Selkäongelmat

Meillä kaikilla on pahoja tapoja, ainakin silloin tällöin. Nyt on hyvä aika korjata uudelle vuodelle ne tavat, jotka ovat selkärangallesi haitallisia ja aiheuttavat selkäkipuja. 

selkävaivainen mies

Todella moni unohtaa ajatella liikkeitään nostellessaan tavaroita. Niinkin pieneltä ja harmittomalta tuntuva ajatus kuin väärässä asennossa nostaminen voi vakavasti vahingoittaa selkääsi, varsinkin jos liikettä toistetaan useasti.

Muistathan nostaessasi mennä tarpeeksi lähelle kohdetta, taivuttaa polviasi selkä suorana, ottaa kunnon otteen ja nostaa tasaisella liikkeellä. Älä riuhdo, äläkä kääntele ylävartaloasi. Laskiessasi taakan, muista taivuttaa polviasi.

Kuinka usein ajattelet ryhtiäsi?

Jos olet kuten useimmat - et tarpeeksi usein. Huono ryhti (eteenpäin lyhistyneet hartiat, edessä notkuva pää, lenksuttavat polvet) aiheuttaa valtavan rasituksen selkärangallesi. Hyvä ryhti pitää vartalosi tasapainossa ja auttaa välttämään turhaa selän rasitusta. Laita siis jalat hieman erilleen, polvet suoraan eteenpäin, vedä hartiat taakse ja leukaa hiukan kohti niskaa. Muista tarkistaa ja korjata asentoasi päivittäisten rutiinien aikana - pian huomaat kuinka paljon rentoutuneempi olet kun ryhtisi on kohdillaan!

Istumatyöläisen elämäntavat ovat tulleet jo liian yleisiksi yhteiskunnassamme. Loppujen lopuksi selkärankamme maksavat siitä kovan hinnan. Tutkimukset osoittavat, että vähän liikkuvat ja ylipainoiset ihmiset tulevat todennäköisimmin kärsimään selkävaurioista ja -kivuista.

Ennaltaehkäise selkäkipuja liikunnalla

Jokaisen suomalaisen pitäisi löytää hetki liikunnalle päivässään. Se ei pitäisi vain selkärankaa kunnossa, vaan auttaisi myös niiden ei-toivottujen kilojen kanssa. Kukaan meistä ei pidä lääkärillä käymisestä, mutta sinnikkästä selkäkipua ei kannata jättää huomiotta.

Jos sinulla on jatkuvaa, kroonista tai uusiutuvaa selkäkipua, mene lääkäriin. Useimmissa tapauksissa vaiva on helposti hoidettava, eikä vaadi leikkausta kivuista päästäksesi. Jos kuitenkin selkäoireet jättää hoitamatta, voivat ne pahentuessaan johtaa jopa vakaviin vaurioihin. 

Tupakointi ja selkäkivut

Kaikista tupakan aiheuttamista haitallisista vaikutuksista kehoon, on vakava selän rappeutuminen saamassa yhä enemmän huomiota. Nikotiini, missä muodossa tahansa, estää hapen ja tärkeitten ravinteiden kulkua välilevyihin. Hapenpuutteen vuoksi tupakoijan välilevyt korjaantuvat huonommin itsestään ja ovat taipuvaisempia välilevynpullistumiin aiemmalla iällä kuin tupakoimattomilla. Kivulias välilevynpullistuma voi johtaa krooniseen selkäkipuun. Jos kuitenkin päädytään leikkaukseen, on tupakoimattomilla yhä etulyöntiasema. Tupakoivilla parantumisajat ovat hitaampia ja parantumistodennäköisyydet huonompia.

Tänä vuonna voisit yrittää eroon ainakin muutamista pahoista tavoistasi. Aina on helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa.

Lähde: everydayhealth.com