Kuinka elää terveellisesti?

Tämän ohjeiston tarkoituksena on kertoa helppoja tapoja terveytesi parantamiseksi. Noudattamalla näitä suuntaa-antavia neuvoja saat hyvän peruspohjan hyvinvointiisi.

Vältä suolaa

Liika suola kasvattaa riskiä sairastua vatsalaukun syöpään (1) ja se lisää myös osteoporoosin riskiä (2).

Vältä punaista lihaa

Tohtori Walter Willett ja hänen kolleegansa osoittivat 90 000 naisen kokeessa, että naisillä jotka syövät nautaa, porsasta tai lammasta päivittäin, on 250% suurempi riski sairastua suolistosyöpään. Jätä punainen liha pois päivittäisestä ruokavaliostasi, terveytesi hyötyy siitä.

Syö paljon kuituja

Kuidut suojaavat suolistoa syövältä, laskevat kolesterolitasoja (3) ja tasoittavat veren sokeriarvoja. Syö 40-50 grammaa kuituja päivässä esim. kokojyväleivistä, kaurasta, tummasta riisistä ja kasviksista.

Vältä sokereita

Jalostetut sokerit aiheuttavat lihavuutta, hampaiden rappeutumista, häiriöitä sekä aineenvaihdunnalle että sydämelle, ja lisääävät samalla riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen (4).

Vältä käsiteltyjä lihatuotteita

Savustetut, suolakuivatut ja hiillostetut lihat sisältävät karsinogeenejä. (4) Vältä niiden syömistä. Älä anna lihan hiillostua grillatessa, vahingon sattuessa voit leikata hiillostuneet osat pois.

Juo vettä

Juo vettä 8-10 lasia päivässä. Vesi poistaa tehokkaasti myrkkyjä kehostasi.

Nauti alkoholia kohtuudella

Pieni määrä alkoholia suojaa sydäntä ja vähentää stressin haittoja (4). Älä juo enempää kuin 2 lasia viiniä/2 olutta/2 annosta alkoholia päivässä.

Syö monipuolisesti

Joka päivä löydetään uusia terveyttä edistäviä ainesosia eri ruuista. Kaikkia näitä ainesosia ei kuitenkaan vielä tunneta, joten syömällä monipuolisesti sinulla on paremmat mahdollisuudet saada ravinnosta terveyttäsi edistäviä ainesosia.

Liiku

Liiku ainakin kolme kertaa viikossa. Sydämesi, keuhkosi, elimistösi, lihaksistosi, luustosi ja immuniteettisi hyötyvät liikunnasta. Terveyttä ei osaa arvostaa tarpeeksi ennen kuin sen menettää - pidä siis huolta hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi.

  1. Correa P. New Engl J Med 1991;325:1170.
  2. J Nutr 1993;123:1615.
  3. Poulter J, et al. Neuroscience 1989;29:339-346.
  4. Colgan M. Your Personal Vitamin Profile. New York, NY: William Morrow, 1982.