Vesi on laihduttajan paras juoma

Laihduttaja tuskailee, jos paino ei putoa tai nousee laihdutuksen jälkeen nopeasti entisiin lukemiin. Moni juo jatkuvasti liian vähän. Helppo tapa keventää on juoda enemmän vettä.

hartwall novelle

 Mitä tehdä, kun ihannepaino karkaa, on turvotusta tai lievää ylipainoa. Pitääkö karsia ja kärsiä vai voiko painoa hallita kevyemminkin. 

Aina ei tarvitse radikaalisti vähentää syömistä tai laskea joka suupalaa. Voi esimerkiksi juoda eri tavoin ja jopa lisätä juomien määrää, kun kyseessä ovat erilaiset raikkaat vedet, laihduttajien kanssa työskennellyt ravitsemusterapeutti Sari Pantzar-Seppälä korostaa.

 Matalahiilihappoinen vesi kuten Hartwall Novelle sopii ruokajuomaksi tai janojuomaksi. Luontaisilla hedelmäaromeilla aromatisoidut kivennäisvedet ovat herkullisia, raikkaita juomia, joissa on makua, mutta ei lainkaan sokeria, suolaa, lisäaineita eikä energiaa.

Moni laihduttaja saa vaihtelua aromatisoiduista kivennäisvesistä, joissa on aitoa hedelmäistä makua. Sen sijaan esimerkiksi täysmehut sisältävät paljon energiaa, vaikkei niihin ole lisätty sokeria, Pantzar-Seppälä sanoo.

 

Nälkä voi olla janoa

Ihminen ei aina huomaa janoa. Eikä edes kannata odottaa janoa, vaan juoda ennen sitä, koska jano on jo merkki nestevajeesta. Näläntunne voi tarkoittaa sitä, että onkin jano. Vastoin yleistä luuloa turvotus ei johdu liiasta nesteestä, vaan liian vähästä juomisesta.

Vettä kannattaa juoda riittävästi joka päivä. Pullovettä juomalla pystyy parhaiten seuraamaan, onko juonut tarpeeksi.

Päivittäin tarvitaan 2-3 litraa nestettä, josta noin kolmannes tulee ruoasta. Kun lisää liikuntaa, pitää muistaa myös juoda tarpeeksi. Kuntoliikunta muutamia kertoja viikossa ei laihduta paljoa, mutta lisää hyvää oloa ja tasapainoa. Liikkuva jaksaa paremmin, kun huolehtii juomisesta, Pantzar-Seppälä sanoo.

Painonhallinta on tärkeää

Monesti on vaikea pysyä painossa, jonka on työllä ja vaivalla saavuttanut. Ihmedieetit eivät yleensä auta. Laihdutuskuurin sijasta yleensä vain elämäntapamuutos pitää painon kurissa. Ei pidä jättää aterioita väliin tai kärsiä nälkää. Säännöllisen 4-5 tunnin ateriarytmin avulla elimistö ja ruoansulatus toimivat parhaiten. Samalla vireys pysyy hyvänä ja ihminen jaksaa.

Jos on vuosia enemmän tai vähemmän laihdutuskuurilla, elimistö tottuu pieneen ruokamäärään ja silloin voi tulla jopa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksia. Mieluummin arkiliikuntaa, reilusti ruokaa ja vettä, Pantzar-Seppälä sanoo.

Monipuolinen ruokavalio sisältää tasapainoisessa suhteessa täysjyväviljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja maitotuotteita, mutta juomaksi vettä. Painonhallinnassa saa herkutella, eikä tarvitse olla juomapuritaani. Laihdutus ei kaadu saunaolueen tai pullolliseen olutta päivässä. Keskiolut sisältää vähemmän energiaa kuin täysmehu tai kevytmaito. Toisaalta alkoholi poistaa kahvin tavoin nestettä elimistöstä, joten viinin tai oluen kera kannattaa juoda tasapainoista,raikasta kivennäisvettä tai lähdevettä. Erityisesti liikunnan tai saunan jälkeen tarvitaan oluen lisäksi myös vettä, jotta nestetasapaino saadaan kuntoon.

Juomien energiasisältöjä

Juoma Kcal/kJ, 2 dl
Hartwall Novelle 0 / 0
Hartwall Novelle Citronelle 0 / 0
Hartwall Novelle Grape 0 / 0
Hartwall Novelle Orange Lime 0 / 0
Hartwall Novelle Passion Apricot 0 / 0
Hartwall Vichy Original 0 / 0
Hartwall Solina 0 / 0
   
kahvi 3 / 11
tee 0,6 / 2,5
kevytvirvoitusjuoma 0 / 0
virvoitusjuoma 74 / 312
appelsiinitäysmehu 89 / 374
sekamehu (laimennus 1:3) 64 / 274
rasvaton maito tai piimä (0% rasvaa) 68 / 282
kevytmaito (1,5%) 90 / 376
kulutusmaito (3,5%) 125 / 524
   
1-olut 58 / 244
keskiolut 85 / 355
A-olut 90 / 376
siideri 135/ 564
valkoviini, kuiva 137 / 572
valkoviini, makea 185 / 772
punaviini 141 / 589