Syksy ja sienet - keräilijän kulta-aikaa

Kannattaa nauttia syksystä, sen tuoksuista, väreistä ja mauista. Lähde metsään, harjoita jokamiehen oikeuttasi ja nouki ainekset herkulliseen illalliseen.

herkkutatteja korissa

Moni tietää, että kasviksia suositellaan syömään päivässä kuusi oman kourallisen kokoista annosta ja vielä niin, että kasvikset olisi poimittu viidestä eri väriryhmästä. Kun tekee "puoli kiloa päivässä ja viittä väriä" -korjausliikkeen ruokavalioonsa, ajautuu kuin itsestään kohti oman terveytensä edistämistä.

Valkoisen ja ruskean värin ryhmään kuuluvat sipulien, valkoisten juuresten ja vihannesten lisäksi juuri nyt ajankohtaiset kotimaiset sienet. Sieniin törmää metsäkävelyillä, mutta jos sienituntemus on opaskirjan varassa, turvallisempaa on suunnistaa lähimarkettiin. Viljellyt sienet, samoin kuin esimerkiksi idut ja versot on säilytettävä jääkaapin lämpötilassa myös kaupassa.

Kaupan hevi-osastolla saattaa valitettavan helposti ohittaa kylmäsäilytystä vaativat tuotteet, koska niitä ei ole silmien edessä torimaisena tarjontana. Kylmäkaapin aarteet kannattaa kuitenkin etsiä. Tuoreet, viljellyt sienet ovat nykykokkaajan toiveruokaa. Heti käyttövalmiina ne sopivat kuorimatta ja pesemättä lähes kaikkeen kokkaukseen ja ovat kaiken lisäksi terveellisiä ja maukkaita.

Mietoina ja puhtaan makuisina sienet maistuvat monille! Kun hankit kaupasta viljeltyjä sieniä, käytä ne mahdollisimman pian, viimeistään viikon, siitakkeet kahden viikon sisällä. Säilytä sienet jääkapissa omissa rasioissaan. Jos olet poiminut sieniä irtotavarana muovipussiin, käytä sienet heti tai siirrä ilmavaan rasiaan jääkaappiin.

Kohtele sieniä hellävaraisesti, ettei pinta rikkoonnu ja ala tummua. Laadukas sieni on mahdollisimman tummumaton, esimerkiksi valkoinen herkkusieni parhaimmillaan puhtoinen ja houkuttavan raikkaalta tuoksuva.

Sieniä pidetään monissa kulttuureissa terveellisenä ja ravitsevana ruokana. Sienet ovat hyvä proteiinin lähde -useimmissa kotimaisissa ruokasienissämme on enemmän proteiinia kuin vihanneksissa, ei kuitenkaan lihaan verrattavissa olevia määriä. Proteiinipitoisuus riippuu sienilajista ja on noin 10 - 40 % kuivapainosta mitattuna.

Sienistä löytyvät kaikki välttämättömät aminohapot, mutta rikkiä sisältäviä kystiiniä ja metioniiniä vain vähäisiä määriä. Tuoreiden sienien hiilihydraattipitoisuudet vaihtelevat 3 - 21 %:n välillä ja kuitujen osuus on 3 - 35 %. Huomattava osuus hiilihydraateista koostuu ravintokuiduista, joita elimistömme ei pysty helposti hajottamaan. Tästä johtuen monien sienien energiasisältö onkin alhainen.

Sienet tuottavat mm. tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2), niasiinia, biotiinia ja askorbiinihappoa (C). A- ja D-vitamiinia sienistä on löydetty vain vähäisiä määriä, vaikka useimmista lajeista on havaittu beta-karoteenia ja ergosterolia, jotka muuntuvat D-vitamiiniksi ultraviolettisäteilyssä. Rasvoja sienissämme on yleensä vähän, noin 2 - 8 % kuivapainosta.

Aasiassa on perinteisesti käytetty useita eri sienilajeja. Niistä tehty uutteita, jauheita ja juomia jo tuhansien vuosien ajan lääkkeiksi moniin sairauksiin. Käytettyjä sienilajeja ovat mm. siitake, osterivinokas, talvijuurekas ja eräät muut ruokasienet ja ravinnoksi kelpaamattomat sienet. Useimmat näistä lajeista ovat nykyään laajamittaisessa viljelyssä kautta maailman johtuen aromikkaasta mausta, helppokäyttöisyydestä, ja sienet ovat suhteellisen helposti viljeltävissä luontaisen esiintymisalueensa ulkopuolella.

Sienten bioaktiiviset aineet ovat oma lukunsa. Niitä on tutkittu paljon, koska bioaktiivisia aineita käytetään lääkkeissäkin. Esimerkiksi statiini ja eritadeniini ovat veren kolesterolipitoisuuksia alentavia aineita. Sienten käyttö osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentaa riskiä sairastua tiettyihin kroonisiin kansansairauksiin.

 Kokeile kuivaamista, paistamista ja säilömistä. Jos sateinen metsä ei houkuta tai sienituntemus on hakoteillä, älä vieroksu lähikauppasi kylmähyllyä. Nappaa mukaasi jotain tuttua, jotain tuntematonta. Kokeile ja jää koukkuun!

Lähde: http://kasvikset.fi