keskustelu

Whey protein?


Englannin kielellä se on 'whey', mitä se on suomeksi?
Ilmeisesti hyvin suosittu ja mahd. paras proteiinivalmiste?
Kertokaa mielipiteenne ja mielellään jokin merkkituote.
Kiitos

#1 27.10.2003

Suomalainen sana on hera. Se on nopeimmin imeytyvä proteiinimuoto, ja kannattaa käyttää ainakin palautusjuomassa.

Paras proteiinivalmiste, no, se riippuu ihan mihin tarkoitukseen sen otat käyttöön.

Merkkejä en lähde listaamaan, koska melkein joka lisäravinnefirmalla on heraproteiini valikoimassaan. Jos olet laktoosiintoleranssi kannattaa ottaa huomioon, että joissakin tuotteissa (yleensä halvemmissa) on aika suuri määrä laktoosia.

#2 27.10.2003

whey=vilja?

#3 28.10.2003

Siis sanaa, jota benjamishabu varmaankin etsi on 'wheat' eli vehnä. Whey on tosiaan suomeksi hera, kuten Grandikin ilmoitti.

#4 28.10.2003

mistä hera valmistetaan?

#5 28.10.2003

Se on osa maitoproteiinia. Tavallista maitoa sisältää noin 20% heraa ja 80% kaseiinia. Valmistusprosessista en hirveästi muuta tiedä, kun että heraa saadaan ainakin sivutuotteena juustonvalmistuksessa.

#6 28.10.2003

=neste, joka maidosta jää rasvan ja juustoaineen erottamisen jälkeen

#7 29.10.2003

Kuten Grandi sanoi niin hera on nopeasti imeytyva proteiini ja silloin kun ruokailujen valilla on pitka tauko niin kannattaa kayttaa kaseiinia joka imeytyy hitaammin. Esim illalla nukkumaan mennessa.
Seuraavalla lauseella saan monen boikotoijan vihat paalleni, mutta Fastilta loytyy ihan jees tuotteita :)

#8 30.10.2003

hmm... pitäisköhän pyrkiä meijeriin töihin...

#10 30.10.2003

juuston valmistukseen maito saostetaan hapon tai juustojuoksutteen avulla. Maidon proteiinit saostuvat juustomassaksi ja erottuva neste on maidon vesiosaa eli HERAA

#11 01.11.2003

Puhumme lähes aina imeytymiserioista, mikä toki on aivan oikein, mutta mitä proteiinien eri imeytymisnopeudet sanovat ihmiselle, jolla ei näistä asioista ole perustietoja? Mihin pyrimme vaikuttamaan eri imeytymisnopeuksilla ja mitä ne edes tarkoittavat?

Asiat ovat toki selviä useimmille ja aihe on varmasti yksi kulutetuimmista, mutta otetaanpa muistinvirkistykseksi asia uudelleen esiin.

Kaikenkaikkiaan kyse on lihasta rakentavan(anabolia) ja lihasta hajottavan(katabolian) välisestä tilasta. Sen, kummassa tilassa elimistömme on, määrittää yksinkertaisesti proteiinisynteesin ja purun erotus.

Hera siis imeytyy markkinoilla olevista proteiinilaaduista nopeiten, kaseiini taas hyvin hitaasti.

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että heraproteiini vaikuttaa huomattavasti voimakkaammin lihasproteiinisynteesiin kuin kaseiini.

Heraproteiiniannos(~30g) aiheuttaa voimakkaan "boostin" veren aminohappopitoisuuksiin lähinnä ensimmäisen kolmen tunnin jälkeen syömisestä.
Neljän tunnin jälkeen aminohappopitoisuudet ovat jo palanneet takaisin lähtötasolle. Kun tämä heraproteiiniannos toistetaan useamman kerran peräjälkeen, putoavat aminohappopitoisuudet jo kahden tunnin jälkeen takaisin lähtötasolle.

Pelkästään lihasproteiinisynteesin kiihdyttäminen ei siis ole suositeltavaa, sillä tällöin epätasapaino synteesin ja purkamisen välillä on liian suuri. Tästäpä päästäänkin sujuvasti kaseiinin vaikutuksiin.

Kaseiini hitaasti imeytyvänä vaikuttaa veren aminohappopitoisuuksiin huomattavasti "miedommin" heti nautittua kuin heraproteiini, mutta vaikutus on huomattavasti pitkäaikaisempi.

Veren aminohappotasot ovat "ylhäällä" jopa vielä seitsemän tunnin jälkeen nauttimisesta.

Kaseiinin vaikutus lihasproteiinisynteesiin on siis huomattavasti heikompaa, mutta taas proteiinien purkuun elimistössä vaikutus taas on huomattavasti suurempi ja kaiken kaikkiaan mitä parhain.

Molemmille löytyy siis omat optimaaliset nauttimisajankohtansa, mutta puhuttaessa esimerkiksi iltapalasta, pelkän kaseiinin sijaan suosittelisin heran ja kaseiinin sekoitusta 1:1 tai hieman kaseiinipainotteisena. Näin saadaan aikaan ensin vahva "boosti" aminohappopitoisuuksiin ja taas toisaalta kaseiinin pitkäaikainen, yön läpi kestävä vaikutus.

Vertailun vuoksi sanottakoon vielä loppuun, että kiinteät, esim. eri lihalaadut proteiininlähteinä vastaavat vaikutuksiltaan hyvin pitkälti kaseiinia imeytymisnopeuksien osalta.

#12 02.11.2003

Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään jättääksesi vastauksen.