Oikea ruokavalio näkökyvyn parantamiseksi

Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia tavanomaisia ruoka-aineita, jotka vaikuttavat positiivisesti näkökykyyn ja joita löytyy helposti jokaisesta ruokakaupasta.

nainen silmälasit ja kananmuna

Se, mitä syömme, vaikuttaa paitsi vartaloomme myös näkökykyymme. Vakavilta silmäsairauksilta voi välttyä ja näkökykyä parantaa syömällä oikein ja sisällyttämällä ruokavalioon tiettyjä vitamiineja ja ruokia.

Näkökyvyn parantaminen ei tapahdu ainoastaan lisäämällä alapuolella luetellut ruoka-aineet ruokavalioon. On myös vältettävä syömästä epäterveellisiä ruokia. Yksinkertaisesti sanottuna: älä ylensyö. Lähes kaikkea voi syödä, kunhan tekee sen kohtuudella. Ei ole myöskään olemassa yleisesti hyväksyttyjä keinoja, joiden avulla estettäisiin yleisimmät taittovirheet, kuten likinäköisyys, kaukonäköisyys, hajataittoisuus ja ikänäkö.

Silmälasit ja piilolinssit ovat paras apu näkövikoihin. Myös taittovirheen korjausleikkaus voi tulla joissain tapauksissa kysymykseen. Seuraavien ruoka-aineiden lisääminen ruokavalioon auttaa ehkäisemään vakavimpia silmäsairauksia.

Antioksidantit

Verkkokalvon rappeuma vaikuttaa näkökykyyn yleensä myöhemmällä iällä. Se voi johtua osin antioksidanttien puutteesta ruokavaliossa. Joissain tapauksissa tämä voi johtaa jopa sokeutumiseen. Lisäämällä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia päivittäiseen ruokavalioon, saa riittävän annoksen antidoksitantteja ja ennaltaehkäisee näin verkkokalvon rappeuman riskiä.

glaukooma ja vitamiinit

Glaukooma eli viherkaihi on näkövirhe, joka usein ilmenee reilusti yli 40-vuotiailla ihmisillä. Syömällä runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruokia voi selvitä pitkään saamatta viherkaihia. A-vitamiinin tärkeydestä on keskusteltu paljon. Kaikki A-vitamiinia sisältävät tuotteet sisältävät myös retinolia. Kasviperäisestä ravinnosta retinolia syntyy A-vitamiinin edeltäjän betakaroteenin välityksellä, jota on vaikea muuntaa retinoliksi. Ainoastaan eläinperäinen ravinto sisältää A-vitamiinia, joka on helposti muunnettavissa retinoliksi. Muutamia hyviä eläinkunnan lähteitä A-vitamiinin saamiseksi ovat:

  • maksa (nauta, kana, sika, kalkkuna)
  • kalanmaksaöljy
  • kananmuna
  • maito
  • voi ja margariini
  • juusto

On kuitenkin huomioitava, että ylenmääräinen A-vitamiinin saanti eläinperäisistä lähteistä voi johtaa sen yliannostukseen. Merkki siitä, että A-vitamiinia ei saa tarpeeksi, on näkökyvyn sumentuminen päivän lopussa. A-vitamiinin puutos johtaa kehitysmaissa vuosittain 250 000 - 500 000 lapsen sokeutumiseen.

C-vitamiini

C-vitamiini on toinen tyypillinen näkökyvyn vitamiini, joka on syytä sisällyttää ruokavalioon näkökyvyn parantamiseksi. C-vitamiini estää tehokkaasta kaihia ja verkkokalvon rappeumaa, joka on tyypillinen etenkin diapeetikoilla. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat marjat, hedelmät ja tuoremehut.

Omega-3 rasvahapot

Omega-3 on todistetusti hyväksi näölle ja se voi jopa auttaa vähentämään silmäsisäistä painetta, josta glaukooma-potilaat erityisesti kärsivät. Tärkein lähde Omega-3 rasvahapolle on rasvainen kala, kuten lohi. Tiivistetysti voidaan sanoa, että näkökyvystään huolehtivat tulisi huolehtia, että ruokavalio sisältää antioksidantteja, Omega-3 rasvahappoja sekä A- että C-vitamiineja. Lasi mehua aamupalan yhteydessä, porkkanoita ja muita vihanneksia sisältävä salaatti lounaaksi ja kalaa päivälliseksi pitävät huolen siitä, että silmät saavat sen mitä tarvitsevat. Ruokavalion ei kuitenkaan pitäisi olla liian yksitoikkoinen, vaan sitä tulisi vaihdella ja muistaa, että kohtuus kaikessa.