Vehnänoras

Ravintorikkautensa vuoksi vehnänorasta ja siitä puristettua mehua käytetään yleisenä vahvistavana ravintolisänä, ja se sopii esimerkiksi väsymysoireyhtymän tukihoidoksi sekä toipilaiden vahvistamiseen.

vehnäoras

Moni kokee saaneensa vehnänoraasta apua anemiaan, ja vehnänoraan sisältämän raudan lisäksi kokemukseen vaikuttanee monipuolisen ravintosisällön aiheuttama yleinen virkistyminen.

Vehnänorasta käytetään myös ruoansulatusongelmiin, ummetuksen hoitoon sekä kehoa puhdistavien kuurien osana. Klorofyllillä on antibakteerisia vaikutuksia, jotka voivat tasapainottaa vatsan bakteerikantaa. Joidenkin arvioiden mukaan vehnänoraan antibakteerinen vaikutus voi suojata jopa hammaskariekselta. Vehnänoraissa on proteiineja 23 %, hiilihydraatteja 37 %, raakakuitua 17 %, rasvaa n. 6,5 % ja suhteellisen runsaasti klorofylliä (0,04 %).

Vehnänoras, samoin kun useat muutkin viljakasvien oraat ovat todellisia ravintopommeja. Niissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja. Vitamiineistä erityisen runsaasti oraissa on A-, B-, C- ja E-vitamiineja, mutta niissä on huomattavia määriä myös beeta-karoteenia, luteiinia, lykopeenia, kseaksantiinia, tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2), niasiinia (B3), pyridoksiinia (B6 ), B12-vitamiinia, K-vitamiinia, biotiinia, foolihappoa ja pantoteenihappoa.

Aminohapoista vehnänoraissa esiintyvät kaikki tärkeimmät aminohapot. Runsainpina näistä glutamiinihappo, alaniini, arginiini, leusiini, proliini ja valiini. Vähäisempiä määriä oraissa on kystiiniä, metioniinia, seriiniä ja tryptofaania. Näistä väitetään alaniinin olevan verta muodostava, glutamiinihapon parantavan henkistä tasapainoa, asparagiinihapon auttavan ravinnon muuttamisessa energiaksi, arginiinin olevan tärkeä siemennesteelle ja seriinin väitetään stimuloivan aivoja ja hermoston toimintoja.

Vihreillä kasviksilla perusruokavalion osana on yleensäkin myönteisiä vaikutuksia terveyteen, ja eräät vehnänoraan tunnetut tai oletetut terveysvaikutukset saattavat johtua siitä, että siinä on vihreiden kasvien ravintoaineita poikkeuksellisen runsaat määrät. Vehnänoraan arvellaan tasapainottavan sokeriaineenvaihduntaa, tehostavan kuona-aineiden ja raskasmetallien poistumista kehosta sekä parantavan veren virtausta ja hapen kulkua elimistössä.

Eräät vehnänoraan sisältämät aminohapot saattavat tehostaa elimistön energia-aineenvaihduntaa. Vehnänoras on myös yhdistetty suolistosyövän riskin alenemiseen. Näistä ominaisuuksista tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia. Kuivattu vehnänoras on ruokatiiviste, jossa ravitsemukselliset ominaisuudet ovat lähellä luonnollista olotilaa ja ihmisen tarvitsemat ravinteet ovat siinä luonnonmukaisissa mittasuhteissa. Luonnon oma ravintopommi teelusikkasi kärjessä.