Kahvakuulaharjoittelu

Tässä osassa paneudumme kuulaharjoittelun aloittamiseen turvallisesti ja kerromme, mistä kuulia voi ostaa.

kahvakuulia nurmikolla

Kuulaharjoittelun alkuun 

Kuulalla harjoittelu kannattaa aloittaa opettelemalla heilautus (swing) ja muut manuaalissa ohjeistetut liikkeet. Kettlebell hakusanalla löytyy youtubesta paljon videnpätkiä malliksi. Perusliikkeitä kannattaa harjoitella usein ja ottaa mukaan vähän monimutkaisempia liikkeitä silloin tällöin tuomaan vaihtelua. Kuulaharjoittelun määrä riippuu siitä, mitä kaikkea muuta harrastaa ja mitkä ovat omat tavoitteet.

Jos väline ja liikkeet ovat täysin uusia tuttavuuksia, tekisin useimpina päivinä viikossa lyhyitä sessioita, joissa pääpaino olisi liikeratojen harjoittelussa. Jos kahvakuula on ainoa kuntoilumuoto, niin sitten treenien määrä ja intensiteetti omien rutiinien mukaan sovittamalla. Kaikki riippuu tavoitteista.

Kuulalla voi harjoitella sisällä tai ulkona, missä tahansa missä on pari neliötä tilaa ja niin korkea katto että käden suoristamisen jälkeen tilaa jää parikymmentä senttiä. Kuulaharjoittelu ei välttämättä edes vie paljon aikaa, koska koko kehon liikkeet, mitkä mielestäni ovat kuulaharjoittelun suola, kuluttavat paljon energiaa. Itselläni tyypillinen treenisessio vaihtelee 10 ja 30 minuutin välillä. Treenaan usein itse joko ennen töihin lähtöä aamulla tai illalla lasten mentyä nukkumaan. 10 minuutin pikatreenin voisi mahduttaa myös vaikka lounastauolle.

Turvallinen kuula

Joskus kuulee epäilyksiä kuulan turvallisuudesta. Kuulaharjoittelu on kuitenkin yhtä turvallista tai vaarallista kuin mikä tahansa fyysinen harjoittelu. Kaikissa vapailla painoilla tehtävissä liikkeissä, kuulaharjoittelussakin pitää keskittyä siihen mitä tekee, jotta välttyy vammoilta. Koko kehon liikkeet, kuten tempaus, vaativat erityisen paljon keskittymistä tekniikan saamiseksi kohdalleen, mikä on mielestäni vain hyvä asia, sillä tällainen harjoittelu kehittää kehonhallintaa.

Kuula saattaa joskus rikkoa kämmenten ihon, mutta jos treenaa maltilla, niin tältäkin säästyy. Iho voi mennä rikki, jos tekee esim. tempauksia täydellä sykkeellä enemmän kuin mihin kädet ovat tottuneet eikä tekniikka ei ole vielä ihan kohdallaan.

Kisoissa jopa Itä-Euroopan huippunostajilla iho menee joskus rikki, koska kisatilanteessa tulee laitettua 110% peliin. Käsiin voi muodostua harjoittelun seurauksena mahdollisesti pieniä kovettumia, joita ainakaan itse en sen kummemmin hoida. Tärkeintä on mielestäni ennaltaehkäisy eli treenimäärään totuttelu pikkuhiljaa ja panostaminen mahdollisimman puhtaaseen tekniikkaan.

Kuula muiden lajien tukena

Mielestäni kahvakuulaheilautus on sellainen liike, joka kaikkien liikunnasta kiinnostuneiden pitäisi opetella ja lisätä omaan liikevalikoimaansa, koska se on niin kokonaisvaltainen selkäpuolen lihasten liike. Menee samaan fyysiseen yleistietokategoriaan kuin punnerrus, leuanveto ja maastaveto, vaikka onkin jostain syystä eksoottisempi.

Kahvakuulaharjoittelu on hyvä lisä sellaisiin lajeihin, joissa kestovoimasta ja kehonhallinnasta on hyötyä. Sitä voi soveltaa yleisenä fyysisenä valmentautumisena. Myös pelkkä kuulaharjoittelu voi riittää sinällään liikunnaksi, riippuen tavoitteista. Jos tavoite on olla hyvässä peruskunnossa, niin kuulalla pääsee todella pitkälle. Mikään yksi väline tai treenisysteemi ei mielestäni ole mitenkään aukoton, vaan riippuu kunkin fysiikasta, tarpeista ja lajin vaatimuksista, mitä muuta harjoittelua mahdollisesti tarvitsee, esimerkiksi jonkun heikkouden paikkaamisen takia. Jos puhutaan sellaisesta tilanteesta, missä kahvakuulaharjoittelu on pääasiallinen liikuntamuoto, niin liikkuvuutta parantava ja ylläpitävä harjoittelu sekä aktiiviset palauttelut tukevat kuulaharjoittelua.

Mistä kahvakuulan voi ostaa?

Kuulan voi hankkia ainakin UFS-liikkeistä. Nettikaupoista: compactfitistä ja fitnesstukusta

Yleisin naisten aloituspaino eli 8-12 kg on hinnaltaan n. 40 € ja miesten yleisin aloituspaino 16 kg n. 60 €. Riippuu mallista ja kauppiaasta.