Kahvakuulaharjoittelun historia

Suomen Kahvakuula ry:n perustajajäsen ja kahvakuulaohjaaja Marko Suomi tuntee kuulailun kuin omat taskunsa. Koska treenimuoto on herättänyt laajempaakin kiinnostusta, Keho.net imi Markosta kaiken tärkeän tiedon liittyen metallikuulan kanssa kamppailuun.

Mikä kahvakuula ja mitä varten

22 kg, 16, kg ja 13 kg kahvakuulat

Kahvakuula on metallinen kuula, jossa on kahva. Kuula on kuntoiluväline siinä missä mikä tahansa paino ja sille on kehitetty todella paljon erilaisia käyttötapoja. Sitä voidaan nostaa ja heilautella eri tavoilla ja tehdä siten koko kehoa haastavia harjoitteita. Kahvakuulaharjoittelun perusliikkeitä ovat painonnostoliikkeille sukua olevat heilautukset, rinnallevedot, työnnöt ja tempaukset. Ne ovat tehokkaita koko kehon liikkeitä ja ovat mielestäni suurin ja merkittävin ero verrattaessa kahvakuulaa käsipainoon.

Kahvakuulan historia

Historiasta on vaikea sanoa mitään tarkkaa, koska suomeksi tai englanniksi ei löydy oikein kuin markkinointimateriaalia. Alla se mitä olen eri lähteistä saanut irti.

Pavel Tsatsoulinen mukaan kahvakuula eli girya esiintyi venäläisessä sanakirjassa ensimmäistä kertaa n. 300 vuotta sitten. Kahvakuula on alunperin ollut viljelyyn liittyvä punnus, jota on alettu nostelemaan, koska muoto sopii siihen niin hyvin.

Erilaisia kahvallisia painoja on ollut monissa eri kulttuureissa. Kahvakuulaharjoittelu siinä muodossaan, missä se meillä ja USA:ssa tällä hetkellä esiintyy, näyttäisi pohjautuvan aika pitkälle venäläiseen perinteeseen.

Kahvakuulilla on kilpailtu Neuvostoliiton alueella ainakin 100 vuoden ajan, lähinnä siitä kuinka monta toistoa pystytään eri nostoissa tekemään. Tämä on sinänsä luonnollista, koska kahvakuula ei ole säädettävä, kuten levytanko tai käsipaino.

Kuulailun monet muodot

Noin 60-luvulta lähtien on Venäjällä kilpailtu Girevoy Sport -nimisessä lajissa, jossa kuulia nostetaan painonnostoliikkeillä (työntö, tempaus) maksimaalisia toistomääriä 10 minuutin aikarajan sisällä.

Laji on teknisesti, fyysisesti ja henkisesti äärimmäisen vaativa ja kehittää kestovoimaa, otetta sekä sitkeyttä. Girevoy Sport on levinnyt lajina 90-luvun lopun jälkeen myös USA:han, Suomeen, Kreikkaan, Saksaan, Norjaan, Englantiin ja Australiaan.

Ensimmäiset isot kansainväliset kahvakuulakilpailut USA:ssa järjestettiin Miamissa. Länsimaissa on kehitetty viimeisen n. 10 vuoden aikana kahvakuulan perusliikkeiden ympärille myös erilaisia kokonaisvaltaisia yleiskuntoilusovellutuksia, kuten Pavel Tsatsoulinen RKC tai Martti Napparin Compact-harjoittelu.

Niissä yhdistellään perinteisiä ja uusia kahvakuulaliikkeitä esim. pilates-tyyppiseen kehonhallintaan ja liikkuvuus- ja hengitysharjoituksiin. Steve Maxwell kutsui ns. modernia kahvakuulaharjoittelua joogaksi lisäpainojen kanssa.

Toki tätäkin ennen kuulia on käytettä monenlaiseen harjoitteluun GS-kilpailemisen ohella. Kahvakuulia on käytetty monien lajien oheisharjoitteluun ja yleiskuntoiluun myös Suomessa jo vuosisadan alussa, mutta ilmeisesti väline ja hyvät perusliikkeet jäivät jossain vaiheessa hi-tech-salitoiminnan jalkoihin.

Kuka voi kuulailla 

Sanoisin, että kuka tahansa, koska perusliikkeet ovat hyvin luontevia, turvallisia ja suhteellisen helppoja oppia. Nuo aiemmin mainitut perusliikkeet myös tarjoavat paljon hyötyjä kuntoilijalle, sillä ne kehittävät lihaksistoa päästä varpaisiin.