Raudanpuute

Raudanpuute voi oireilla väsymyksenä, huimauksena, pääkipuna, hengästymisenä yms. Artikkeli käy läpi urheilijan raudantarpeen ja miten ehkäiset rauta arvojen vähentymistä.

Raudanpuutteen riskiryhmään kuuluvat erityisesti kasvuikäiset ja naiskestävyysurheilijat. Kasvuikäisillä, urheilevilla miehillä sekä menstruoivilla naisilla päivittäinen raudan tarve on noin 10-20 mg ja urheilevilla naisilla noin 15-25 mg. Kaikkien naisten, jotka eivät syö päivittäin lihaa, kalaa tai kanaa, pitäisi käyttää rautasupplementaatiota.

Nainen menettää yhden kuukautisvuodon aikana noin 35-40 ml verta. Litrassa kuukautisverta on noin 135 g hemoglobiinia, joten keskimääräinen hemoglobiinimenetys kuukautisten aikana on noin 5 g. Grammassa hemoglobiinia puolestaan on 3,34 mg rautaa. Raudanmenetys on noin 17 mg. Jos kuukautiskierron pituus on 28 vuorokautta, raudan päivittäinen menetys on noin 0,6 mg.

Mistä raudanpuute johtuu?

Yleisimpiä syitä raudan puutokseen.

  1. Huono komplianssi
  2. Huonosti imeytyvä rauta (esim. keliakiaa, väärä rautavalmiste, imeytymisen inhibiittoreita ravinnossa)
  3. Lisääntynyt menetys (suolistovuoto esim. regionaalisen enteriitin tai haavaisen paksusuolitulehduksen tai Meckelin divertikkelin takia, pulmonaalinen hemosideroosi.
  4. Krooninen sairaus (raudan hyväksikäytön häiriö)
  5. Ei raudanpuutetta (talassemia minor)

Rauta arvojen nostaminen

luonnollisia raudan lähteitä

  1. Vähennä raudan imeytymistä heikentävien kahvin ja teen juomista; erityisesti harvenna juomakertoja.
  2. Harkitse rautasupplementaatiota (10-25 mg/pv); erityisesti, jos noudatat kasvisruokavaliota.
  3. Syö runsaasti leipää ja muita viljatuotteita
  4. Syö tai juo aina viljavalmisteiden kanssa samanaikaisesti jotain C-vitamiinia sisältävää.
  5. Älä jätä lihaa tai sisäelimiä pois ruokavaliosta. Syö mielellään lihaa myös voileivän päällä.

Ehkäisytabletit

Ehkäisytabletit niukentavat ja säännöllistävät vuotoja suurimmalla osalla käyttäjistä. Niitä kannattaa harkita, jos mitään estettä käytölle ei ole.

Kuparikierukka

Kuparikierukka lisää kuukautisvuodon suuruutta noin 30-35 %. Se ei ole ihanteellinen ehkäisymenetelmä, jos raudanpuutoksen kanssa on ongelmia. Kierukan aiheuttamaa menorragiaa voidaan niukentaa joko traneksaamihapolla tai prostagladiinisynteesin estäjillä. Täytyy kuitenkin muistaa, että runsas vuoto voi myös viitata kierukan huonoon sijaintiin ja tällöin kierukan ehkäisyteho on huonontunut.

Raudanpuutteen hoito

Raudanpuutteen hoidolla on kaksi päämäärää: normalisoida veren hemoglobiinipitoisuus ja sen jälkeen elimistön rautavarastot.

On suositeltavaa aloittaa rautasupplementaatio annostelemalla muutaman vuorokauden ajan rautatabletti vain kerran päivässä ja siirtyä tämän totuttelujakson jälkeen annosteluun kahdesti päivässä. Rautahoidon teho voidaan varmistaa noin viikossa todettavalla retikulosyytosilla.

Hemoglobiinitaso korjautuu sitä nopeammin, mitä alhaisempi on lähtötaso. Tavallisesti anemian korjaantumiseen rautasupplementaatiolla kuluu 6-10 viikkoa. Tämän jälkeen hoitoa on vielä jatkettava vähintään 4-6 kuukautta elimistön rautavarastojen täyttämiseksi. On syytä muistaa, että kalsium huonontaa raudan imeytymistä. Jos rautatabletit otetaan ateroiden yhteydessä, kalsium on otettava aterioiden välillä tai päinvastoin.

Sivuvaikutukset

Rautahoidon aiheuttamat sivuvaikutukset: pahoinvointi, vatsakouristukset, epigastrinen täyteyden tunne ja ripuli tai ummetus, ovat annoksesta riippuvaisia ja ilmaantuvat noin 15-20 %:lle potilaista. Sivuvaikutusten ilmetessä on syytä vähentää päivittäistä rautatablettimäärää ja ottaa tabletit aterioiden yhteydessä, vaikka imeytymisaste jonkin verran huononeekin. Suurin osa potilaista sietää rautahoitoa mainitulla totutusannostuksella. Mikäli näin ei tapahdu, hoitoa voidaan yrittää vatsaystävällisemmällä rautavalmisteella.

Ferroaspartaatti-, -fumaraatti-, -glukonaatti, -glutamaatti, -laktaatti, ja sukkinaatti imeytyvät paremmin kuin ferrositraatti, tartaraatti- ja -karbonaatti. Annostelussa on lisäksi huomattava, että suolasta riippuen raudan osuus vaihtelee: ferroglukonaatissa rautaa on vain 12 % painosta, ferrofumaraatissa- ja sukkinaatissa 33 %.

Suolistossa hitaasti liukenevat rautavalmisteet aiheuttavat mahdollisesti vähemmän sivuvaikutuksia, mutta hinnaltaan ne ovat kalliimpia. Niiden käyttö ei liene kovinkaan perusteltua, sillä rauta ohittaa niissä parhaimman imeytymisalueensa, pohjukaissuolen alkuosan.

Parenteraalista rautahoitoa tarvitaan hyvin harvoin. Tosin jotkut valmentajat ovat yrittäneet parantaa suojattiensa kestävyyssuorituskykyä suihkutettavilla rautavalmisteilla. Tällä menetelmällä ei kuitenkaan pystytä parantamaan terveen urheilijan suorituskykyä. Lisäksi parenteraaliseen rautahoitoon liittyy pieni mutta todellinen vaikean myrkytyksen vaara.

Sairauksia

Keliakia

Keliakia on sairaus, joka johtuu yliherkkyydestä gluteenille, viljan sisältämälle proteiinille. Kannattaa muistaa, että keliakia liittyy tyypin I diabetekseen (n. 3 %:lla diabeetikoista on myös keliakia).

Talassemia

Talassemioissa normaalien globiiniketjujen tuotanto on vähentynyt. Tavallisimmin talassemian kantaja on muuttanut Väliemeren maista tai Kaukoidästä. Punasolut ovat kovin pieniä, mutta hemoglobiinipitoisuus normaali tai vain hieman viitearvojen alapuolella (talassemia minor). Punasolujen kokonaismäärä on jopa normaalia suurempi. Useimmilla potilaista rautaa on elimistössä vähintäänkin riittävästi.

Menorragia

Menorragiaksi määritellään normaali kestoinen kuukautisvuoto, joka on runsaampi kuin 80 ml. Menorragiaa sairastaa 9-14 % suomalaisista naisista, ja se on kiistatta yksi yleisimpiä raudanpuuteanemian syitä.

Lähteet

Bucci 1998, Remes ja Siimes 2000, Savolainen 2000, Shangold ja Mirkin 1994, Ylikorkala 2000, Lähteenmäki 2000, Urheilijan ravitsemus työryhmä 1990, Hastka, J., Lasserre, J.J., Schwarzbeck, A., Reiter, A. ja Hehlmann, R. (1996). Laboratory tests of iron status: correlation or common sense? Clin Chem 42, 718, 1996.