Erilaisia miesten kehoja

Maailman parhaiden pikajuoksijoiden kehot ovat aina olleet ihailun kohteina, niissä kun on useimpien katsojien mielestä sopiva määrä lihasta.
  Pituus Paino
Asafa Powell Powell 2010-06-04 Bislett Games 03 188 87
Justin Gatlin Justin Gatlin by Augustas Didzgalvis 185 83
Maurice Green 175 79
Markus Pöyhönen 179 77

Noihinkin kehoihin on uhrattu aikaa ja työtä, sillä jokaisella heistä on lihasta jopa useampi kymmenen kiloa normaalia miestä enemmän ja vastaavasti rasvaa sama määrä vähemmän. Silti osa aloittelevista punteilla treenaajista pistää tavoitteekseen aivan jotain muuta ymmärtämättä tavoittelevansa "tähtiä taivaalta":

  Pituus Paino
Ronnie Coleman (8 x Mr.Olympia) Ronnie Coleman 8 x Mr Olympia - 2009 - 5 180 130
Mariusz Pudzianowski (3 x World Strongest Man) MariuszPudzianowski 186 135

Näillä kahdella miehellä on kummallakin kehossaan monta kymmentä kiloa enemmän lihasta kuin mainitsemillani pikajuoksijoilla ja reilusti yli 50 kiloa enemmän kuin tavallisilla treenaamattomilla miehillä.

Ahtamalla kaikkea mahdollista syötävää sisäänsä aloittelija on innossaan jatkuvasti kohoavasta painostaan. Jonain päivänä hän sitten mittaa hauiksensa sijasta vyötärönsä ja havahtuu tosiasiaan, että kaikkein eniten prosentuaalisesti on kasvanut nimenomaan vyötärö. Lisääntynyt paino ei olekaan pelkkää lihasta vaan suurimmaksi osaksi läskiä (ei siis niinkuin Ronniella ja Mariuszella, joilla on pieni rasvaprosentti ).

USA:n armeijassa on käytössä yksinkertainen tapa mitata kehon rasvaprosentti. Miehillä se tapahtuu mittaamalla ensin vyötärö (rentona) ja sitten kaula. Vyötärön ja kaulan mitan ero tulisi olla armeijan taulukoiden mukaan esimerkiksi 175 senttisellä 39 cm, jotta rasvaprosentti olisi 10. Jos kaula on vaikka 42 cm, niin vyötärö ei saisi olla yli 81 cm.

Kaikkien kehoaan punteilla kohentavien miehien tulisi muistaa, että lihaskasvu on melkoisen hidas prosessi, mitä liiallinen ravinnonsaanti ei pysty mainittavasti edistämään. Sopiva painonlisäyksen tahti on suunnilleen sama kuin painonpudotuksessakin eli kilo, korkeintaan kaksi kuukaudessa. Tärkeämpää kuin vaa'an osoittama paino on se miltä keho näyttää ja kuinka toimiva ja terve se on.