Salietiketti

Kaikki kokeneemmat harjoittelijat ovat varmasti saaneet enemmän kuin osansa muiden lataamien painojen purkamisesta, salin lattialla lojuvista salikasseista, juomapisteille jonottamisesta ja muista etikettivirheistä.

Nyt keväisen harjoittelu-innostuksen kasvaessa keho.net tarjoaa oivallisen oppaan salilla käyttäytymiseen. Kokeneemmille harjoitteluetiketti toimii muistinvirkistykseksi ja saliharjoitteluaan aloitteleville se antaa perusohjeita kuntosalilla käyttäytymiseen.

Lukeminen kannattaa, sillä omalla esimerkilläsi voit parantaa salisi viihtyvyyttä ja harjoittelun sujuvuutta. Vaikka kuntosalit ovatkin paikkoja, joissa hikoileminen on sallittua ja hillitty äänteleminen tai puuskutus kuuluu asiaan, toimivan harjoitteluympäristön varmistamiseksi etiketti on tarpeen.

Tietyt pelisäännöt lisäävät paitsi viihtyisyyttä, ne myös nopeuttavat ja helpottavat omaakin harjoitteluasi sillä salilla joudut aina olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Mikäli et ole varma miten jossain tilanteessa tulisi toimia, voit aina kysyä salin ohjaajilta tai päivystäjältä niin voit välttyä kiusallisilta tilanteilta. Mikäli olet juuri liittynyt kuntosalin jäseneksi, seuraavat ohjeet helpottavat sinua kotiutumaan harjoitteluympäristöösi - etikettiä noudattamalla voit myös saada uusia harjoittelukavereita ja välttyä kiusallisilta katseilta.

Kuntosaliharjoittelun etiketti lyhyesti:

Älä istu laitteessa sarjojesi välissä tai mikäli et ole sitä käyttämässä. Anna kanssaharjoittelijoidesi "tehdä välissä" mikäli olet itse pitämässä taukoa sarjojen välillä. Jos joku muu on käyttämässä samaa laitetta johon itse olet menossa, voit rohkeasti kysyä voisitko tulla väliin harjoittelemaan. Myös laitteen asetusten kuten penkin tai painojen muuttaminen on täysin normaalia, kunhan muistat palauttaa alkuperäiset asetukset oman sarjasi päätyttyä.

Pidä ääntelysi hillittynä. Luonnollisestikaan kuntosalia ei ole tarkoitettu kirjaston lukusaliksi, mutta siellä ei myöskään ole tarkoitus järjestää painimestaruusotteluita. Etenkin miesten harjoittelu kuulostaa välillä miespuoliselta synnytykseltä, joka häiritsee muiden harjoittelijoiden keskittymistä omaan suoritukseensa. Kovaäänisyys kertoo myös muille siitä, että saatat tehdä isommilla painoilla kuin mitä pystyt käsittelemään.

Pidä hikesi itselläsi. Kanna pyyhettä mukanasi ja pyyhi laite hiestä kun olet lopettanut siinä harjoittelun. Jotkut ihmiset jättävät penkeille jälkeensä hikilammikoita - tämä on erittäin epämiellyttävää seuraavaa käyttäjää ajatellen. Pidä siis laitteet sellaisessa kunnossa jossa haluat itse niillä harjoitella.

Älä kanna kassiasi mukana salin puolella, pukuhuoneissa on lokerot niitä varten. Lattialla lojuvat salikassit voivat aiheuttaa turhia loukkaantumisia ja vievät tilaa salilla, jotka ovat helposti muutenkin täynnä.

Älä pudota tai heitä painojasi. Kun olet tehnyt sarjasi loppuun, laske käsipainot rauhallisesti lattialle tai telineisiin muiden käytettäväksi. Painojen korkealta ilmasta pois heittäminen on turhaa machoilua, joka on myös erittäin vaarallista, sillä ne voivat helposti pomppia jonkun jaloille. Myös käsipainojen rikkoontuminen on mahdollista eikä ole kenenkään etujen mukaista että painot ovat jopa päiviä poissa käytöstä.

Palauta painot harjoittelusi jälkeen omille paikoilleen. Jos jätät käsipainot lattialle, joku voi kompastua niihin tai painot voivat rullata jonkun jaloille. Tarkista myös että painot ovat telineissä oikeassa järjestyksessä, sillä on todella turhauttavaa kaivaa 5 kg painoja 20 ja 25 kg painojen takaa.

Pura käyttämäsi painot tangoista ja laitteista. Et voi olettaa että laitteen seuraava käyttäjä on halukas tai edes kykenevä poistamaan painoja omilta jäljiltäsi. Useat miehet jättävät raskaat painot tankoihin harjoittelunsa päätyttyä eivätkä ajattele sitä, että monille 20 kg painolevyjen poistaminen voi olla vaikeaa. Sama ajatus koskee myös silloin, jolloin henkilö joka nostaa penkistä 160 kg ei halua vaivautua poistamaan pieniä painoja tangosta.

Älä omi juomapistettä itsellesi. Mikäli takanasi jonottaa juomaan kuusi ihmistä, älä ryhdy täyttämään 1,5 litran juomapulloa.

Tarkista salisi aikarajat kardiolaitteiden käytöstä. Useimpien salien on pakko rajoittaa kuntopyörien, juoksumattojen ja porraslaitteiden käyttö 20-30 minuuttiin ruuhka-aikana, jolloin sinun tulisi mitoittaa oman harjoittelusi intensiteetti siten, ettet varaa laitetta liian pitkäksi aikaa.

Ole huomaavainen pukuhuoneessa. Älä varaa kolmea lokeroa laittamalla tavarasi penkille levälleen. On epäkohteliasta antaa muiden pukea sukkansa seisoalteen kun omat tavarasi vievät koko penkin. Harjoittelupaikalle saavuttaessa epämiellyttävin vastaanotto on huomata jonkun hikiset harjoitteluvaatteet alusvaatteineen penkillä levällään.

Ole kohtelias harjoittelutunneilla. Älä saavu myöhässä tai häiritse muiden harjoittelua omilla rutiineillasi vaan pyri noudattamaan tunnin ohjelmaa. Tärkeintä on kuitenkin olla ystävällinen muille! Tunneilla saattaa tulla riitaa vaikkapa spinning-pyöristä - tunti voi tällöin muuttua vuoristospinningistä helposti nyrkkeilytunniksi joten joustavuutta tarvitaan.

Katso mihin olet menossa. Ota aina ympärilläsi tapahtuvat harjoitukset huomioon liikkuessasi salilla. Mikäli olet tekemässä sivunostoja olkapäillä, et varmasti halua että joku törmää käteesi ohimennessään.

Painojen nostaminen ei ole kontaktilaji. Älä siis käyttäydy salilla kuin omistaja, ja muista että muutkin kävijät maksavat siitä että saavat käyttää salin palveluita.