Voima- ja kestävyysharjoittelusta apua krooniseen niskakipuun

Kaularangan lihasten voima- ja kestävyysharjoittelusta on hyötyä niskakivun hoidossa, käy ilmi perjantaina Kuopion yliopistossa tarkastetusta väitöksestä. Lääketieteen lisensiaatti Jari Ylinen Keski-Suomen keskussairaalasta selvitti väitöstutkimuksessaan kahden eri harjoitusohjelman vaikutusta krooniseen niskakipuun.

Tutkimukseen osallistui 180 toimistotyötä tekevää naista, joilla oli todettu kroonisia niskakipuja. Heidät arvottiin kolmeen tutkimusryhmään. Yksi ryhmä keskittyi kaularangan lihasten voimaharjoitukseen ja toinen kestävyysharjoituksiin. Kolmas oli vertailuryhmä. Ryhmät harjoituttivat lihaksistoaan vuoden ajan annettujen ohjeiden mukaisesti.

Voimaharjoitusryhmässä kipu väheni 70 ja kestävyysryhmässä 60 prosenttia. Vertailuryhmässä kipu väheni ainoastaan 30 prosenttia.

Kaularangan lihasten voima lisääntyi voimaharjoitusryhmässä 85 ja kestävyysryhmässä 25 prosenttia. Voimaharjoittelu ei jäykistänyt, ja kaularangan liikkuvuus lisääntyi eniten voimaharjoitusryhmän jäsenillä.

Niskakipu on selkäkipujen ohella yksi tavallisimmista lääkärissäkäynnin syistä. Kroonisista niskakivuista kärsii Ylisen mukaan 7 prosenttia yli 30-vuotiaista naisista ja 5 prosenttia samanikäisistä miehistä.

(STT)

Keho.net ylläpito - 08.11.2004 09:30