Laihdutus ja painonhallinta

Laihdutus ja painonhallinta lienee nyky-yhteiskunnan yksi kuumimmista puheenaiheista eikä syyttä. Metaboliset taudit lisääntyvät hurjaa vauhtia, yhä useammalla on sokeritauti yhä nuorempana, ihmiset ovat lihavampia kuin koskaan vaikka yritystä olla terveempi on vähintäänkin yhtä paljon.

 

Missä mennään vikaan? Ihmisten ruokavalio on muuttunut 10000 vuodessa luolamiestyyppisestä syömisestä vahvasti maatalouspainotteiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että viljat, jauhot, sokeri ja muu hyvin prosessoitu ravinto on korvannut aikaisemmin hyvin ravinteikkaan luonnollisen ruuan (kasvi- ja eläinkuntaperäiset lähteet). Ihmisen perimä ei kuitenkaan ole muuttunut tässä ajassa käytännössä lainkaan kun vertaa 4 miljoonaan vuoteen minä aikana Homo Sapiens laji on kehittynyt. Ei olekaan siis ihme, että tämä on osaltaan ollut aiheuttamassa valtavaa epidemiaa erilaisten sairauksien osalta.

Haastavaksi nykyihmisen painonhallinnan ja laihduttamisen mielestäni tekee tarjotun ruuan ja terveellisen ruuan epäsuhta: korkeaenergistä ja vähäravinteista valmisruokaa on joka nurkassa saatavilla, vähäenergisempää ja runsasravinteista ruokaa taas joutuu etsimään hieman enemmän sekä näkemään vaivaa. Juuri tämä suurempi vaivannäkö voi monilla johtaa siihen, että kiireisen ja suorituskeskeisen elämänrytmin keskellä tyydytään usein siihen helpoimpaan ja tyydyttävimpään vaihtoehtoon.

Aikaa tietoiseen syömiseen on entistä vähemmän ja ruokailusta on monille tullut vain välttämätön paha, jotta jaksaa taas painaa työelämässä. Samalla kuitenkin voidaan entistä huonommin.

Nykyisessä informaatioyhteiskunnassa tietoa on jo enemmän kuin tarpeeksi ja ongelma tästä tulee siinä vaiheessa kun ei enää näe metsää puilta. Ristiriita virallisten ravitsemussuositusten ja lisääntyvän lihavuusepidemian välillä on niin merkittävä, että jossain mennään pahasti pieleen.

Ovatko ihmiset todella niin heikkoja ja kyvyttömiä etteivät pysty noudattamaan suosituksia vai olisiko niin, että virallisissa suosituksissakin ei ihan kaikki ole kohdallaan? Yksi sanoo sitä ja toinen toista, kumpaa uskoa?

Voin hyvin kuvitella sen turhautumisen tunteen, kun yhtenä hetkenä saa tietyntyyppistä informaatiota ja toisena hetkenä täysin päinvastaista. Laihduttaminen ja painonhallinta ei onnistu pelkästään sillä että tietää käytännössä, vaaditaan myös tapojen muuttamista tietoisesti ja näiden vahvistamista.

Kielteinen suhtautuminen ja kiellot eivät yleensä toimi, tarvitaan mielestäni positiivisia kannustimia sekä ajatusmalleja ja rakenteita. Yhteistyö eri tahojen välillä on hyvin oleellista myös. Tarvitaan mielestäni kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa lähdetään muuttamaan ihmistä positiivisesti ja rakentavasti oikeaan suuntaan.