Miten polttaa rasvaa tehokkaasti?

Tehokkaaseen rasvanpolttoon tarvitaan happea, vettä, ravinteikasta ruokaa ja säännöllistä rentoutumista.

Happi rasvanpolttajana

Kun halutaan leikata kolme senttiä vahva metallilevy poikki, miten se tapahtuu. Se poltetaan poikki: ensin sytytetään kaasu palamaan ja ohjataan se pillillä levyyn, pelkkä kaasu ei kuitenkaan pysty polttamaan metallia. Siihen lisätään happea, jolloin liekki muuttuu siniseksi ja niin kuumaksi, että se menee metallistakin läpi.

Miten tämä liittyy rasvanpolttoon? Sana poltto kertoo jo sen, kaikki palaminen on aineen yhtymistä happeen. Mitä enemmän happea, sitä kuumempi ja nopeammin palava liekki, eli enemmän energiaa ja nopeampi rasvanpoltto. Ei kynttiläkään pala vakan alla, eikä rasva pala ilman happea.

Pidä siis huolta hapensaannista tekemällä syvähengityksiä ja 60–70 % tehoista aerobista. Näin kuumennat liekkiä! Syvähengitys tapahtuu helpoiten esimerkiksi seuraavasti:

 • aseta kädet kylkien ja vatsan päälle
 • hengitä nenänkautta sisään siten että vatsa ja kyljet pullistuvat ja hartiat pysyvät rentoina alhaalla
 • pidätä ilmaa sisällä 5–15 sekuntia
 • puhalla suunkautta ulos. Tyhjennä keuhkot aivan kokonaan vetämällä vatsaa sisään
 • toista 5–10 kertaa. Kokeile tätä esim. aamulla, kahvitauolla ja töiden jälkeen

Tässä kohtaa myös hapenkuljetus astuu kuvaan, eli happi siirtyy keuhkoista vereen ja veri kuljettaa sen soluille ja aivoille. Veren tulee siis kiertää. Paras tapa lisätä verenkiertoa on kasvattaa sydäntä, lisätä veren määrää ja laajentaa verisuonistoa. Tämä kaikki onnistuu liikuttamalla kehoa, sen suuria lihaksia kevyellä teholla.

Me emme ymmärrä kuinka suuri merkitys on sillä, että kehomme saa liikettä. Liikkeen ei tarvitse välttämättä olla liikuntaa. Siis ei rääkkiä, ei mitään urheilulajia.

Tärkeintä on, että liikkuu, siis kauppareissut, leikit lasten kanssa, siivoaminen, käsien pyörittely. Kaikki liike aktivoi kehoa niin monella tavalla, kaikki yllä mainitut ja lisäksi vielä lymfakierto.

"Liike luo tunnetta" BootCampissa olemme todistaneet tämän moneen kertaan, monipuolinen kevyt harjoittelu tuo aivan uskomattomia tuloksia. Voit aloittaa lisäämällä arkiliikettä ja lisäksi jos haluat, tee kävelylenkki ja pyörittele käsiä.

Jos haluat ottaa 5 minuuttia aikaa kokeile tämä aktivoiva harjoitus http://www.youtube.com/watch?v=ZV5uL5G_GVE

Pidä nestetasapaino kunnossa

Jano kertoo jo kahden prosentin nestevajauksesta, kuitenkin jo prosentin nestevajaus laskee fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä jopa 20 %. Kortisolitasot nousevat ja tämä paitsi haittaa rasvanpolttoa, se purkaa kehoa eikä tee hyvää pitkällä tähtäimellä. Eli juo tarpeeksi, mieluiten puhdasta vettä, eli filtteroitua tai lähdevettä.

Nestevaje nostaa myös antidiureettisen hormonin tasoja, eli saa kehon sitomaan nestettä. Tämä hidastaa aineenvaihduntaa ja nesteiden kiertoa.

Hyvää nestettä saa myös kasviksista. Kun lisäät nestettä, tulee myös lisätä elektrolyyttejä, eli Himalajan suolaa tai harmaata merisuolaa. Pöytäsuola ei sisällä samalla tavalla mineraaleja kuin aito suola. Lisäksi suolan kuumentaminen vaikuttaa sen rakenteeseen.

Olet varmasti lukenut liiallisen nesteen haitoista. Nämä haitat johtuvat kehon laimenemisesta, eli elektrolyyttiepätasapainosta, eivät sinänsä vedestä. Tai eivät ainakaan puhtaasta vedestä. Hanaveden ruosteesta, kloorista yms. ei ole keholle sinänsä hyötyä.

Syö ravinnerikkaita ruokia

Paula Heinonen on tutkinut ja kirjoittanut paljon suolistosta. Jos suolisto ei ole kunnossa, hyvätkään suusta alas laitetut ravinteet eivät imeydy. Vältä siis tulehduskipulääkkeitä, sokereita ja kahvia. Lisää maitohappobakteereja ja entsyymejä.

Jos sinulla on ollut vatsan kanssa haasteita, siihen on syy. Pelkkä terveysjogurtin syöminen ei ratkaise syytä. Ensimmäinen askel on puhdistaa ruokavaliota käsitellyistä ravinneköyhistä valmisteista.

Toinen askel on lisätä esimerkiksi vihersmoothie, näin saat helposti imeytyvässä muodossa ravinteita ja entsyymejä. Ajatuksilla on suuri vaikutus ruuansulatukseen ja myös vastustuskykyyn, josta suuri osa on suolistossa. Siksi seuraavassa lyhyt katsaus hermostoon.

Rentouta kehosi säännöllisesti

Stressitilassa ruuansulatus ja vastustuskyky heikkenevät, adrenaliini ja kortisoli tasot nousevat. Rennosti otettaessa ruuansulatus paranee ja kortisoli tasot laskevat ja vastustuskyky paranee, eli mm. valkosolujen tuotanto lisääntyy, puhdistuminen tehostuu. Tämä liittyy suolistoon erittäin kiinteästi. Aina kun stressaat, suolisto ei toimi ja taas kun rentoudut, suolisto toimii.

Monet ovat suurimman osan päivästä jonkinlaisessa stressitilassa. Keho ei tee eroa sillä johtuuko stressi oikeasta hengenvaarasta, vai esim. vain kiireen (tai merkityksettömyyden) tunteesta. Tämän takia pelkkä jogurttien tms. syöminen ei ratkaise vatsaongelmia. Syy on muualla eikä se hoidu oiretta hoitamalla.

Rentoutuminen mahdollistaa ruuan imeytymisen, immuniteetin sekä rasvan palamisen ja fyysisen ja psyykkisen palautumisen. Rentoudu siis säännöllisesti, varsinkin ruokailun yhteydessä ja illalla. Mieti myös tätä asiaa laajemmin elämässä.

Tässä tiivis yhteenveto viidestä suuresta linjasta ja neljästä extrasta. Eikö ole kumma, että kaiken sen tieteen alta löytyy aivan perusasioita, jotka me kaikki jo tiedämme. Miten tämä onkin saatu niin vaikeaksi. Toivon että saat vahvistusta sille, että kasvikset ovat oikeasti terveellisiä, vesi ja happi ovat tärkeitä ja luonnossa ravinteet ovat toimivassa muodossa.

Tehokas rasvanpoltto tiivistettynä:

 • Pidä ruuan määrä ja annoskoko toimivana, joko järjellä tai tarvittaessa laskemalla
 • Vältä liikaa hiilihydraattia, pidät insuliini aisoissa
 • Syö omega 3 rasvoja
 • Ylläpidä kehon pH syömällä paljon vihreyksiä
 • Tee aerobista 60–70 % tehoilla
 • Syö mahdollisimman ravintotiheää ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, eli paljon kehon tarvitsemia mikro ja fytoravinteita ja mahdollisimman vähän poistettavia kemikaaleja
 • Tee syvähengityksiä
 • Juo paljon puhdasta vettä, syö kasviksia ja käytä laadukasta suolaa
 • Pidä huoli suolistosta välttämällä lääkkeitä, alkoholia, sokeria yms.
 • Rentoudu usein