C- ja D-vitamiini - Pelkkiä vitamiineja vai uusia ihmelääkkeitä?

Seuraavassa 2+1 helppoa ja lähes ilmaista, sekä loogisesti, että tieteellisesti todistettua keinoa parantaa omaa immuniteettia

appelsiineja vitamiinipurkissa

Voisiko kehon kykyä taistella viruksia ja infektioita vastaan lisätä luonnollisesti ilman sivuvaikutuksia? Väitän että keho on luonnollisessa tilassaan kykenevä taistelemaan infektioita vastaan. Muutenhan kaikki ihmiset sairastaisivat kokoajan. 

D-vitamiini

D-vitamiini on yleisesti liitetty kalsiumin ja luuston toimintaan. Se onkin tärkeä osa sen tehtäviä, mutta vain pieni osa niistä. D-vitamiini on muodoltaan itse asiassa steroidihormoni. Sen vaikutukset ulottuvat jokaiseen soluun ja myös keskushermostoon. Se toimii kalsiumin ja fosforin aineen vaihduntaan hormonin tavoin. Lisäksi on tutkimuksia jossa D-vitamiini vaikuttaa sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja jopa syöpään. Se on siis todellinen terveyden tukipilari.

Mielenkiintoisia ovat kuitenkin uusimmat tutkimukset D vitamiinin vaikutuksista immuniteettiimme. Lontoon King's Collegessa tehdyn tutkimuksen mukaan D-vitamiini mm. lisää keuhkoissa tulehdusta vaimentavan tulehdussytokiinin, interleukiini 10 tuotantoa. Se jopa vähentää astman oireita ihmisillä joilla kortisoni ei tehoa. Tällä sytokiinilla on monimuotoisia vaikutuksia immuunijärjestelmän toiminnassa ja erityisesti tulehduksen vaimennuksessa.

D-vitamiini osallistuu yli 200 viruksia ja bakteereja torjuvan peptidin tuotantoon elimistössämme. Nämä peptidit (valkuaisaineet) ovat luonnon omia antibiootteja, jotka suojaavat meitä tartuntataudeilta. Kun D-vitamiinin saanti on liian niukkaa, alenee myös luonnollinen puolustuskyky. Tästä jatkavat monet tutkimukset jotka ovat huomanneet D vitamiinin jopa suojaavan suoraan mm H1N1 virukselta, eli sikainfluenssalta.

Suomessa asian puolesta puhuu mm. lääkäri Antti Heikkilä, mutta Heikkilä ei ole maailmassa yksin. Kanada nosti suosituksensa jo 10-25 mikro grammaa / vrk. Myös mm. Hollanti ja Skotlanti ovat sekä valtion, että lääkäreiden toimesta jo suositelleet korkeampia määriä. Suomen THL:kin tutkii asiaa ja antaa omat kommenttinsa vuonna 2012. Siihen asti he suosittelevat rokotteita kaikille. Nykyinen suositus 7,5 mikroa on sama kuin kaikki suositukset, sillä juuri ja juuri välttyy taudeilta.

THL:kin myöntää jo että suositukset tulevat nousemaan. Voit kuitenkin itse jo päätellä, että jos D-vitamiini ehkäisee tulehduksia ja tukee immuniteettia, niin ehkä sitä voisi syödä vähän enemmänkin. Tärkeää on taas kerran laatu, eli muoto tulee olla D3. Turvallisena annoksena pidetään yleisesti, myös virallisten tahojen puolesta 50 mikroa / vrk, joten tämä kannattaa itselle ottaa minimiksi. Tarve on aina myös yksilöllinen ja se vaihtelee selkeästi kesällä ja talvella.

Heikkilä ja monet yksityiset lääkäri suosittelevat ainakin talvella annokseksi 100 mikroa päivässä. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt suositteli jo 2008 lasten suositukseksi 20 mikroa jokaista 11 painokiloa kohti. Tämä tarkoittaisi 70 kiloisella ihmisellä 130 mikron vuorokausi annosta. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että D-vitamiini ei ole lääke jota otetaan silloin kun asiat ovat huonosti. Se on vitamiini joka ylläpitää kehon luonnollista toimintaa ja silloin kun tasot ovat riittävät, keho toimii kuin villieläimellä.

C-vitamiini

C-vitamiinin tarina on hyvin samanlainen kuin D:n. C on vielä paljon vanhempi, se vain ei ole nyt niin suuressa muodissa. C-vitamiinilla on elimistössä useita eri tehtäviä, joista monet liittyvät sen kykyyn toimia antioksidanttina. Se edistää muun muassa kalsiumin ja kasviksista saatavan raudan imeytymistä, ehkäisee rasvahappojen sekä A- ja E-vitamiinin hapettumista, on välttämätön B12-vitamiinin ja foolihapon imeytymisessä, vaikuttaa steroidihormonien synteesiin.

Kudokset tarvitsevat C-vitamiinia kollageenin muodostamiseen, josta riippuu muun muassa verisuonten, luiden, hampaiden ja kaikkien sidekudosten lujuus. Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimuslaitoksen johtaja Jukka Salonen on jo vuosia suositellut C-vitamiinin saantisuosituksen nostamista 60 milligrammasta 120 milligrammaan. Pekka Puska kuitenkin vastustaa kaikkien vitamiinien saantisuositusten nostamista. Tämä on mielenkiintoista sillä yliopistot ympäri maailman ovat jo mm. osoittaneet C vitamiinin tehon jopa syövän hoidossa. 60 milligramman annos perustuu keripukin ehkäisyyn.

Tämäkään vitamiini ei siis ole vain keripukin ehkäisypilleri, sillä on useita tehtäviä ja vaikutuksia kehossa. Nyt kun keripukki on saatu hoidettua, voidaan annoksia lisätä ja saada siitä hyötyjä. Useissa tutkimuksissa on osoitettu C vitamiinin lyhentävän flunssaa. Tällöin annos tulee olla noin 6000mg vuorokaudessa. Kokeissa on testattu jopa 250g, eli siis 250,000mg vuorokausiannosta suoraan suoneen. Ainut sivuvaikutus on lisääntynyt vessassa käynti ja pieni huimaus. Hyödyt taas ovat olleet aika uskomattomia…

Pakurikääpä

Viimeisen 40 vuoden aikana on tehty yli 1600 tieteellistä tutkimusta, mukaan lukien esim. Tohtori Kirsti Kahloksen Helsingin yliopistossa vuonna 1984 tekemät tutkimukset, jotka osoittivat pakurikäävän anti-virus, anti-sieni, anti-syöpä ominaisuudet. Pakurin antioksidantti vaikutus on myös aivan ylivoimainen mihin tahansa verrattuna. Tämä sieni toimii tasapainottaen kehoa. Jos kiinnostuit tästä aiheesta niin eikun googleen ja etsimään tietoa. Pakuri on saatavilla sekä kaupoista ja tietenkin lähimetsästä. Netistä löydät myös ohjeet sen käyttöön. Mediassakin tämä on jo pomppinut mm. Jaakko Halmeojan esille tuomana.

Käytännön suositukset

C-vitamiini

  • valtion suositukset 60mg, toisaalta vesiliukoisella vitamiinilla ei oikeastaan ole ylärajaa.
  • perusannos 300-500mg kahdessa tai kolmessa osassa
  • kun treeni tai muu haasta tilannetta 3000mg kolmessa erässä ja flunssaa vastaan taistellessa 1000mg 3 tunnin välein, yhteensä 6000mg päivässä

D3-vitamiini

  • valtion D3 suositusten rajoissa pysyvälle 50 mikroa päivässä.
  • paljon treenaavalle tai muuten itseään haastavalle 60-100 kiloiselle 100 mikroa, yli 100 kiloisille 150 mikroa
  • hoitavat annokset 20 mikroa per 11 painokiloa. Isommista määristä kannattaa keskustella asiantuntijoiden kanssa