Kuntosaliharjoittelu sopii hyvin myös ikäihmisille

Tutkimusten mukaan kuntosaliharjoittelu sopii ja on turvallista myös ikääntyville ihmisille.

fysioterapeutti opasmatassa vanhuksia

Rasitukseltaan ja liikeradoiltaan oikeantyyppinen kuntosaliharjoittelu on senioreille tehokas liikuntamuoto. - Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa, toteaa seniori-ikäisille Helsingin Munkkiniemessä kuntosalin avannut Fysiomaxin toimitusjohtaja Petri Lehikoinen. Suomessa on lähes 800 000 yli 65-vuotiasta henkilöä. Vuonna 2025 heitä on jo yli miljoona. Ikääntymiseen liittyy monien sairauksien lisäksi myös fyysisen suorituskyvyn lasku. Liikunnalla pystytään merkitsevästi hidastamaan fyysisen kunnon rappeutumista. - Juuri lihasvoiman heikkeneminen on suuri ongelma. Monella on vielä hyvinkin korkealla iällä kohtuullinen peruskestävyys, Petri Lehikoinen toteaa.

Lihasvoima pienentää kaatumisriskiä

Ihmisen lihasvoima on suurimmillaan 20-30-vuotiaana. 50-vuotiaaksi asti voimat ovat melko hyvät. Tämän jälkeen lihasvoima alkaa laskea. Voimien häviäminen on suurempaa naisilla kuin miehillä ja lihasvoima vähenee enemmän jaloista kuin käsistä. Tämän vuoksi muun muassa kaatumisia tapahtuu vanhuksille runsaasti. Kuntosaliharjoittelu lisää ikäihmisten lihasvoimaa merkittävästi. Testeissä on todettu, että seitsemän viikon harjoittelu lisäsi naisilla reisilihasten voimia peräti 140%, Lehikoinen kertoo.

Fysioterapeutin opastuksella turvalliseen alkuun

Fysiomaxissa kaiken toiminnan lähtökohta on fysioterapeuttinen. Mielestäni ainoa oikea vanhusten kuntoharjoittelu ohjaaja on fysioterapeutti, joka meillä on aina paikalla, Lehikoinen korostaa. - Senioreiden kuntosaliharjoittelussa pitää olla terveydenhoidollinen ja terapeuttinen näkökulma. Me pyrimme siihen, että meille tuleva asiakas saadaan passiivisten hierontojen ja lämpöhoitojen jälkeen harrastamaan itse aktiivista kuntoutusta, Lehikoinen kertoo. Monet, etenkin ikäihmiset vierastavat kuntosaleja. Salille tulemisen kynnys pitää saada riittävän matalaksi. Laitteiden pitää olla helppokäyttöisiä ja juuri tälle kohderyhmälle sopivia, Lehikoinen opastaa. Fysiomaxissa on HUR Oy:n valmistamat kuntosalilaitteet, joissa on portaaton, paineilmalla toimiva vastuksen säätö. Aivan omin päin ei ikäihmisten pidä kuntoliharjoittelua aloittaa. Ennen harjoittelun aloittamista on syytä kartoittaa yleinen terveydentila, Lehikoinen muistuttaa.