Leuanveto

Tässä artikkelissa näytän kuinka leuanvetoa voidaan harjoitella oli lähtötaso mikä tahansa.

Leuanveto on yksi parhaista yläkehon lihaskuntoharjoituksista. Se rasittaa pääasiassa leveää selkälihasta. Myös hauikset ovat rasituksen alaisena. Monet jättävät leuanvedon tekemättä, koska joko omat toistomäärät tuntuvat niin pieniltä tai toistoja ei saada ollenkaan. Leuanveto korvataan monesti ylätaljalla ja vaikka liike näyttääkin samalta - ei sillä hirveästi ole yhteistä leuanvedon kanssa, eikä se tule juurikaan auttamaan leuanvetoa.

Leuanvedon perusperiaatteet

Teit leukoja sitten kevennetysti tai lisäpainoilla, perusperiaate on aina sama: leukoja oppii tekemään tekemällä paljon leukoja. Paljon leukoja ei tarkoita sitä, että tekisit paljon toistoja putkeen vaan tärkeää on tehdä mahdollisimman paljon toistoja treenin aikana. Toistot tulisi pitää reilusti alle maksimin, jotta lihakset eivät menisi treenin alussa tukkoon. Jos maksimitoistomääräsi on 10 niin sarjojen toistot kannattaisi pitää treenin aikana 5-7 paikkeilla. Treeniin toistoja pitäisi tulla niin paljon kuin mahdollista. 100 on mukavan pyöreä luku, mutta alkuun se ei ole mahdollista joten alkuun kannattaa tähdätä 20 toistoon, sitten 50 ja sitten hiljakseen kohti 100. Vaihtelu on tässäkin kaiken a ja o. Omat luvut vaihtelevat 50-200 välillä. Liike itsessään on erittäin simppeli. Ala-asennossa pitäisi selässä pitää pieni jännitys. Ylös mennessä leuka tulisi saada tangon yläpuolelle. Liike tehdään pääosin selkää käyttämällä.

Otteet leuanvetotangosta

Otteita kannattaa vaihdella oman mielenterveydensä sekä leuanvetojen kehityksen vuoksi. Tähän en anna mitään tarkempaa ohjetta - vaihtelu virkistää!
leuanveto myötäotteellaleuanveto vastaotteellaleuanveto ristiotteella

Leuanveto tekniikoita

Hyppyleuka - video

Hyppyleuat ovat helpoimpia tehdä. Asetu leuanvetotangon alle (käytä koroketta jos tanko on korkealla), ota tangosta kiinni, hyppää ja vedä itseäsi kohti tankoa. Auta hypyllä mahdollisimman vähän.

Kuminauhaulla kevennetyt leuat - video

Kuminauhalla kevennetyt leuat ovat seuraavaksi helpoimpia. Aseta polvi (tai pidemmän nauhan kanssa voit astua kuminauhan päälle) kuminauhasta läpi, ota tangosta kiinni ja vedä itseäsi kohti tankoa.

Normileuat - video

Leuanveto kipillä

Leuat "kipaten". Kippaus on useiden mielestä huijausta. Kippaus tekee leuoista koko kropan liikkeen ja mahdollistaa isommat toistomäärät. Kipaten saat siis enemmän tehoja irti leuoista. Kippaus on kohtuullisen vaikeaa ja oma tekniikkani ei ole paras mahdollinen. Aihe vaatisi oman artikkensa, jonka mahdollisesti kirjoitan myöhemmin. Kiinnostuneille: googleen "kipping pull-up" ja saatte lisätietoa :)

Köysileuanvedot - video

Köysileuat ovat hyviä otteen parantamiseen. Köyden voi myös korvata pyyhkeellä tai esimerkiksi judopuvulla/vyöllä. Itse liike ottaa myös hieman enemmän hauiksiin sekä alempiin selkälihaksiin. Leuat lisäpainoilla. Itse tee leukoja lisäpainoilla kovinkaan usein. Leuat ovat mielestäni melkein puhtaasti tekniikkalaji, joten en näe voiman rajoittavan ainakaan omaa suoritustani. Kivaa vaihtelua silloin tällöin. Painovyöllä saat itseesi helpoiten kiinni lisäpainoja. Toinen vaihtoehto on pitää painoja kiinni jaloilla. Itse leuanvetotekniikka pysyy samana.