Elävä ravinto - rikastu ruoalla

Nousevatko niskakarvasi pystyyn pelkästä termistä elävä ravinto? Ehkä olet katsonut liikaa television "mitä enemmän ruoka liikkuu lautasella, sen parempi” -ohjelmia.

tartar ateria

Elävällä ravinnolla ei kuitenkaan tarkoiteta (ainoastaan ;-)) sellaista ruokaa, joka sätkii vielä lautasella. Raakaravinto on luonnollista, helposti sulavaa ruokaa, josta kehosi osaa ottaa maksimitehot irti.

Mitä pidemmälle jalostettua ruokaa syömme, sitä enemmän tuhlaamme luonnonvaroja. Pitkälle jalostetuissa ruoissa myös ravintoarvo kärsii eli tuhlaamme niitä tärkeitä aineita, joiden takia ruokaa suuhun lapamme. Pyrimme niin työssämme kuin treeneissämme tehokkuuteen, miksemme myös söisi tehokkaasti?

Evoluutio on hidas, emmekä ole vielä päässeet kovin kauaksi puusta, vaikka kuljemme jo kahdella jalalla. Kehityksen kannalta ei-niin-kauan aikaa-sitten söimme ainoastaan tuoreita kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, siemeniä - kaikkea suoraan luonnosta.

Paras proteiininlähteemme liha, joka mahdollisti mahtavien aivojemme kehityksen, nautittiin sekin tuoreena, suoraan luonnosta. Ruokavaliomme oli parhaimmillaan todella värikäs ja monipuolinen, sesongin mukaan.

Kuinka värikästä ruokaa sinä syöt?

Ihmisen keholla ei ole ollut aikaa tottua ruokavaliomme nopeaan muutokseen. Toki vatsamme sietävät pitkälle jalostettuja eineksiä, mutta kehomme ei osaa käyttää niistä saatavia ravintoaineita tehokkaasti hyväkseen. Lisäämällä rasvoja, paistamalla ja keittämällä me lisäämme ruokaamme makua, mutta valitettavasti samalla onnistumme minimoimaan ruoan arvokkaimmat aineet.

Tehokas ruoka

Kuulostaa kenties hassulta, mutta niinhän se on. Ruoka on kehomme polttoaine, jonka tehokkuutta voi mitata. Millä määrällä pääsee ja kuinka pitkälle? Kuinka tehokkaasti kehomme osaa käyttää nautitun ruuan? Kuinka paljon ruuassa on tarpeellisia vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä?

Helpoimmillaan elävä ravinto on kuumentamatta valmistettua kasvisruokaa. Erilaiset salaatit, kylmät keitot, smoothiet-reseptejä löytyy joka lähtöön! Älkäämme unohtako lihan ja kalan ystäviä. Suola- ja kylmäsavukalat, tartar-pihvi ja vaikka se herkullinen naudan sisäfile raakana. Kun lihaa tai kalaa ei kypsennetä kuumuudella, se säilyttää paremmin ravintoarvonsa. Kun raaka-aineissa säilyvät niiden luonnolliset vitamiinit, hivenaineet ja entsyymit, on kehon helpompi käyttää ravintoa hyväkseen. Nauttimasi ruoka on siis tehokkaampaa.

Joku ehkä kauhistui, pitääkö ihanainen naudan sisäfilekin syödä suoraan lehmästä a la Madventures. Jos tilaat pihvisi mediumina, on se jo askel oikeaan suuntaan. Mitä kuumemmassa lämpötilassa ruoka valmistetaan, sitä enemmän se menettää arvokkaita entsyymejä ja ravintoaineita. Miedolla lämmöllä haudutettu lihapata on jo parempi vaihtoehto kuin grillissä kärvennetty kyljys.

Raaka on kamala sana käytettäväksi ruuan yhteydessä. Elävä ravintokaan ei varsinaisesti saa vettä herahtamaan kielelle. Puistattavista nimityksistä huolimatta tällainen ruoka on helppoa ja maukasta ja mikä tärkeintä: terveellistä. Paljon kuituja, vitamiineja, entsyymejä, hivenaineita... Eikä ruoka ole liian "puhdasta”.

Pitkälle jalostetut ruuat ovat monesti niin steriilejä, ettei niiden nauttiminen tue normaalia suolistoflooraa. Raakaravinto edesauttaa terveyttä myös vahvistamalla vastustuskykyä. Kaikkea kannattaa kokeilla, paitsi... ? Jokainen jatkakoon lausetta haluamallaan tavalla. Mutta raakaravintoa kannattaa kokeilla. Viikon tai kahden kuuri antaa jo esimakua siitä, kuinka hyvin voisit voida ja kuinka helppoa tällainen ruokailu oikeastaan on.

Pelkästään elävän ravinnon lisääminen osaksi korvaamaan jotakin nykyisestä ruokavaliostasi auttaa huomaamaan, kuinka tehokasta ruoka voi olla. Vaarallista puuhaa tämän kokeilu kyllä on, sillä elävään ravintoon jää helposti koukkuun. Luonnollista, herkullista ja helppoa. Ota riski -syö ruokasi raakana. (paitsi ravut, kalat, kanananliha ja niin edelleen sillä saatat saada parasiitin kylkiäisenä.)