Testikäytössä Valkee -kirkasvalo

Kokemuksia ja arvio korvaan suunnattavasta kirkasvalosta: Valkee korvavalo

Huom. Ennen kuin luet tämän on pakko todeta, että jos en olisi aiemmin lukenut tutkimuksia siitä, kuinka valon heijastaminen polvitaipeeseen aiheuttaa muutoksia hormonitasoissa (esim. keskeyttää melatoniinin erittymisen), en olisi ottanut tuotetta edes testiin. Korvavalo kun menee äkkiä samaan kategoriaan kuin kristallit ja muu hippeily ;) Suosittelen siis, että luette artikkelin avoimin mielin. Olen aikaisemmin käyttänyt kirkasvalolamppua epäsäännöllisesti töissä ja kotona. Tätä testiä tehdessä en käyttänyt muita kirkasvalolaitteita kuin Valkeeta. 

Ensivaikutelmat 

Omat korvani ovat hieman ongelmalliset. Isoimmilla sovittimilla sain kuulokkeet pysymään päässä. Valot lämmittävät hieman ja aiheuttavat miellyttävän tunteen korvissa. valkee Laitteen asetusten muutos vaatii Windows-käyttöjärjestelmän. Muutettavia asetuksia ovat: valoteho, käyttöaika ja äänet (päällä/pois). Itselläni on käytössä vain Mac, joten jouduin käyttämään VMware ohjelmistoa apuna, jotta sain asetukset päivitetyksi. Äänet laitoin ensimmäisen käyttökerran jälkeen pois päältä. Kuulokkeet päässä äänimerkkiä ei oikeastaan havainnut ja laitteen valomerkin antama ilmoitus hoidon loppumisesta riitti ja riittää ainakin minulle. Jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen tunsin saman vireystason nousun kuin muillakin kirkasvalolaitteilla. Käyttö on nopeaa (vain 8-12 min päivässä) ja sen aikana onnistuvat esim. rauhalliset aamuaskareet. Käyttöohjeissa tosin suositellaan paikallaan olemista hoidon aikana, mutta se liittynee enemmän kuulokkeiden pysymiseen paikoillaan.

Kuukauden käytön jälkeen

Merkittävin asia, johon Valkee on vaikuttanut, on herääminen. Herään ilman kelloa aina samaan aikaan. Tämä on tietyssä mielessä hieman ärsyttävääkin varsinkin viikonloppuisin, kun voisi nukkua pidempään. Muuten fiilikset ovat ok eikä masennusta ainakaan ole havaittavissa. TOSIN en ole kokenut ennenkään kärsiväni sellaisesta.

Tutkimukset

Valkeen käytön vaikutuksista on tulossa tutkimuksia, joiden tuloksien on sanottu olevan "lupaavia". Yksi tai kaksi tutkimusta ei vielä tee asiasta totta eikä mahdollisista sivuvaikutuksistakaan ole vielä täyttä varmuutta. Ne antavat kuitenkin kaivattua lisätietoa korvavalon käytöstä koettuista vaikutuksista. Oman kokemukseni perusteella sanoisin silti, että jos kärsit kaamosmasennuksesta ja/tai koet normaalin kirkasvalohoidon hankalana, kannattaa harkita Valkeen hankkimista. Hintaa laitteella on 189 euroa (Yliopiston Apteekki). Hesarin artikkeli

Lisää kokemuksia korvavalosta

Olen 31-vuotias nainen ja olen käyttänyt korvavaloa nyt puolitoista kuukautta. Korvavalo kuulosti lähtökohtaisesti melko kreisiltä, mutta samalla houkuttelevalta: lyhyt hoitoaika ja valonappien helppous korvissa saattaisivat päihittää paikkaan sidotun perinteisen kirkasvalohoidon. Käytin samaan aikaan korvavalojen kanssa sekä sarastusvaloa heräämiseen että tavallista kirkasvaloa. Näitä olen käyttänyt jo vuosia ja sarastusvaloon herään myös kesäisin. Kirkasvalon käytön olin aloittanut yli kuukausi ennen korvavalojen käyttöä. Käytin korvavaloa joka aamu 12 minuuttia heti herättyäni n. klo 6. Ensimmäisinä päivinä en osannut kiinnittää huomiota korvavalojen mahdollisesti aiheuttamiin muutoksiin. Noin viikon kuluttua käytöstä unet rupesivat äkkiä lyhentymään ja heräsin jo tuntia ennen normaalia heräämisaikaani. Samaan aikaan päivittäinen uneliaisuus oli kaikonnut enkä enää haukotellut pitkin päivää. Muutoksen huomasin selkeimmin koulutuksessa, jossa vielä viikkoa, kahta aiemmin olin väkisinkin nuokkunut kuunnellessani luennoitsijan tasaista ääntä, oli aihe kuinka kiinnostava tahansa. Kyselin neuvoa unien loppumiseen kesken aamusta Valkeen Facebook-sivulta ja sain ohjeeksi kokeilla myöhäistää Valkeen käyttöaikaa ja tarkoituksenani oli siirtää se klo 9-11 välille. Käytännönsyistä muutos oli kuitenkin vaikea toteuttaa ja jatkoin käyttöä aamuisin. Noin kaksi ja puoli viikkoa käytön aloittamisesta aamut normalisoituivat ja nukuin jälleen tavalliseen heräämisaikaani. Itse olen kokenut Valkeen käytön tehneen valtavan eron päivittäiseen vireystasooni, joka yleensä notkahtaa pimeän saapuessa syksyisin. Ero on ollut merkittävä, semminkin, kun tiedän hemoglobiinini olevan nyt kovin alhainen, mikä yleensä aiheuttaa ylenmääräistä väsymystä. Olen jaksanut merkittävästi paremmin enkä nukahtele esim. bussiin. Lisäksi mielialani on parempi, jonka tulkitsen johtuvan energisemmästä olosta. Olin suunnitellut luopuvani Valkeesta vaikka kuukaudeksi havainnoidakseni käytön lopettamisesta mahdollisesti aiheutuvia muutoksia, mutta toistaiseksi en ole valmis luopumaan kojeesta. Valkee on vaikuttanut pirteyteen aivan eri tavalla kuin perinteinen kirkasvalo tai sarastuslamppu. Onko kyseessä plaseboefekti tai mahdolliset muut syyt jaksamisen kohentumiseen, sitä en tiedä, mutta pidän virkeämmästä itsestäni niin paljon, etten silkan skepsismin vuoksi tahdo lopettaa hoitoa. Tutkimustuloksia odotan kieli pitkällä. Lisätietoja: Valkee