keskustelu

B-vitamiinien liika-annostus?

Hei!

Osaisiko kukaan kertoa, voiko b-vitamiineja saada liikaa tai onko yliannostus vaarallista (eli ovatko vesiliukoisia)? Epäilen kärsiväni niiden puutteesta, ja haluaisin ottaa suurempia määriä, kuin vitamiinipurkin kyljessä oleva enimmäisannostus on. Eli uskallanko huoletta ottaa esim. kaksinkertaisen annostuksen?

Tässä yhden Bevitabs-tabletin sis. määrät:
B1: 35mg
B2:35mg
B6: 25mg
B12: 10 mikrogrammaa
B3: 35mg
B5: 35mg
Foolihappo: 600 mikrog
Biotiini: 150 mikrog

#1 26.01.2003

Ei ole mitään haittaa pikemminkin hyötyä.

#2 26.01.2003

Olen kuullut jostain että joidenkin viitamiinien yliannostus voi aiheuttaa myrkytystilan?

#3 26.01.2003
ppm
ppm

Liika on aina liikaa, mutta jos kärsii puutostilasta, niin sitä ei ylläpitoannoksella välttämättä kovin nopeasti korjata. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia.

Myrkytystilan saa ehkä helpoimmin hankittua liialla A-vitamiinin saannilla. Määrästä en osaa sanoa, mutta lienee parempi käyttää A-vitamiinin sijaan karotenoideja, joista elimistö valmistaa sopivan määrän A-vitamiinia.

Suomessa tehtiin joskus iso tutkimus, jossa beetakaroteenin todettiin lisäävän syöpää. Miksi vitamiinivalmisteissa käytetään vielä beetakaroteenia? Voisiko Anssi kommentoida asiaa?

#4 26.01.2003

Ei b-vitamiinin liikasaannista kaiketi mitään haittaa ole, mutta ei kyllä varsinaista hyötyäkään. Vatsa vain tulee takuulla tosi kipeäksi ja sekaisin, varoitan.

#5 26.01.2003

Urheilijoillahan tuo vitamiinien tarve on lisääntynyt, joten todellakin voi syödä huoletta kaksinkertaisen määrän. Myydäänhän apteekissa C-vitamiinia 500 mg:n tabletteina. Annokset saavat olla pitkän aikaa esim. 100 kertaisia niin haittavaikutuksia voi tulla.

#6 26.01.2003

B-vitamiinit, siinä missä C-vitamiinikin, ovat vesiliukoisia, joten yliannostuksesta ei tarvitse tosiaan kauhean huolissaan olla. Se, mikä on elimistölle ylimääräistä tulee kyllä ulos, kun käväiset vessassa tyhjentämässä rakon. Tuntee muuten haujstakin, eli ainaskin riboflafiinin "tuoksu" on voimakas ja ominainen.

Toisaalta turha tuhlata rahojaan siihen, että ottaa kohtalaisen arvokkaita vitamiinitabletteja (nuo pitkävaikutteiset Bevitabsit ovat jo ihan kunnon hinnoissa/tabletti) ylimäärin, jos suurin osa tulee kuitenkin käyttämättömänä pihalle. Ja sitten taas toisaalta tuo pitkävaikutteinen valmiste saattaa olla imeytymisen kannalta parempi, kun koko vitamiinimäärät eivät vapaudu tabletista kerralla, vaan vähitellen ja sitä kautta siis imeytyvät myös vähitellen - voisi siis ajatella, että suurempi osuus tulee hyödynnettyä.

No, mene ja tiedä. Jos virtsasi ei kahden tabletin annostuksella kovin voimakkaasti ribolle tuoksahda, niin se on tod. näk. merkki siitä, että suurin osa vitamiineista tulee käytettyä, mutta jos tuoksu on kovasti erilainen kuin ennen vitamiinitankkaustasi, niin voi olla, että tuo toinen tabu menee kokonaan hukkaan.

#7 28.01.2003

Tuutikki puhuu asiaa. Vesiliukoisten vitamiinien kohdalla ei pitäisi olla ongelmaa, kunhan ei vedä annoksia aivan överiksi. ADEK eli rasvaliukoiset vitamiinit on sitten toinen juttu.

#8 29.01.2003

"B-vitamiinit, siinä missä C-vitamiinikin, ovat vesiliukoisia"

Jos en ihan väärin muista, niin rasvaliukoisia b-vitamiinejakin löytyy.

#9 29.01.2003

Siis muistaakseni tuo octotiamiini on tiamiinin (vesiliukoinen) rasvaliukoinen johdos - oikaise jos muistan väärin. Sitä vain ei taida olla ihan noissa apteekin B-vitamiinivalmisteissa. Ainakin kaikissa tuntemissani (siis myös tuossa mainitussa Bevi-tabsissa) on vain vesiliukoisia versioita. Kenties tuota octotiamiinia on sitten erikoisvalmisteissa???

#10 30.01.2003

Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään jättääksesi vastauksen.