keskustelu

Mitä tarkoittaa alipaino?

Niin mitä tarkoittaa alipaino? Ylipainohan tarkoittaa sitä, että kehossa on liian paljon rasvaa, joten olisi aika loogista ajatella että alipaino taas tarkoittaa sitä, että rasvaa on liian vähän. Vai tarkoittaako se yksinkertaisesti sitä että painaa liian vähän?

Jos asia olisi, niin että alipaino tarkoittaa että kehossa on liian vähän rasvaa, niin 100kg kehonrakentajahan voisi olla siis alipainoinen?

#1 17.06.2003

Tarkoittaa sitä, että painaa liian vähän. Samoin kuin ylipaino sitä, että painaa liikaa.

Kumpikaan ei periaatteessa liity rasvaprosenttiin. Vaikka rasvaprosentti on alhainen saattaa liiasta painosta olla terveydellisiä haittoja.

#2 18.06.2003
jk2
jk2

...kerro lisää. Eli jos olet lihaksikas, rasvaprosentti on ok ja painoindeksi silti vaikkapa yli 25, niin sekö voi olla haitaksi? Millä tavalla? Joutuuko sydän koville vai mikä tässä on takana?

#3 18.06.2003

Toisin vielä keskusteluun mukaan yhden termi, eli painoindeksi. Painoindeksi (BMI = Body Mass Index) suhteuttaa painon ja pituuden, ja se voidaan laskea jakamalla paino pituuden neliöllä; BMI= Paino / (Pituus x Pituus) (huomaa, että laskukaavassa paino ilmaistaan kiloina, pituus metreinä).

Aikuisilla painoindeksin normaalialue on 20-25. Joskus tästä painoindeksin normaalialueesta käytetään käsitettä "ihannepaino". Jos painoindeksi on suurempi kuin 25 niin puhutaan "ylipainosta" ja jos se on alle 20 niin puhutaan "alipainosta"

Akonan toikin jo esiin, että hyvin lihaksikkailla henkilöillä painoindeksi voi olla yli 25 ilman että on kysymys lihavuudesta.

Ts. henkilö voi olla painava pituuteensa nähden, mutta ei lihava.

#4 18.06.2003

Onko muuten lihavuudesta sinänsä haittaa terveydelle jos puhutaan vaikka alle 30 BMI:stä vai johtuuko terveyshaitat huonosta ruokavaliosta? Eli jos söisi terveellisesti, mutta vain enemmän kuin kuluttaa, niin olisiko se merkittävästi epäterveellisempää?

#5 18.06.2003

Jos syö enemmän kuin kuluttaa, niin ylimääräinenhän varastoituu rasvaksi. Ja siitä ylimääräisestä rasvastahan on haittaa, oli se saatu syömällä mitä tahansa. Erityisesti tietty silloin, jos rasva varastoituu sisäelinten ympärille. Luulisin, että sokeritaudin riski olisi vielä olemassa.

Toisaalta jos ylimääräiset kilot on saatu "terveellisellä ruokavaliolla", niin kaipa valtimot olisivat paremmassa kunnossa eikä verenpaine välttämättä olisi kohonnut. Mutta geeneillä on vaikutuksensa ja laihallakin ihmisellä voi olla ylipainoisten ongelmia, jos geeniperimä on sen suuntainen.

Tämä nyt on sellaista spekulaatiota...

#6 18.06.2003

on sellainen sairas tila, joka ei korjaudu pelkällä nesteytyksellä vaan vaatii ns. ravintoterapiaa. Lihaksikas ei ole alipainoinen, alipainoisella on kuihtuneet lihakset.

#7 26.06.2003

Eli toisin sanoen rasva% voi olla vaikka kuinka alhainen ilman että on alipainoinen? Mutta kyllähän naiset tarvii tietyn määrän rasvaa että keho "toimisi kunnolla" esim. kuukautiset.

#8 26.06.2003

jk2: "Joutuuko sydän koville vai mikä tässä on takana?"

Sydän, polvet jne. Mutta painotan edelleen: _saattaa olla haittaa_ en siis sano, että olisi aina näin.

#9 27.06.2003

Mielestäni vedit liian jyrkän johtopäätöksen. En tiedä mitä mieltä muut ovat, mutta itseäni pisti silmään moinen kommentti.
Toki alipainoisellakin voi olla suuri rasvaprosentti tai hyvin pieni. Se on yksilöllistä. Mielestäni myös alipainoisella voi olla muutakin, kuin kuihtunutta lihasta.
Vai?

#10 28.06.2003

Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään jättääksesi vastauksen.