Pelko saada liian suuret lihakset

Melko monet painoilla harjoittelevat käyttävät itselleen aivan tarpeettoman pieniä kuormituksia, sillä he pelkäävät isommilla painoilla treenatessaan saavansa liian suuret ja liian voimakkaat lihakset

nainen hauis ja käsipaino

Lihasten kasvu on hidas prosessi, missä yhdessä viikossa tai kuukaudessa, harvoin vuodessakaan tapahtuu suurta muutosta. Hoikan miesaloittelijan painon nouseminen jopa muutamalla kymmenellä kilolla ensimmäisen vuoden aikana johtuu vain pieneltä osalta lihasten kasvusta. Suurin osa lisääntyneestä painosta on kasvaneen syömisen takia ei toivottua rasvaa ja nestettä.

Lihasten kasvuun vaaditaan monta kohdallaan olevaa osatekijää: geenit, harjoitus, ravinto, lepo, hormonitoiminta ja pitkäjänteisyys.

Jotkut meistä on tarkoitettu kestävyyslajien, jotkut voimalajien harrastajiksi. Ensiksi mainittujen on kohtuullisen vaikea hankkia itselleen lisää lihasmassaa - mahdotonta se ei toki ole. Lihasten kokoa voi lisätä vain tekemällä harjoitteita asteittain kasvavalla kuormituksella. Sen jälkeen lihaksia on ravittava riittävällä (kylliksi energiaa) ja muutenkin oikeantyyppisellä (oikea määrä yksittäisiä ravintoaineita) ravinnolla.

Kasvu tapahtuu levon aikana, joten välillä on levättävä.

Sopivien geenien, harjoittelun, ravinnon ja levon lisäksi tarvitaan lihasten kasvamiseen opti- maalista hormonitoimintaa. Testosteronin tuotanto on miehillä 8-35 nmol/litra. Koska naisilla vastaava tuotanto on suunnilleen kymmenesosa miesten arvoista eli 0.3-3.0 nmol/litra, on naisten pelko liian suurten lihasten saamisesta täysin turha.

Lihasten kasvuun vaikuttavat hormonitoiminnan osalta myös kasvuhormoni ja kortisoli, joiden säätelyyn voi itse vaikuttaa vaikkapa riittävällä unensaannilla ja stressin välttämisellä.

Viimeisenä, muttei vähäisempänä lihaskasvuun vaikuttavana tekijänä on pitkäjänteisyys. Mittaviin tuloksiin pääseminen vaatii aina paljon tietoihin ja taitoihin liittyvää ponnistelua - mitään ihmeellistä ei tapahdu hetkessä eikä edes kahdessa. Painoharjoittelu on meille kaikille eduksi ikään ja sukupuoleen katsomatta. Koska suuren lihasmassan hankkiminen on vaikeaa, jos ei täysin mahdotonta, voimme harjoitella rauhassa ilman pelkoa ”liian suurista” lihaksista.