Kilpaileminen kahvakuulalla

Kahvakuulaohjaaja Marko Suomi briiffaa, missä, miten ja kuka voi kisata.

Kilpaileminen Suomessa ja ulkomailla 

USMC-120421-M-HZ646-004

Vaikka kahvakuulailu ei olekaan suurelle yleisölle vielä kovin tuttu, ilmeisesti aika monilla kamppailulajien harrastajilla on käytössä kahvakuula jossain muodossa oheisharjoittelussa. Kilpailuista kiinnostuneita olen tavannut muutamia ja määrä on lisääntymään päin.

Kuntoiluun kahvakuulia käyttäviä on varmasti eniten näistä kolmesta ryhmästä, ja uskoisin, että heitä on Suomessa joitakin satoja.

Entisen Neuvostoliiton alueella väline on arkisempi ilmestys kuin täällä. Kilpailulajilla on pitkät perinteet, vaikkei se olekaan isojen massojen stadionlaji. Länsimaissa osataan ehkä markkinoida paremmin, ja Pavelin systeemit vaikuttavat olevan suhteellisen tunnettuja ympäriinsä.

Kahvakuulakilpailut

Suomessa järjestetään jonkin verran kahvakuulakilpailuita. Tarkoituksemme on järjestää Girevoy Sport - ja muita kahvakuulakisoja säännöllisesti muutaman kerran vuodessa. Kisojen järjestäminen on suhteellisen helppoa, tarvitaan vain muutamia kuulia ja nostajia. Mikään ei estä järjestämästä nostokilpailuita esimerkiksi omalla salilla tai keksimästä vaikka jotain uusia lajeja ulkokisoiksi.

Kahvakuulakisojen lajit ovat Girevoy Sport:ssa perinteisesti ovat miehillä kahden kuulan työntö, yhden kuulan tempaus ja kahden kuulan rinnalleveto + työntö. Naisilla ainoana lajina on ollut tähän vuoteen asti tempaus, mutta esimerkiksi Miamin kilpailuissa on mahdollista tehdä myös yhden käden työntö, mikä on tervetullutta edistystä. Yhdistyksemme kisoissa emme ole rajoittaneet liikkeitä sukupuolen mukaan, vaan kaikki yhdistelmät ovat ok.

Kuka voi kisata?

Kuka tahansa, järjestämämme kisat ovat avoimia kaikille. Ulkomaille kisaamaan haluavillekin lähinaapureista löytyy paljon kisamahdollisuuksia pitkin vuotta. Vaikka ei haluaisi erikoistuakaan kahvakuulan nostamiseen, kisat ovat mielekäs harjoitus sinänsä, koska niissä tulee tsempattua enemmän kuin normaalioloissa ja samalla oppii jotain uutta omista rajoistaan. Ja ennen kaikkea tapaa mukavaa porukkaa!

Punttisalien kuulapula

Punttisaleilla ei vielä kamalasti näe kahvakuulia, mutta hyvillä saleilla kuulia kyllä on. Väline taitaa olla vielä aika eksoottinen ja ehkä monilla saleilla niiden hankkimista ei olla tultu ajatelleeksi. Ehkei tarkkaan edes tiedetä, mitä niillä pitäisi tehdä. En silti näe mitään syytä, miksei kahvakuula kuuluisi minkä tahansa hyvinvarustetun salin välinevalikoimaan, sillä perusliikkeet ovat hyvää harjoitusta koko keholle.

Tiedän, että joillain saleilla vedetään ainakin ryhmätunteja kuulilla. Myös sinne salin osaan, missä muutkin vapaat painot sijaitsevat, voisi mielestäni hyvin sisällyttää muutamia eripainoisia kuulia. Jos siis kuulaharjoittelu kutkuttaa, keskustele oman salisi henkilökunnan kanssa kuulien hankinnasta. Voit hankkia itsellesi myös oman kuulan, kuten juttusarjan edellisessä osassa ohjeistettiin.