Cyclocross

Cyclocrossissa ylität itsesi aina uudelleen!

Cyclocross-kisoissa nautit vauhdin hurmasta etkä voi välttyä ravan roiskumiselta. Cyclocrossia ajetaan sitä varten rakennetulla radalla, joka koostuu mäkisistä, hiekkaisista ja tasaisista osuuksista.  Välillä maasto on niin vaativaa, että pyörää joutuu kantamaan mutaisimpien alueiden yli. Cyclocross-pyörät on kehitetty näihin hyvin vaativiin olosuhteisiin ja toimivat siksi myös esimerkiksi Suomen talvessa erinomaisesti. 

Cyclocross-pyörät on kehitetty perinteisistä maantienpyöristä. Nopeasti katsottuna niiden eroa onkin vaikea erottaa, mutta cyclocrossarissa on reilumpi maavara kuin perinteisessä maantiepyörässä. Runkogeometriansa ansiosta cyclocrossia ajetaan pystymmässä ajoasennossa kuin tavallista maantiepyörää. Cyclocrossin haarukat ovat myös tilavammat mahdollistaen tavallista leveämpien renkaiden asentamisen, mikä tekee pyörästä entistä monikäyttöisemmän.  Monet maantiepyöräilijät käyttävät cyclocrosseja talvipyörinä, koska niiden haarukoihin on mahdollista asentaa leveät talvirenkaat. Kattavan valikoiman erilaisia cyclocross-pyöriä tarjoaa mm. Bikester.fi-nettikauppa.

Cyclocrossiin soveltuvat samankaltaiset varusteet kuin maantie-tai maastopyöräilyyn. Hieman suojaavammat varusteet kuin aivan kevyet maantiepyöräilyvaatteet soveltuvat cyclocrossiin parhaiten. Cyclocross-ajajan parhain varuste on varmasti suojaava ja samalla helposti kuivuva ajoasu. Varsin kosteissa ja kuraisissa olosuhteissa kastumiselta ei voi välttyä, mutta liian suojaavat ja vedenpitävät vaatteet eivät hengitä riittävästi ja aiheuttavat 60 minuutin nopeatempoisen kisan aikana läkähdyttävän tunteen. Softshell-takki on varsin toimiva loppusyksyn ja alkavan talven lämpötiloihin. Hengittävä takki haihduttaa liian kosteuden, mutta suojaa ja lämmittää riittävästi. 

Laji kasvattaa suosiotaan tasaisella tahdilla. Jos maantienpyöräily tuntuu liian yksitoikkoiselta ja maastopyöräily liian kuoppaiselta, cyclocross saattaa olla juuri oikea laji sinulle. Cyclocross-pyörän hankittuasi taitat myös työmatkasi vauhdikkaasti ja ympäristöystävällisesti pyörän satulassa.  

Nainen ajamassa cyclocross kilpailuissa

Kuva Bikester.fi-nettikaupan sivuilta.