Kuvankaunis voimisteleva urheilumissi Henna Ryyppö

20- vuotias forssalainen Henna Ryyppö kertoo persoonastaan näin: Olen tyypillinen vaaka, ailahteleva ainakin ystävien mielestä. Perusasenne elämään on positiivinen ja koetankin aina kun on mahdollista väistää kaikki inhottavat asiat.

Olen erittäin tunnollinen siinä mihin ryhdyn, tämän vuoksi ryhdyn vain muutamiin suuriin projekteihin yhtä aikaa. Haluan panostaa ryhtymääni asiaan sata prosenttisesti. Hyvänä esimerkkinä on tämä ensimmäisiin kisoihini valmistautuminen. Tein kaikki niin hyvin ja tarkkaan kuin pystyin, en lipsunut juuri mistään. Kun taidot tai tiedot eivät riitä, otan huumorin peliin. Olen näinkin nuoren elämäni aikana huomannut, että huumorilla todella selviää useista eri asioista tai ainakin se helpottaa suuresti itseä ja muita. Onkin mukavaa saada myös muut hyvälle tuulelle. En suutu helposti, vaan pihisen hetken itsessäni. Joskus harvoin kun kiukku on kovaa, niin yksinolo pitkään omissa oloissaan on paras keino tukahduttaa se. Omistan suuren joukon ystäviä, jotka ovatkin minulle erittäin rakkaita. Luultavasti iloinen asenne on juuri tuonut tämän suuren joukon ihania ystäviä.

Hennan urheilutaustaa

Henna aloitti liikunnan kolmevuotiaana, jolloin äiti vei hänet satujumppaan. Henna päätti omatoimisesti lopettaa sen viisivuotiaana sanomalla äidille että: " Hieno nainen ei hikoile!" Kuitenkin Henna aloitti kuusivuotiaana taitoluistelun, jota harrasti innostuneena yhteensä kuusi vuotta. Päälajikseen hän kuitenkin sanoo joukkuekilpavoimistelun, johon hän panosti yhdessä mahtavan joukkueensa kanssa erittäin paljon. Kilpailemisen hän lopetti viime vuonna, jolloin oli edessä muutto Forssasta Hämeenlinnaan opiskelemaan. Henna kiittääkin Forssan naisvoimistelijat ry:tä mahtavasta tavasta tuoda liikunta ihmisille, kuten hänelle. Hän on myös ollut valmentajana samaisessa seurassa nuoremmille voimistelijoille muutaman vuoden ajan, sekä ohjannut aerobictunteja jo viidettä vuotta. Palloilupelejä hän on myös harrastanut ja tutuin niistä on lentopallo. Hän pelasi vuosina 90-94 passarina, kunnes ura oli lopetettava ja valittava voimistelun ja lentopallon väliltä. Voimistelu harjoitukset tulivat niin kovaksi ja säännölliseksi, ettei tyttö voinut tehdä kahta vaativaa lajia kunnolla. Kuntosaliharjoittelu Hennalla tuli mukaan 16-vuotiaana, se kuuluu voimistelussa osaksi treeniohjelmaa. Kuitenkin salilla käynti tuntui niin kiinnostavalta, että hän harrasti sitä useamminkin ja hieman ehkä kovemmalla ohjelmallakin kuin pitäisi. Koska kuntosali harjoittelu tuotti tulosta, Henna halusi kokeilla hieman taitojaankin. Hennan sanookin, että Miss Sport Finland 2000 –kilpailu oli juuri hänen lajinsa, koska se on monipuolinen.

Kilpaileminen ja valmennus tärkeää

Lentopallossa pelejä hänellä on paljon takana. Ensimmäiset kisat voimistelussa oli 90-luvun alussa ja sen jälkeen on Henna käynyt todella paljon voimistelukisoja. Kun hän lähetti minulle hakemuksen kisaan, mukana tuli kolmesivuinen meriittilista! Miss Sport Finland –kilpailu oli ensimmäinen tämän alan kisoista ja kaiken lisäksi tämä oli Hennalle ensimmäinen yksilölaji –kilpailu, jossa hän ikinä on ollut. Oikeaa valmentajaa hänellä ei ole tähän Miss Sport Finland –kilpailuun ole ollut, vaan on itse poiminut asiat ja yhdistellyt niitä kokemuksensa perusteella itselleen sopivaksi. Ravinto-ohjelman Hennalle laati Olli Puhakka ja Jari Mentula, joita hän kiitteleekin olleen suurin apu valmistautuessa kilpailuun. Ystävät Totti ja Sari, olivat myös kuin valmentajia hänelle. He olivat kannustamassa ja aina lähellä kun oli rankkaa, Henna kiittelee. - Lukuunottamatta voimistelun SM yhdeksättä sijaa, kyllä tämä Miss Sport Finland –kilpailun neljäs sija oli aivan mieletön. Ensimmäiset kilpailuni tällaisessa uudessa yksilölajissa ja sijoitukseni oli tasolleni mielestäni tosi hyvä; Henna hehkuttaa.

Kun treenataan, treenataan kovaa

Henna treenaan salilla neljä kertaa viikossa. Loppuajasta kisaan valmistautuessa hänelle tuli paljon lisää muuta harjoittelua, joten sali treenit oli jaettava kolmeen viikossa. Maanantaisin rinta, olkapäät ja ojentajat, kesiviikkoisin jalkatreeni ja torstaisin selkä- ja hauislihakset. Vatsalihakset hän tekee joka toisella treenikerralla, sekä vinot ja suorat. Viidesti viikossa hän käy aamulenkillä, jonka kesto oli noin puolesta tunnista tuntiin. Koska Henna opiskelee liikunnanohjaajaksi oli helppoa saada kaveri koululta treeneihin, esimerkiksi hyppyharjoituksiin. Harjoittelupaikkana Hennalla on paras mahdollinen paikka eli Vierumäen urheiluopisto, jossa pystyi harjoittelemaan kaikki mahdolliset lajit mitä kilpailussa oli. Monipuolisuus siis on mahdollista, kun hänen opiskelukaverinsakin harrastavat kaikki miltei eri lajeja, sen kun vain nappasi treenikaverin mukaan. Kuntosalilla harjoiteltiin kuntopyörää ja soutulaitetta. Esterataa hän teki, niin, että harjoitteli aina yhtä osa-aluetta kerrallaan. Miss Sport kilpailusta olen sitä mieltä, etten muuttaisi lajeissa juuri mitään, sillä kaikki tuntui olevan kohdallaan ja hyvin. Erittäin kiva kilpailu ja mahdottoman monipuolinen. Kyllä totuus naisen sporttisuudesta tulee tässä kilpailussa todellakin ilmi. Olen erittäin tyytyväinen sijoitukseeni ja onnellinen, koska tasokin tuntui olevan kova ja tehtiinhän siellä uusi naisten sisäsoudun Suomenennätyskin, hän kertoo jälkitunnelmiaan.

Tulevaisuudesta

Hennan tulevaisuus on vielä avoinna. Hänen tapanansa ei ole suunnitella tulevaisuutta kovin pitkälle, sillä niihin melkein poikkeuksetta aina tulle muutoksia, halusipa sitä tai ei. Henna haluaa mieluummin elää hetki hetkeltä ja tekee tulevaisuuteen mahdollisimman varmoja ratkaisuja. Kiinnostusta tämän alan urheiluun riittää ja hän tulee liikunnanparissa toivomansa mukaan olemaan lopun ikänsä.