Toimelias Kulttuuriministerimme Suvi Linden

Etsiessäni tärkeää henkilöä urheilunalalta minun ei tarvinnut kauaa miettiä kenet haluaisin ehdottomasti haastatella. Kulttuuriministerimme Oulusta kotoisin oleva Suvi Linden on osoittanut Suomen kansalle suurta toimeliaisuutta ja selkärankaa kuluneen talven aikana. Päätökseni oli erittäin helppo, valitessani hänet. Joten arvoisat lukijat tutustukaamme lyhykäisesti kuka ja millainen henkilö oma ministerimme on.

SM: Kulttuuriministerinämme Teidän työhönne kuuluu monenlaisia työtehtäviä, kertoisitteko hieman niistä?

SL: Kulttuuriministerin toimialaan kuuluvat taiteeseen ja kulttuuriin liittyvät asiat, liikunta ja nuoriso, kirkollisasiat sekä opintotukeen liittyvät asiat. Lisäksi tehtäviini kuuluvat sisältötuotantokysymykset. Joku voi kysyä, mikä yhdistää näitä asioita toisiinsa - kuten oopperaa, kirjastoja, museoita, opiskelua, toimintaa nuorisojärjestöissä tai liikunnan harrastamista? Mielestäni kaksi asiaa: ensinnäkin ne antavat sisältöä elämän ja pitävät mielen sekä ruumiin vireänä. Toiseksi, toimiva liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotyö on parasta sosiaalisten ja terveysongelmien ennaltaehkäisyä.

SM: Mikä itsellänne on työssänne juuri se lähinnä sydäntä oleva asia ja miksi ? SL: Kaikki asiat tulevat lähelle sydäntä, kun niihin täysillä paneutuu! Koska olen entinen urheilija ja urheilujärjestön puheenjohtaja, henkilökohtaisesti tutuimpia ovat tietysti liikuntakysymykset. Nuoriso- ja kulttuuriasiat taas tulivat tutuiksi kunnallispolitiikassa, toimiessani Oulu nuoriso- ja teatterilautakuntien puheenjohtajana.

SM: Olette myös korostaneet nuorisoliikunnan merkitystä, millä tavalla sitä teidän mielestänne voisi parantaa nykyisestään? SL: Siihen ei voi vastata kovinkaan yksiselitteisesti. Nuorisoliikuntaa tulisi lisätä kouluissa, sitä tulisi painottaa entistä enemmän urheiluseurojen työssä, ja lisätä nuorten mahdollisuuksia harrastaa urheilua muutenkin kuin pelkästään kilpailumielessä.

SM: Suomen nuoriso on yhä huonokuntoisempi, pitäisikö mielestänne liikuntaa lisätä kouluissa ja oppilaitoksissa? SL: Kyllä. Tässä mielessä koulujen tulisi uudelleen harkita kerhotoiminnan asema.

SM: Pitäisikö mielestänne koululiikuntaa monipuolistaa, nykyisestä jumppa/hiihto/luistelu/jalkapallo- tunneista ja lisätä esim. nykyaikaisempia lajeja kuten aerobic tai kuntosali koululiikuntaan? SL: Nykyisillä tuntimäärillä se on sangen hankalaa, mutta tietysti mahdollisuuksien mukaan. Toki koululiikunnassa vaikuttaa oppilaiden oma halu liikkua. On kuitenkin muistettava, että voimistelu on kaiken liikunnan perusta ja perusliikuntalajien osaaminen kuuluu yleissivistykseen.

SM: Sanoitte erään iltapäivälehden haastattelussa seuraavanne avustuksien kohdalla, mitä tehdään ihan tavallisten aktiiviharrastajien kanssa, mitä tämä ihan käytännössä merkitsee? SL: Meillä liikuntajärjestöjä tuetaan tulosperusteisesti, ja niistä 50 % perustuu lapsi- ja nuorisoliikuntaan ja 25 % muuhun harrastusliikuntaan. Niillä alueella tehtävien tulosten perusteella ohjautuvat veikkausvoittovarat ovat parantaneet liittojen palveluja harrastustoimintaan.

SM: Millä tavalla valtio tukee ihan tavallisia harrastajia? SL: Monin tavoin. Esimerkiksi liikuntapaikkarakentamista tuetaan vuosittain yli 80 miljoonalla markalla ja kun-nille ohjataan valtionosuuksia yli 90 miljoonaa markkaa, jotka molemmat pitkälti menevät harrastustoiminnan edellytysten luomiseen. Lisäksi esimerkiksi lasten ja nuorten liikuntaohjelma tukee projektiavustuksin 6-12 -vuotiaiden iltapäivätoimintaa ja kunnossa kaiken ikää -ohjelmamme tukee yli 40-vuotiaiden terveysliikuntaa.

SM: Myös erityisryhmien liikunnan tarve on nykyaikaa, miten te näette heidän tulevaisuuden harrastaa yhtä tasapuolisesti omia lajejaan kuin ns. terveet ihmiset? SL: Eräänä viime vuosien keskeisistä painopisteistä on ollut erityisryhmien liikunnan tukeminen. Tänä vuonna näille järjestöille on myönnetty yli 9,5 miljoonaa, kun se vielä vuonna 1999 oli noin 7,5 miljoonaa. Lisäksi liikuntapaikkarakentamisen suunnittelussa lähdetään siitä, että tukea saavat hankkeet on suunniteltu myös erityisryhmien tarpeisiin.

SM. Olette yksi WADA :n perustajajäsenistä, mikä sai teidät lähtemään tähän työhön ja mitä siihen kuuluu? SL: Mielestäni Suomen tulee olla antidopingtyössään määrätietoinen ja uskottava. Lisäksi asiaan vaikutti se, että WADA :n perustamisen aikoihin Suomi oli EU-puheenjohtajamaa ja silloin luontevasti pystyin linjaamaan unionin politiikkaa myös dopingin vastaisessa työssä. WADA on osoittanut olevansa muuta kuin paperitiikeri, josta tietysti olen ylpeä.

SM: Mitä uusia kuulumisia WADA :n kokouksesta on meille? SL: Olemme lähdössä mukaan WADA :n perustamaan urheilijapassihankkeeseen kolmantena valtiona maailmas-sa. Tämä on jälleen uusi ja tärkeä askel tässä vaikeassa työssä.

SM :Pitäisikö mielestänne kaikkien lajiliittojen tehdä sopimus ADT:n kanssa testaamisesta myös kilpailukauden ulkopuolella, saadaksemme urheilun terveelle pohjalle? Pitäisikö em. asia ottaa huomioon myös kun jaetaan ko. liitoille valtionavustuksia? SL: Tämä on entistä merkittävämpi kysymys Lahden MM-kisojen tapahtumien jälkeen. Me olemme jo seuranneet lajiliittojen testaustoimintaa ja testaamattomuus on jo vaikuttanut valtionavustuksiin. Uskon, että sen vaikutus tulee tulevaisuudessa olemaan entistä suurempi.

SM: Olette itsekin suuri liikunnan ystävä, kertoisitteko omasta urheilumenestyksestänne? SL: Minulla on uimahypyissä nuorten SM-hopeaa ja naisten SM-pronssia

SM: Millä tavalla päädyitte aikoinaan ko. lajin pariin? SL: Kun Oulun Raksilaan rakennettiin uimahalli, nuorin veljeni näki ilmoitustaululla lapun, jossa kerrottiin alkavista uimahyppyharjoituksista. Siltä seisomalta koko kolmipäinen sisarusparvi lähti mukaan. Harrastus imaisi mukaansa lähes kymmeneksi vuodeksi. Olen toiminut myös valmentajana.

SM :Te olette kertoneet harrastavanne golfia, miten paljon ehditte harrastamaan? SL: Valitettavan vähän, mutta pyrin kesäisin pelaamaan sitä niin usein kuin se vaan työni puolesta on mahdollista.

SM: Mitä golfharrastuksenne merkitsee ja antaa Teille? SL: Luonnossa liikkumista, ystäviä ja jatkuvan kehittymisen haastetta. Sehän on peli, jossa koskaan ei voi tulla täydelliseksi osaajaksi.

SM: Terveisenne lukijoille: SL: Liikunta lisää hyvinvointia. Liikkukaa ja nauttikaa harrastuksestanne!