Miten treenaat kahvakuulalla, Marko Suomi

Lue kuulaohjaajan treenistä, ruoasta ja motivaatiosta niin innostut itsekin!

Kuinka ajauduit kuulan pariin?

Aloitin ostamalla kuulan ja harjoittelemalla mukana tulleen ohjevihkon ja Pavelin RKC -kirjan ohjeiden mukaan. Perusliikkeiden, kuten heilautuksen, rinnallevedon ja tempauksen, opettelu oli haastavaa, koska en ollut juurikaan tehnyt aikaisemmin ns. koko kehon liikkeitä, vaan enemmän perinteistä osiin jaoteltua salitreeniä ja oman kehon painolla punnerruksia.

Aloitin 2005 keväällä, kun törmäsin johonkin nettiartikkeliin aiheesta. Olin miettinyt, miten saisin jotain lisähaastetta kotitreeniin, joka siinä vaiheessa oli lähinnä lenkkiä, punnerruksia ja leuanvetoja thainyrkkeilyharrastuksen oheistreeninä.

Huomasin, että kuulalla treenaaminen on hauskaa, ja pääsin kotona helposti samoihin tunnelmiin maitohappojen osalta kuin sparrissa, mikä oli vain bonusta.

Innostuin Girevoy Sport -lajista 2005 syksyllä, kun luin erään kokeneen nostajan haastattelun ja kuvittelin lajia helpoksi, koska se sisälsi vain kaksi nostoa suhteellisen kevyillä painoilla. Olin mielestäni hyvässä kunnossa, koska olin otellut aktiivisesti. Huomasin, etten ollutkaan ihan niin huippuhapessa, vaan jouduin aloittamaan alkutekijöistä ja päätin lähteä oppimaan lajista lisää.

Ajauduin siihen pisteeseen, että osallistuin ensimmäisenä suomalaisena Girevoy Sport:n MM -kisoihin 2006 syksyllä ja se oli mahtava oppimiskokemus. Voi siis sanoa, että mopo lähti hieman käsistä sen ensimmäisen kuulan hankkimisen jälkeen.

Miten harjoittelet?

Se vaihtelee aika paljon. Joskus, jos on selkeä päämäärä ja kisapäivä tiedossa, saatan tehdä sitä varten ohjelman, joka perustuu aika paljon kisaliikkeiden ympärille. Muuten kahvakuulaharjoittelu on aika monipuolista. Yleensä harjoitukset ovat lyhyitä ja intensiivisiä tai vaihtoehtoisesti kevyitä tekniikkaharjoituksia. Yhdistän harjoitteluun aika paljon liikkuvuusharjoittelua ja peruskehonpainoliikkeitä kuten leuanvetoja.

Pidän treenipäiväkirjaa osoitteessa http://marksgs.wordpress.com, ja siellä on viimeisen parin vuoden treenit.

Millainen on kuulaperheesi?

Tällä hetkellä olohuoneen nurkkaa koristaa kuulajoukko, jonka jäsenet ovat painoiltaan 4 - 40 kg:n välillä.

Minkälaisia tuloksia olet saanut harjoittelulla?

Nivelrikkoisen lonkan vaivat ovet helpottuneet, yleiskuntoni on pysynyt hyvällä tasolla ja liikkuvuus on selkeästi parantunut. Jaksan sparrata kohtuullisesti treeneissä mukana, vaikka en juoksekaan lenkkiä enkä treenaa lajia kovinkaan usein. On vaikea sanoa mitään numeroita, koska en nykyisin testaa itseäni muuten kuin kahvakuulalla kisoihin liittyen.

Isoin juttu henkilökohtaisesti on se, että kuulaharjoittelu on lisännyt entisestään kiinnostusta erilaisiin harjoitusmuotoihin, kuten painonnostoon, Crossfittiin, kaikenlaisiin liikkuvuutta parantaviin systeemeihin ynnä muihin. Karuinta oli tajuta, että vaikka olinkin käynyt salilla vuosia, en osannut perustavanlaatuisia liikkeitä kuten rinnallevetoja, tempauksia tai kunnollisia kyykkyjä. Eli tulos on silmieni avautuminen monille eri tavoille saavuttaa hurjia fyysisiä tuloksia, ja että paikalla, missä treenaa,ei ole niin paljoa merkitystä kuin sillä, mitä tekee ja miten.

Noudatatko erityistä ruokavaliota harjoittelun tukena?

Olen syönyt jo ainakin viiden vuoden ajan semi-ortorektisesti, joka tarkoittaa, että yhdistän tolkutonta mässäilyä ja maltillisempaa perinteistä ruokavaliota vaihtelevalla jaksotuksella. Eli käytännössä tiedostan usein vähän liikaakin mitä lautasella on, mutta syön silti useimmiten fiiliksen mukaan. Olen aina ollut aika hoikka enkä ole joutunut pudottamaan painoa muuten kuin aikoinaan matseja varten. Oma ideaalini on yrittää syödä mahdollisimman ravintorikasta ruokaa. Terveysmielessä käytän lisäravinteena kalaöljyä ja D3-vitamiinia sekä piristeinä paljon kahvia ja suklaata.

Onko kahvakuulailu hauskaa?

Mielestäni on, ja se on suuri syy miksi olen jatkanut treeniä. Se on karua ja yksinkertaista, ja varsinkin ulkona väline houkuttelee keksimään sille mitä ihmeellisimpiä sovellutuksia. Esim. erilaiset heitot yhdistettynä sprintteihin ovat mahtavaa treeniä, puhumattakaan kuulilla jonglöörauksesta. Lisäksi opittavaa perustekniikoissakin riittää vuosiksi eteenpäin eli haasteet eivät lopu kesken. Taidon ja liikkeen kehittäminen on minulle tärkeä osa harjoittelua, ja se tekee siitä myös hauskaa ja mielekästä.

Onko mitään esimerkiksi terveydellisiä tekijöitä, jotka estävät kuulaharjoittelun? 

Jos pystyy seisomaan kahdella jalalla, taittamaan itseään hieman polvista ja lantiosta ja roikottamaan kädessä jotain 8-25 kg väliltä, pystyy tekemään heilautuksia. Lisäksi tiedän parikin fysioterapeuttia, jotka suosittelevat kahvakuulan perusliikkeitä selkävaivojen kuntoutukseen. Riippuu aina tapauksesta. 

Julkaistaanko kahvakuulaharrastajille omaa lehteä? 

Ei tietääkseni ainakaan Suomessa. 

Miksi kahvakuulailu kannattaa?

Koska se on hauskaa, haastavaa ja primitiivistä. Yksi kuula ei maksa paljon, jos miettii, että se on lähes ikuinen. Yhdellä kuulalla ja kehonpainolla voi kehittää itselleen todella monipuolisia treenejä. Kovin juttu tämä on mielestäni sellaisille, joilla ei ole aikaa käydä salilla, mutta jotka haluavat silti haasteita ja oikeasti tehokasta kuntoilua.

Keksi kuulamotto!

Nosta kun vielä voit! Ja klassisempi: 20 heilautusta päivässä pitää lääkärin loitolla.