keskustelu

voiko saada "liikaa" proteiineja

mielenkiinnolla olen seuraillut näitä ravitsemus- ja laihdutusvinkkejä. laihduttamassa en ole, mutta rupesin miettimään, että jos suurin syy suomalaistenkin ylipainoon on liiallinen hiilihydraatin saanti, niin mitäs vaikutuksia on sitten liiallisella proteiinin saannilla. tuskin kovinkaan monen "ongelma", mutta noin niinku uteliaisuudesta kysäisen?

#1 25.02.2003

lihominen, jos kokonaisenergiamäärä ylittyy. Muuten se osa mitä ei saa käyttöön tulee pissana pönttöön, eiks jeh expertit? :)

#2 25.02.2003

ettei kokonaisenergiamäärä ylity, vaan ravinto on tollasta pihvi-rahka-tonnikala-salaatti-raejuusto voittoista? Eli siis energiaa tule oikea määrä mut proteiineista suurin osa?

#3 25.02.2003

ei mitään haittaa sanon minä. mitä muut? toi on ihan ideaali safka, sitä noudatan itekkin nykysellään. Kaikki vehnäjauhot, perunat, riisit yms. huitsiin. hiilarit hedelmistä ja kokojyvästä.tasvat kasviöljyistä

ja sitten eiku laskemaan

ite otan päivän mittaan prodelisää koska se on noeasti imeytyvää ja en pysty koko ajan syömään. tällee on helpompi elää ja saa prodemääränsä täyteen vaivatta.

#4 25.02.2003

Proteiineja ei voi saada liikaa koska ylimäärä varastoituu rasvoiksi ja loput poistuvat virtsan mukana.

#5 25.02.2003

kertyy laardiksi lihasten päälle kirjaimellisesti?

#6 25.02.2003

Eiköhän kohtuu kaikessa päde tähänkin.. (?)

#7 25.02.2003

"ylimäärä poistuu virtsan mukana", siis mikä siellä poistuu? Jääkö proteiinin energiaa käyttämättä vai aminohapotko poistuu?

#8 25.02.2003

Minkään makroravintoaineen kalorit eivät jää "käyttämättä", jos nämä ovat yli kulutuksen.

#9 25.02.2003

Lainaanpa jälleen kerran omaa tekstiäni toisaalta.

"Proteiinien liikasaanti on normaalin monipuolisen ruokavalion puitteissa lähes mahdotonta. Pikemminkin proteiinista on tällöin puutetta niinkuin monet varmasti ovat ruokapäiväkirjojaan laskeskellessa havainneet. Siksi en usko lääkärien olevan juurikaan huolissaan liiallisesta proteiinista. Tilanne on kuitenkin toinen kun mukaan astuvat proteiinilisäravinteet, joiden avulla on helppo saada suositusten mukainen proteiininsaanti ylittymään.

Liika proteiini ei ole sinänsä vaarallista, sillä ylimääräinen proteiini muuttuu elimistössä typeksi, joka poistuu virtsan mukana. Tämä kuitenkin rasittaa munuaisia voimakkaasti, joka ei tietenkään sekään ole ongelma jos kyseessä on terve ihminen. Pidemmällä aikavälillä tuskin moinen rasitus tekee hyvää kenellekään. Oikeastaan pointtini on se, että miksi nauttia enemmän proteiinia kuin elimistö tarvitsee, kun se ylimääräinen kuitenkin menee vessanpöntöstä alas?"

#10 25.02.2003

Niin kuin Hermeliini kirjoitti niin hyvin epätodennäköistä se on, että liikaa tulisi syötyä.

Mutta juu kyllä siitä on haittaa, se kuulemma laskee minimaalisen verran hormonitasoja. Se on kyllä niin pieni prosentti, että ei ole paljoakaan merkitystä.

Jos luette jenkkien ravinto-ohjelmia niin saatatte huomata, että he ottavat jopa 3-4 g painokiloa kohden. Luulen, että raja menee juuri jossain 4 g paikkeilla.

Että silleen.

Anssi?

#11 25.02.2003

Plus että proteiinipitoiset safkat ovat keskimäärin kalliimpia kuin hiilaripitoiset.

Mutta joo, ei suomalaiset tai jenkit ole lihoneet minkään yksittäisen ravintoaineen takia, vaan siksi, että syövät yksinkertaisesti liikaa. Toki esim. sokerisia limsoja juomalla voi äkkiä huitaista huomattavan paljon kaloreita naamaansa samoin kuin syömällä runsaasti rasvaa sisältäviä tuotteita (juusto, suklaa, kermavaahto, jäätelö, kebabit, hampurilaiset, pitsat), mutta vaikka söisit pelkkää rasvaa tai pelkkää hiilaria juuri kulutuksesi verran (etkä siis yhtään enempää), et lihoisi.

#12 25.02.2003
Q
Q

Proteiinin saannille on erilaisia suosituksia liikunnan määrän ja laadun mukaan. 1,5g-2g per painokilo, ovat yleisimpiä kuulemiani. Kuitenkin joissain lähteissä puhutaan proteiinin saantimäärien suosituksissa grammoista per rasvaton painokilo, eli oma paino miinus rasvaprosentin verran kiloja.

itselläni 58 kiloisena se tarkoittaisi, rasvaprosentin ollessa n. 20, että rasvaton painoni on 46,4 kiloa. Näin ollen proteiinin saantini tulisi olla kahden gramman määrän mukaan laskien 46,4x2 =92,8, joka kuulostaa vielä kohtuulliselta ja mahdolliselta toteuttaa tavallisen ravinnon ja palautusjuoman avulla.

Jos määrä laskettaisiin koko painon mukaan, merkitsisi se minulla 116 grammaa proteiinia per päivä. Tässä tulisi jo vastaan sellainen ongelma, että minuun ei yksinkertaisesti mahdu näin paljon kananrintaa/rahkaa/raejuustoa/soijarouhetta/tonnikalaa yms. per päivä! Joten proteiinijuomiin olisi turvauduttava -vielä palautusjuoman lisäksi. Ja silti elimistöni tuntuu menevän tukkoon jos noudatan näin raskasta proteiini "dieettiä"

Kumpi laskutapa on lihasten kehityksen kannalta oikea teidän mielestänne?

#13 26.02.2003

"Liika proteiini ei ole sinänsä vaarallista, sillä ylimääräinen proteiini muuttuu elimistössä typeksi, joka poistuu virtsan mukana"

Nyt olet kyllä ymmärtänyt väärin. Lueppa se mun opinnäytetyö toisesta ketjusta.

Jack, kukaan ei tarvitse missään olosuhteissa 4 g/kg. Piste. :)

#14 26.02.2003

Jen, laske noin 1,5-2,0 g/painokg/vrk (painokg ei tarkoita tässä rasvatontonta kiloa).

#15 26.02.2003

Joo, ja proteiineja voi saada liikaa, eli siis enemmän kuin olisi syytä saada. Urheilijat usein saavatkin "liikaa" proteiinia.

#16 26.02.2003

Siis jos syö kerralla 500 grammaa naudanpaistia ja juo litran maitoa palan painikkeeksi niin tuleeko siitä jo liikaa proteiinia?

Mä taidan olla sitten protskujen väärinkäyttäjä....

#17 26.02.2003

Tämän artikkelinini alussa on selitetty aminohappometabolian perusfaktat rautalangasta väännettynä:

http://www.keho.net/xtra/tiedostot/protein.pdf

#18 26.02.2003

Miksi uskoisin juuri sinun tekstisi olevan luotettavampaa kuin jonkun muun?

#19 27.02.2003
Aim
Aim

Tässä ketjussa on näkynyt sellaista puppua ja kummallisuuksia ihmisen perusaineenvaih- dunnasta ja biokemiasta että huh huh. Monista mielipiteistä paistaa vahvasti läpi am. fitnesslehtien viljelemät, pohjimmiltaan lisäravinnefirmojen tuotteita mainostavat "artikkelit" runsaan proteiinilisän tarpeellisuudesta.

Jos ja kun täällä on ihmisiä, jotka ovat hyvin, hyvin kiinnostuneita ihmisen fysiologiasta laihdutus-, kehonrakennus- tai terveysmielessä, niin miksi ette ota perusasioista selvää luotettavista lähteistä (=alan oppikirjoista, (esim. IFA on hyvä ja suomenkielinen opus) tai vaikka lukion biologian kirjoista)? Ennenkuin munuaiset/maksa pettää ;) Pieni solubiologian/biokemian/fysiologian tuntemus antaa paljon paremman pohjan em. asioiden ymmärtämiselle kuin pelkkä surffailu/urheilulehtien/laihdutusvinkkien lukeminen...

Kathy ja nami:
Liika proteiini on haitallista. Liika porkkanoiden syönti on haitallista, jopa tappavaa. Liiallinen vedenjuontikin voi tappaa... Eikö ole aika selvää, että pidemmän päälle sekaravinnosta (mikä olikaan se kultainen keskitie...) radikaalisti poikkeaminen ei voi olla hyväksi?

#20 27.02.2003

Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään jättääksesi vastauksen.