisään. Kuppia pidetään paikoillaan haluttu aika ja se jättää jälkeensä mustelman, joka häviää muutamassa päivässä. Kuivakuppausta käytetään Kiinassa etenkin niska- olkapääkipujen hoitoon.

Ihoon voidaan tehdä myös pari pientä reikää, laittaa kuppauskuppi paikoilleen ja tehdä näin märkäkuppaus. Kuppiin tulee jonkin verran verta ja tämä kuppaus muistuttaa jonkin verran suomalaista kuppausta.

Tuina

Tuina on sormilla, kämmenillä, kyynärpäillä, koko kädellä ja välillä myös jaloilla tehtävä meridiaanien käsittelytapa. Tuina muistuttaa hierontaa ja siihen liitetään myös nikamien käsittelyä samaan tapaan kuin länsimailla tekevät naprapaatit. Perustana on kuitenkin sama tapa tehdä analyysi kuin akupunktiossakin.