Pelaajahaastattelussa pesäpalloilija Sanna Alestalo, Ilmajoelta

Pesäpallo on kautta-aikojen ollut suomalaisten suosikkiurheilulaji. Onhan se myöskin kansallislajimme, joten katsoin aiheelliseksi kirjoittaa hiukan siitäkin. Pelaajahaastatteluun valitsin Peräseinäjoen Toiveen nuoren 18-vuotiaan naispelaajan Sanna Alestalon. Sanna asustelee Ilmajoella ja on tämän kevään ylioppilas. Katsotaanpa mitä Sanna vastaili lajistaan ja urastaan.

SM: Kauanko olet pelannut ja miten urasi on edennyt?

SA: Olen pelannut 11 tai 12 vuotta. Aloitin Ilmajoen Kisailijoiden E-tyttöjen kakkosjoukkueen vaihtopenkin vasemmalta laidalta ja ankaran (isää väsyttävän) harjoittelun jälkeen pääsin seuraavana vuonna ykkösjoukkueeseen. Tämä joukkue pysyikin koossa useita vuosia ja hyvän joukkuehengen sekä tasokkaan harjoittelun tuloksena saavutimme useita juniorimitaleja. Suurin osa tästä joukkueesta pelaa tälläkin hetkellä superissa tai ykkössarjassa. Juniorivuosina pelasin oman ikäryhmäni lisäksi vanhempienkin joukkueissa ja niinpä kesän aikana saatoin pelata jopa yli 60 ottelua. Naisjoukkuemme nousi sarjaporras kerrallaan aina ykkössarjaan asti. Muutaman ykkössarjavuoden jälkeen päätin koittaa siipieni kantavuutta ja siirryin Peräseinäjoelle tavoittelemaan paikkaa superista. Heti ensimmäisenä vuotena pääsinkin mukaan hyvään joukkueeseen ja saavutimme SM-pronssia. Nyt alkanut kausi on toinen kauteni superissa.

SM: Miten päädyit pesäpallon pelaajaksi?

SA: Ilmajoella ja Etelä-Pohjanmaalla oli valtava pesisbuumi silloin, kun minä kavereiden innostamana lähdin ensimmäisiin pesisharkkoihin. Lähes kaikki pelasivat silloin pesistä, joten tuntui siltä että muita vaihtoehtoja ei hirveästi ollut..

SM: Mitä treeniohjelmaasi kuuluu talviaikaan, entä kesäisin?

SA: Talviharjoittelussa keskitytään peruskuntoon ja fyysisen puolen kehittämiseen. Treeniohjelmaan kuuluu 2-4 kuntosalitreeniä, lenkkeilyä ja esim. muita palloilulajeja sekä tietysti lajiharjoittelua. Itse olen joutunut lopettamaan rakkaan kakkoslajini lentopallon ajan puutteen vuoksi. Kesäisin lajiharjoittelu ja pelit vievät enemmän aikaa, mutta ylläpitäviä voimaharjoituksia ja palauttavia lenkkejä pyritään tekemään mahdollisuuksien mukaan.

SM: Kerro miten treenaat jos esim. treenaat salilla tai aerobicissa

SA: (ote talven harjoitusohjelmasta) MA voimaharjoitus, TI lajiharjoitus, KE voimaharjoitus, TO yleisharjoitus (nopeus, ketteryys, kuntopallot, loikat) PE lepo, LA lajiharjoitus, 2. lajiharjoitus SU lajiharjoitus/harjoituspeli Kuntosaliohjelmassa on paljon liikkeitä vapailla painoilla. Toinen harjoitus kohdistuu alavartaloon ja toinen ylävartaloon. Pesäpallossa keskivartalon lihasten on oltava kunnossa, siksi ohjelmassa on paljon vatsa- ja selkälihasliikkeitä.

SM: Miten lähiympäristösi suhtautuu sinuun pelaajana?

SA: Erittäin positiivisesti ja kannustavasti. Vanhemmat ovat aina tukeneet minua ja muutkin ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä. Seurustelen tällä hetkellä pesäpalloilijan kanssa, joten siltäkin taholta ymmärrystä löytyy..

SM: Mitkä ovat parhaimmat ja huonoimmat puolesi pesiksessä?

SA: Positiiviseksi puoleksi on luettavissa se, että pelaan aina joukkueelle, en itselleni ja se, että yritän loppuun asti. Huono puoli on ehkä se, etten ole kovin nopea.

SM: Mikä on tavoitteesi tänä kesänä?

SA: Kirkastaa viime kauden pronssimitali ja kehittyä pelaajana.

SM: Onko sinulla erityistä valmentajaa, ja jos on kerro hiukan hänestä?

SA: Ei ole henkilökohtaista valmentajaa, mutta joukkueemme valmentajat Risto Ojanperä ja Marko Sivunen paneutuvat joukkueen kokonaisuuden lisäksi jokaisen pelaajan henkilökohtaiseen kehitykseen. Molemmat ovat huumorintajuisia ja asiansa osaavia tyyppejä.

SM: Onko sinulla erityistä ruokavaliota jota noudatat, jos on niin kerro lyhyesti siitäkin?

SA: Ei ole erityistä ruokavaliota. Yritän syödä monipuolisesti ja terveellisesti.

SM: Jos joku haluaisi pesäpallo harrastuksen pariin, miten siihen pääsee?

SA: Kannattaa ottaa yhteyttä urheiluseuroihin ja kysellä onko heillä pesäpallotoimintaa. Jos käy katsomassa pesisotteluita, niin kentän laidalta löytyy varmasti joku, joka osaa neuvoa miten pääsee alkuun. Monissa seuroissa on kaiken ikäisiä juniorijoukkueita ja eri sarjatasoilla pelaavia nais- ja miesjoukkueita. Syksyisin ainakin täällä Etelä-Pohjanmaalla järjestetään puulaakisarjoja, joihin voi osallistua vaikkapa työporukalla. Voihan sitä tietysti myös aina kerätä joukon innokkaita ja lähteä kentälle pelailemaan. (Joillakin paikkakunnilla on ainakin joskus järjestetty ladypesistä, eli pesäpallo harjoituksia/pelejä naisille. En tiedä järjestetäänkö enää..)

SM: Oletko menestynyt muissa urheilulajeissa, jos kyllä, kerro siitä?

SA: Lentopalloa olen talvisin pelaillut Nurmon Jymyssä ja olin mukana myös nuorten maajoukkueessa. Lentopallo sopii hyvin pesäpallon rinnalle talvilajiksi. Jouduin kuitenkin lopettamaan, koska aika ei riittänyt kaikkeen ja pesäpallo tuntui rakkaammalta.